Procesija samozaposlenih na golgoto

Kulturna ali glasbena novica
13. 10. 2020 - 15.10

Ministrstvo za kulturo še vedno zamuja z izdajo odločb vlagateljem, ki se želijo vpisati v razvid samozaposlenih v kulturi in uveljavljati pravico do plačila prispevkov za socialno varnost. 

Avgusta smo v oddaji Destilator objavili izkušnjo štirih prijaviteljic, ki so na odločbo čakale dlje od v Zakonu o upravnem postopku predvidenega dvomesečnega roka.

Zamude pri izdaji odločb za vpis v razvid in priznanje pravice do prispevkov
 / 16. 8. 2020
 Na ministrstvu so nam takrat potrdili, da so bile nekatere vloge vrnjene v ponovno odločanje. Po naših informacijah je ena od naših sogovornic ‒ ki se je za status prijavljala ponovno ‒ kmalu nato prejela pozitivno odločbo o upravičenosti do plačila prispevkov, druga pa na odločbo o pravici do plačila prispevkov še vedno čaka. 

Prejšnji teden so ji na ministrstvu ustno potrdili, da je komisija ponovno zasedala in ponovno odobrila njeno vlogo. Minister naj bi prejšnji teden odločbe tudi podpisal. Odločbo naj bi torej prejela v tem tednu, prispevki pa ji bodo izplačani tudi za julij, avgust in september. Vlogi je oddala v začetku aprila, prvo odločbo pa je prejela konec julija, datirano s prvim julijem. Sama kljub zagotovilu sicer ni preveč optimistična: “Dokler ne dobim odločbe, se ne bom kaj dosti veselila, saj je do iste situacije prišlo že julija in vsi vemo kako so se stvari odvijale takrat, oz. se še vedno odvijajo,” je zapisala.

Izvedeli smo še za dve podobni izkušnji. Ena od prijaviteljic je vlogi oddala že januarja. Z ministrstva so jo obvestili, da je lahko z marcem vpisana v razvid, ker pa v tistem trenutku ni imela dela, je prosila, da se vpis v razvid zamakne na prvi oktober. Do danes ni prejela še nobene odločbe, zato je prejšnji teden klicala na Ministrstvo: “Ko sem jih prejšnji teden klicala da mi pošljejo kakšno odločbo, da lahko uveljavljam status pa so mi rekli da so se stvari zapletle. Da je Simoniti septembra osebno še enkrat pregledal mojo vlogo (po tem, ko jo je januarja obravnavala strokovna komisija) in se je samovoljno odločil, da do  prispevkov nisem upravičena. Na tej točki mi je bilo tudi jasno, zakaj so mi avgusta rekli, da mi ne morejo posredovati nobenih informacij, ker je Simoniti na morju.”

Druga je vlogi oddala junija. Ko so ji potrdili, da sta pozitivno rešeni, se je dogovorila za vpis v razvid samozaposlenih ‒ s tem nastopi tudi obveza plačevanja prispevkov ‒ za september. Ko je hotela izvedeti, kje sta njeni odločbi, so ji odgovorili, da je tudi njena vloga v ponovnem pregledu. “Bila sem popolnoma zgrožena - kako je možno, da je vloga, ki je že bila pozitivno razrešena, nenadoma poslana v ponoven pregled? Kako lahko rezultat takega postopka sploh velja, če je lahko tako zlahka popolnoma razveljavljen - da je že odobrena vloga nenadoma neodobrena - to je popolnoma absurdno, tako bi lahko potem naredili z vsakim birokratskim postopkom!”

Minister za kulturo Vasko Simoniti, ki ima zadnjo besedo pri podpisovanju in potrjevanju odločb, je v intervjuju za RTV, ki so ga citirali tudi na uradnem Twitter računu Ministrstva za kulturo, dejal, da je ustavil avtomatizem podpisovanja privilegijev samozaposlenih, saj morajo izkazovati petletno odličnost na področju kulture, “ki je vsi niso izkazali”. “Nagrajevati je treba manj in dobro.” 

Članica komisije za samozaposlene na ministrstvu nam je potrdila, da se vloge, ki so bile z njihove strani že rešene, vračajo v ponovno odločanje. Po njenem mnenju poskušajo tako zmanjšati število upravičencev do prispevkov za socialno varnost: “Pritiski na člane komisije se vršijo tako, da minister enostavno ne podpiše nekaterih pozitivnih odločb (mi smo samo posvetovalno telo, on na koncu odloči in podpiše) in nam jih vrne v ponovno presojo oziroma jih pošlje skrbnici posameznega področja, ki nato napiše lastno mnenje in nam da vloge v ponovno presojo. Seveda minister pošlje v ponovno presojo predvsem tiste vlagatelje, ki so po številu točk ravno nekje na meji, še posebej rad izbere mlade vlagatelje (tudi v enem od intervjujev je izjavil, da po njegovem mnenju kandidati, ki so šele pred nedavnim zaključili študij pač ne morejo dobiti kritih prispevkov, ker še ne delujejo dovolj časa v profesionalnem art okviru - to sicer zelo redko drži).”

Ministrstvo je že avgusta v odgovoru na naše vprašanje napovedalo spremembe v politiki odločanja. Med prijaviteljicami, s katerimi smo govorili, pa vladata negotovost in nezaupanje, saj nimajo nobenih informacij. Ena med njimi je zapisala: “Kar je najhuje, pa je to, da najbrž sploh ne gre za kakšen obsežen in laskav poskus utišanja kritičnega glasu, ampak zgolj za to, da smo v očeh te vlade delavci v kulturi preprosto tako ničtega pomena in tako brez vsakršne koristi, da se finančnega bremena, ki ga predstavljamo, želijo samo po najhitrejšem postopku znebiti. Vse ljudi, ki so se trenutno znašli v podobni situaciji pozivam, da se moramo oglasiti.”

V zadnjem času se je zmedam na področju samozaposlenih v kulturi pridružila nova. V petem koronapaketu je sicer predviden temeljni dohodek za samozaposlene, kar Tadej Meserko iz Asociacije pozdravlja, a izpostavi, da bodo iz tega ukrepa izpadli vsi, ki so bili v razvid vpisani po 13. marcu:

Izjava

Meserko poziva odločevalce, da to razlikovanje med samozaposlenimi odpravijo, in predstavi predloge Asociacije:

Izjava

Razvoj dogodkov na področju samozaposlenih v kulturi bomo še naprej spremljali tudi na Radiu Študent.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness