Bralni / stroji

Oddaja

A: Kjer so pisalni, morajo biti nekje tudi bralni stroji. Vendar: ali mora biti tam nekje tudi knjiga? Internet je neizogibno načel to razmerje. Če Clint Eastwood v Unforgiven piscu biografij revolverašov posmehljivo prhne: “What do you write? Letters?”, bi v istem slogu bralcu lahko dejal: “What do you read? Books?” V tem smislu gre vztrajati na izrazu literatura as opposed to književnost. Literatura ni drugega kot pisanje, ki ga oblikujejo, snujejo črke. Nekdaj so ji adekvatneje rekli slovstvo.

B: Branje je, mogoče še bolj kot pisanje, ena prvih množičnih, zares družbenih oziroma postnaravnih mentalnih tehnologij. Ves nabor več ali manj paranoičnih, več ali manj para-teorij ideologij lahko trasiramo do zgodovinskega trenutka začetka množičnega branja, ki ga omogoči množični tisk sprva biblije v ljudskem jeziku, nato romanov in razprav, nato šolskega čtiva proper. Po Flusserju zgodovinskih in paleoantropoloških momentov v Digitalnem videzu, sama pisava ni toliko revolucionarna, kot so to tehnologije množičnega branja. Medtem ko pisava, vse dokler je stvar aristokratskega in duhovniškega miljeja, še lahko soobstaja s preostanki magičnega mišljenja, v trenutku uvedbe obveznega šolskega branja radikalno transformira celotno družbeno psiho.

C: Blanchot pa stvari zaključi po svoje, kar preveč heglovsko, z nekim trudom, ki mu oporekamo že od začetka, ko pravi, da mora pisatelj postati pisatelj, da lahko piše, a vendar ni pisatelj, dokler nečesa ne zapiše. A bolj kot za to gre pri tem za dejstvo, da je delo, tako Blanchot, najsi bo z lopato ali na laptopu, pozabljanje sebe. Nelinearna zgodovina branja torej: na liniji Blanchot – Twitter – zgodnji Eminem in tista deževna anekdota Buriala v vrečki za smeti.

Artwork: Kladnik & Neon

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

res sem vesel oddaje. Še Tomažin je nazaj.
Samo lepo vas prosim, da medtem ko T strelja, ne predvajat Eminema, ali kakršnegakoli repa, ali druge glasbe z jasnimi vokali za ozadje. Ker se zelo težko sledi.

Modeli so res HC.

Tega nisem napisal jaz.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.