Nigerouleme

Oddaja
21. 2. 2015 - 18.00

Stripovska kultura v Nigeriji.

 

Pregled novosti in zmagovalcev na letošnjem festivalu Angouleme.

 

DOGODKI:

Danes se bo ob 19. uri v Strip.art.nici Buch odvil pogovor ob izidu prevoda knjige Lazarja Džamića: Cvetličarna v Hiši cvetja, katerega recenzijo lahko preberete tudi na naši spletni strani. Recenzijo je napisala Iva Boras (http://radiostudent.si/kultura/striptiz/%E2%80%9Ekaj-je-to-sre%C4%8Da-v-nesre%C4%8Di-ko-te-povozi-ambulanca%E2%80%9C ) ob izidu originala v hrvaščini. Cvetličarno v hiši cvetja je prevedel Branko Gradišnik, knjiga pa govori o italijanskem stripu Alan Ford, ki je izven domovine užival popularnost samo v nekdanji Jugoslaviji. Džamić se v knjigi ukvarja s tem zakaj se je zgodil ta fenomen in so ga ljudje prav tu posvojili. Spomnimo, da je nekaj izvodov izšlo tudi v Franciji in na severu Evrope, a so tam izpuhteli v pozabo. Pogovor se bo kot rečeno začel ob 19. uri v Murgle centru, na njem pa bosta sodelovala Lazar Džamić in Mitja Velikonja. Z njima se bo pogovarjal Marko Miladinović – Mile.

V petek, 6.2. pa se je v Galeriji Plevnik v Celju otvorila razstava Živel strip! Živela Animacija! Gre za skupinsko razstavo stripavtorjev in animatorjev, ki bo odprta do 26.2.2015. Videli boste lahko dela striparja David Krančana, animatorke Špele Čadež s slovenske strani. Na italijanski strani bosta animatorja Magda Guidi in vsestranski umetnik Renato Calligaro. Glavni poudarek razstave bo namenjen podrobnejšemu spoznavanju likov, ki so zaznamovali delo sodelujočih avtorjev. Izpostaviti so želeli tudi delovni proces, ki avtorja loči do končnega izdelka. Calligari se pri tem izpostavlja z bogatim in dolgim opusom zaznamovanim z baročno navdahnjenim rokopisom. Krančanova dela pa predočajo sodobne stripovske interpretacije likov iz tradicionalnega pripovednega izročila. Na razstavi so izpostavljene razlike in podobnosti med stripom in animacijo.

 

V Mariboru se bo prav tako izpod rok Strip cora odprla še ena razstava, 27. februarja ob 20. uri v KiBeli. Razstava je večmedijska pod naslovom Sveta jeza, stripu Marka Kocipra, ki je bil zasnovan na pesmi v prozi Vinka Möderndorferja. Celoten projekt pa je literarno-vizualna kritika trenutnega družbenega stanja v Sloveniji, namenjen tudi prikazovanju padca moralnih in etničnih vrednot. Videli boste lahko instalacijo sestavljeno iz Rogovih koles, 3d grafiko, objektni diptih sestavljen iz las in še in še.

 

Sicer pa Društvo Ekologi brez meja iščejo nekoga, ki bi zanje narisal kratek strip. Vsi zainteresirani lahko več informacij dobijo na info@cistimo.si. Ni potrebnih objav ali priporočil, veseli bodo vseh.

 

Do 28. februarja si lahko v Knjižnici Otona Župančiča še ogledate razstavo Matjaža Bertonclja, ki predstavlja svoj več kot 20-letni opus, s poudarkom na bolj svežih delih. Razstavljena so tako dela živahnih antropomorfnih pajackov, komentarjev aktualnih banalnosti, priredb literarnih del in tista, ki so nastala v sodelovanju z Jeleno Bertoncelj.

 

 

UPORABNI LINKI:

http://shelf-top.blogspot.com

http://www.komikwerks.com

https://www.comixology.eu/Marvel-Comics-Buy-One-Get-One-Sale/page/5542?ref=c2l0ZS9pbmRleC9kZXNrdG9wL3NtYWxsQ2Fyb3VzZWw

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness