Karibski cikel II: Patrick Chamoiseau

Oddaja
10. 12. 2023 - 18.00

Če smo v prvem delu Karibskega cikla potovali na Gvadelup, od tod pa na Mali, se v današnjem Tu pa tamu vračamo nazaj na Karibe, tokrat na Martinik. Zapuščamo tudi idejni svet Maryse Condé in se selimo v precej drugačen miselni sistem pisatelja Patricka Chamoiseauja. Mal tu, mal tam, skratka, klasika.

Texaco je Chamoiseaujev najpomembnejši roman, za katerega je leta 1992 prejel tudi francosko nagrado za književnost Goncourt. V romanu spremljamo pripoved Marie-Sophie Laborieux , ustanoviteljice četrti Texaco, ki je poimenovana po istoimenskem naftnem podjetju. Meša se z Zapiski urbanista Zaznamovalcu besed. Urbanist je lik, ki se pojavlja tudi kot Kristus in Poguba, označen je za jezdeca apokalipse. V četrt prihaja v imenu občinskega sveta. Prihaja ocenit zdravje četrti Texaca, naselja kolib, postavljenih na strmih pečinah blizu velikega Mesta. Četrti se obeta rušenje.

***

Brž ko je Kristus prispel v Texaco, je vanj z nepresenetljivo silo priletel kamen. Treba je povedati, da smo bili v tistem času vsi živčni: cesta z imenom Zahodna Pénétrante je povezala našo četrt s središčem Mesta. Zato so fini ljudje dan za dnem z dna svojih avtomobilov odkrivali naše nagnetene kolibe, ki so se jim zdele nezdrave – in ta prizor je bil po njihovem v nasprotju z javnim redom.

***

Prevod: Petja Podbrežnik

Glasovi: Živa in Škoda

Tehnicira: Selile

Lektura: ZarjaR

Izbor in uvod: Nastja 

---

Vir slike: Goodreads

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.