Železniški most

Aktualno-politična novica
15. 2. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Vlada s predsednikom Mirom Cerarjem na čelu je konec januarja na enem od peronov celjske železniške postaje pompozno najavila začetek nadgradnje proge Celje - Zidani Most, ki sodi v sklop modernizacije, ali po Cerarjevo, kar preporoditve  slovenskega železniškega sistema. Nadgradnja dobrih 26 kilometrov dolgega odseka pa poleg posodobitve proge in pripadajoče infrastrukture, ki bo omogočila večji pretovor in pretočnost vlakov, predvideva do leta 2020 tudi gradnjo dveh novih mostu čez Savinjo.

Nov, cestni most bodo gradili v Laškem in v Rimskih Toplicah, mi pa se smo v tokratnem BritOFF-u s pomočjo časnika Jugoslovan sprehodili čez starega, železniškega v Zidnem Mostu. Izgradnja slednjega je leta 1931 predstavljala pomembno prometno-infrastrukturno pridobitev, ki je močno olajšala potovanja z vlakom na vzhod tedanje Kraljevine Jugoslavije, zato ne čudi navdušenja, s katerim je bil sprejet. Jugoslovan je 19. avgusta 1931 otvoritvi novega mostu posvetil celotno časopisno stran in obsežno reportažo; navajamo njen uvod. 

“Nov železniški most pri Zidanem mostu izročen prometu

Nov most se bo imenoval most kralja Aleksandra                           

Veliko in težko pričakovano delo je dovr­šeno in Slovenija je dobila direktno zvezo z našim jugoslovanskim vzhodom, da ne bo treba več zamudnega premikanja vagonov in da bo sedaj promet na vzhod bistveno skrajšan in olajšan. Obenem pa je bilo s preložitvijo cest tudi silno pomagano domačemu prebivalstvu in Zidani most, eno naših najvažnejših promet­nih središč, je dobilo zraka, da lahko diha. Do­vršena je sicer šele druga etapa velikega programa, ki je zvezana z Zidanim mostom, toda upravičeno upanje je in skoraj gotovo je, da bo v kratkem času izvršen ostali del programa, da dobi proga od Zidanega mosta do Zagreba drugi tir, Zidani most sam pa novo železniško postajo, ki bo odgovarjala njegovemu velikemu prometnemu pomenu. Z novim železniškim mo­stom in razširjenjem cestišča je bilo ustreženo davni želji vseh gospodarskih krogov Slovenije in zato je tudi ‘vsa Slovenija z iskrenim vese­ljem pozdravila napredek, ki smo ga dosegli z novim mostom. Pozdravila ga pa je tudi s po­ nosom, saj je ves most delo domačih inženerjev, domačih delavcev in domačih tvrdk. Živa priča, kako velika tehnična dela moremo izvr­šiti zgolj z domačimi močmi, je novi most, in zato je dvakrat prav, da je železniška uprava na tako lep in učinkovit način proslavila izro­čitev novega mostu prometu. Ves Zidani most se je tudi živ zanimal velike pomembnosti no­ vega mostu in zato je bil včerajšnji dan pravi praznik za Zidani most in vso njegovo lepo oko­lico.”

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.