BRITOFF AVSTRALSKEGA MORJA

Aktualno-politična novica
16. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

 

SEDMA

British Oil bo moral zaradi povzročitve okoljske katastrofe v Mehiškem zalivu leta 2010 plačati 4,5 milijarde dolarjev kazni. Spomnimo: V eksploziji na naftni ploščadi v lasti družbe je umrlo 11 delavcev, ploščad se je potopila, iz vrtine pa je začela uhajati nafta. Da bo naftni velikan sploh lahko izplačal visok znesek, bo prodal del svojega premoženja. Denar bosta med drugim prejeli Fundacija za zaščito rib in divjine ter Nacionalna akademija znanosti.

Turško zunanje ministrstvo je na srečanju Organizacije islamskega sodelovanja pozvalo muslimanske države, da priznajo novo sirsko opozicijsko koalicijo, ki so jo oklicali za legitimnega predstavnika sirskega ljudstva. Obenem pa so še dodali, da ima Turčija dovolj volje in kapacitet, da ubrani svoje meje, če se bo nasilje razširilo na njeno ozemlje.

Palestinci so proti največjemu izraelskemu mestu Tel Avivu izstrelili dve raketi, ki pa mesta nista zadeli. Zraleski obrambni minister Ehud Barak je že vpoklical 30 tisoč rezervistov, izraelska vojska pa je začela s premeščanjem svojih sil proti Gazi. Na izredni seji se je zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in Gazo sestal tudi Varnostni svet, ki ni izrecno obsodil nobene strani, meni pa, da se mora nasilje čim prej končati.

OSMA

Španska vlada je sprejela ukrepe, ki zmanjšujejo število prisilnih izselitev tistih, ki so zaradi gospodarske krize nezmožni odplačevati hipotekarna posojila. Po novem tako najranljivejših skupin ljudi, ki ne morejo odplačati hipoteke, še dve leti ne bodo smeli izseliti iz njihovih stanovanj. V te skupine sodijo družine z nizkimi dohodki, velike družine, invalidi in brezposelni. Povod za tak ukrep je bil samomor 53-letnice, ki ji je grozila izselitev, samomoru pa so sledili številni protesti prebivalstva.

Mednarodno sodišče za nekdanjo Jugoslavijo bo objavilo pravnomočno sodbo proti hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču. Sodišče je že lani Gotovino obsodilo na 24 let zapora zaradi vojnih zločinov, Markača pa na 18 let, vendar pa bo težko predvideti, kako se bo glasila končna odločitev sodišča, saj nekateri pričakujejo, da bi sodišče kazen generaloma lahko celo omililo. Generala še vedno trdita, da sta nedolžna, njuna obsodba pa je izzvala veliko ogorčenja pri številnih Hrvatih.

Sindikat vojakov Slovenije je vložil kolektivno tožbo na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Za tožbo so se odločili zaradi kršenja kolektivne pogodbe za javni sektor. Vojakom so namreč nadure izplačevali kot dodatek za pripravljenost na domu, medtem ko so bili vojaki dejansko v službi. V sindikatu tako zahtevajo izplačilo nadur za štiri leta in pol nazaj, tožba pa naj bi bila vredna okoli 30 milijonov evrov.

DEVETA

Jordanske oblasti so zagrozile, da bodo z želesno pestjo zatrle kakršnekoli nove proteste, povezane z zvišanjem cen nafte in plina v državi. Protesti so se sicer začeli že v torek, ko so državljani izvedeli za več kot 50 odstotno podražitev plina in več kot 10 odstotno podražitev bencina. Opozicijske skupine medtem še vedno pozivajo k protestom.

Komisija za proračun italijanske poslanske zbornice bo slovenski manjšini vendarle nakazala denar za slovenske kulturne ustanove in organizacije v Italiji. Zamejci bodo prejeli 5,3 milijona evrov vreden znesek za leto 2013, kar je enaka vsota kot so jo prejeli lani. Svet slovenskih organizacij, ena izmed krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, je ob odločitvi komisije izrazila zadovoljstvo.

Nov predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je na izrednih volitvah postal urar in državni svetnik Alojz Kovšca. Ob izvolitvi je obljubil predvsem bolj učinkovito in transparentno delovanje zbornice. Dozdajšnji predsednik Štefan Pavlinjek je namreč prejel nezaupnico, ker je nekdanjemu sekretarju zbornice Dušanu Krajniku izplačeval visoko plačo, nato pa še visoko odpravnino.

DESETA

Izrael je pristal na zaustavitev zračnega obleganja Gaze med obiskom egiptovskega premierja Heshama Quandila, ki se bo danes skupaj s pomočniki egiptovskega predsednika in ministrom za zdravje približno tri ure mudil v Gazi. Noč ni bila mirna, saj je v gazi prišlo do približno 130 izraelskih napadov, poroča predstavnik Hamasa Islam Shahwan. 

Japonski parlament je sprejel zakon, ki naj bi državo ubanil pred fiskalnimi težavami. Zakon bo premierju Yoshihiku Nodu poleg tega tudi omogočil, da razpiše splošne volitve za naslednji mesec. Pod pritiskom glavne opozicijske stranke Liberalna demokracija, je Noda pristal na razrešitev parlamenta v zameno za podporo liberalnih demokratov pri sprejetju zakona.

Avstralija je ustanovila največjo mrežo morskih rezervatov na svetu, s čimer želi zaščititi morja okoli svoje obale. Uradno so zaščitili kar 2,3 milijona kvadratnih kilometrov morja, razdeljenega na pet območij. V the območjih po prepovedan pretiran ribolov in črpanje nafte. Okoljski minister Tony Burke je ukrep že oklical kot zgodovinski trenutek za ohranjanje oceanov, medtem pa ribolovni lobiji ukrepu nasprotujejo, saj naj bi prinesel izjemen izpad dohodka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness