Britoff miničev

Aktualno-politična novica
27. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Maroko je kljub telefonskemu moledovanju francoskega predsednika Francoisa Holanda prekinil vse sodno sodelovanje s Francijo. Razlog je tožba francoske aktivistične skupine Acat proti maroškemu obveščevalcu Abdellatifu Hammouchiju, ki je domnevno sodeloval pri mučenju aktivista. Gre za lani zaprtega Enaamo Asfarija, borca za neodvisnost Zahodne Sahare, ki je bil obsojen na 30 let zapora na podlagi priznanja, ki pa naj bi bilo izsiljeno z mučenjem.

 

Egiptovsko sodišče je v odsotnosti na smrt obsodilo 26 ljudi, ki so načrtovali teroristične napade in financirali delovanje terorističnih skupin. Gre za skupine, ki so delovale na polotoku Sinaj in izdelovale metalce granat, s katerimi bi napadale ladje, ki uporabljajo Sueški prekop. Sodba je še ena v vrsti podobnih ukrepov egiptovske vlade, ki se je zavezala, da bo zatrla teroristično dejavnost, kar pomeni predvsem zatiranje Muslimanske bratovščine, ki ji pripada tudi nekdanji predsednik Mohamed Morsi, na kar pa se seveda militantneži na Sinaju odzivajo s še večjim oboroževanjem in bolj drznimi napadi.

 

Približno 200 ugandskim ženskam je bil v prestolnici Kampala preprečen protestni shod. Z njim so želele nasprotovati zakonu, ki prepoveduje nošnjo oblek, ki bi razkrivale prsi ali stegna, kar pomeni, da odpadejo vsa krila, ki razkrivajo kolena. Zakon je del širše antipornografske zakonodaje, ki jo forsira minister za etiko in integriteto Simon Lokodo, ki pa sicer nasprotuje odzivu državljanov, ki so nekajkrat do golega slekli ženske, ki so v javnosti nosile nedostojne obleke.

 

OSMA

 

Brazilska policija in še posebej njene specialne enote so se s simulacijo protestov pripravile na prihajajoče svetovno prvenstvo v nogometu. Potem ko je lanskoletni protestniški val, ki je na ulice brazilskih mest spravil več milijonov ljudi, brazilsko policijo ujel nepripravljeno, so se sedaj oblasti odločile, da morajo svoje nasilne taktike specialci dobro natrenirati. V ta namen so tako s solzivcem zaplinili 50 svojih kolegov, ki so bili po neznanem ključu izbrani za vlogo protestnikov. Nogometno svetovno prvenstvo bo sicer varovalo 170.000 policistov, po potrebi pa bo mobilizirana tudi vojska.

 

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je na shodu v podporo njegovi vladavini nagovoril svoje podpornike in znatno dvignil število domnevno mrtvih v več tednov trajajočih potestih. Pravi, da je smrtnih žrtev že 50, za veliko večino med njimi pa so odgovorni njegovi nasprotniki, kar je pokazal na primeru starke, ki je po treh urah čakanja v avtomobilu zaradi cestne zapore, ki jo izvajajo nasprotniki režima, umrla zaradi srčnega napada.

 

Maduro je sicer že sklical tudi državljansko mirovno konferenco, na kateri naj bi z dialogom vse vpletene strani razčistile najbolj pereče probleme in predvsem končale nasilje. Udeležbo na konferenci so potrdili predstavniki velikih podjetij in rimskokatoliška cerkev, opozicija pa zaenkrat še nasprotuje dogodku, ki naj bi bil zgolj fototermin, in se je očitno odločila, da se ji politično protesti bolj splačajo.

 

DESETA

 

Kitajski spletni ponudniki so praktično razprodali zaloge obraznih mask, ki so popularen pripomoček za zaščito pred smogom. Navalu kupcev botruje objava pekinških oblasti, da je vsebnost drobnih delcev v zraku, ki se zlahka zažrejo v pljučne stene in povzročajo bolezni, 486 mikrogramov na kubični meter. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je sicer količina, ki še ni nevarna, 25 mikrogramov, zato je panika Pekinčanov najbrž razumljiva.

 

Študenti Univerze v Londonu so na referendumu z 86 odstotki zavrnili načrte vodstva, da bi študentski sindikat nadomestili s storitvenim servisom pod nadzorom vodstva. Zaradi načrtovane ukinitve sindikata, ki ga vodstvo univerze želi doseči ne glede na izid referenduma, bodo sicer študenti v petek priredili tudi protest, saj je sindikat pogosto edini, ki brani pravice študentov, kar bo z novim razbitjem predstavniških funkcij študentov praktično nemogoče.

 

Pa še ena sveža novica. Več oboroženih moških je zasedlo stavbo regionalnega parlamenta v mestu Simferopol na Krimskem polotoku. Medtem ko so včeraj še potekali spopadi na ulicah tega mesta med podporniki nove ukrajinske vlade in proruskimi protestniki, pa so danes nekateri izmed njih zavzeli parlament in se zabarikadirali. Na stavbi so izobesili rusko zastavo in transparent "Krim je Rusija."

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness