Kanada utd

Aktualno-politična novica
nevtralnost interneta
25. 4. 2017 - 10.05
 / BritOFF

deseta

Dobro jutro v Britoffu, ki obravnava spremembe na področju regulacije tehnologije. Osmojutranji Britoff smo zaključili v Kanadi, s pilotnim projektom univerzalnega temeljnega dohodka. V Kanadi tudi ostajamo, in sicer pri nevtralnosti interneta. 

Medtem ko se v ZDA pripravljajo na ukinitev nevtralnosti interneta, gredo spremembe v Kanadi v nasprotno smer. Kanadska radiotelevizijska in telekomunikacijska komisija, krajše CRTC, je nedavno objavila zahtevo, da podjetje Videotron - ponudnik dostopa do spleta - ustavi svoj program ničelne tarife. Videotron je iz paketa prenosa mobilnih podatkov in neomejene glasbe namreč izvzel nekatere storitve. Ob tej priložnosti so v izjavi za javnost zapisali, da bodo bolj strogo ocenjevali, kateri programi ničelne tarife so diskriminatorni. 

Za tiste, ki morda ne veste, ničelna tarifa, s tujko zero rating, je praksa ponudnikov dostopa do interneta, ki določene storitve, pogostokrat gre za streamanje glasbe ali videa, izvzame iz cene prenosa podatkov. Take storitve imajo pri uporabnikih prednost pred ostalimi konkurenčnimi storitvami, saj so za uporabnike dostopnejše. Mnogokrat gre za storitve, ki jih ponudniki dostopa do spleta vzpostavijo sami, lahko pa gre tudi za pogodbeno razmerje z lastnikom storitve. Če še enkrat povzamemo, ničelna tarifa določenim ponudnikom vsebin omogoči - glede na liberalno tržna prepričanja - “nepošteno” - prednost pred ostalimi.

Kanadska CRTC ni povsem prepovedala ničelne tarife in bo o vsaki pritožbi na ničelno tarifo odločala posamično. Na posameznikih in drugih organizacijah pa leži odgovornost, da se na sporne prakse pritožijo. CRTC je sicer naznanila kriterije, po katerih bo pritožbe obravnavala. Ti so: 
* stopnja agnostičnosti podatkov, torej enakopravnost podatkov glede na vsebino, izvor in tip, 
* ekskluzivnost ponudb za določene stranke ali ponudnike vsebin
* vplivi na odprtost medmrežja in inovacije
* ter vključenost finančnih kompenzacij

Nova pravila glede ničelne tarife naj bi sodila v krog ukrepov za povečanje internetne povezljivosti in spodbujanje ponudnikov, da povečajo število ponudb neomejenega dostopa do interneta. Za ruralne predele, kjer ni velikih profitnih interesov za ponudnike dostopa do interneta, so ustanovili tudi fond v višini 750 miljonov dolarjev, ki bo tam povečal pokritost z internetom.

 

osma

Po tem, ko se je vodstvo umaknilo iz Venezuele, je tamkajšnja podružnica družbe General Motors odpustila vseh svojih 2.700 zaposlenih. Odločitev prihaja po tem, ko je venezuelsko sodišče prejšnji teden razsodilo, da se družbi eno tovarno odvzame, ker se ni držala dogovora o prodaji 10.000 vozil. General Motors je sicer tovarno zaradi pomanjkanja sestavnih delov zanemarjal že več kot leto dni. V tem času tovarna ni proizvedla niti enega avtomobila.

Guy Philippe, vodja državnega udara na Haitiju iz leta 2004, v katerem je bil odstavljen predsednik Jean-Bertrand Aristide, je priznal obtožbe o pranju denarja in prodaji narkotikov. Med 1997 in 2001 je v Združene države Amerike pretovoril 5 kilogramov kokaina in kot visoki policijski uradnik prejel 1,5 milijonov dolarjev podkupnine. Philippe je bil aretiran januarja, nekaj dni preden bi se moral pridružiti haitskemu parlamentu kot senator. Po aretaciji so ga predali Združenim državam.  

Mednarodno kazensko sodišče je izdalo nalog za aretacijo nekdanjega vodje libijske notranje varnostne službe, Al-Tuhamyja Mohameda Khaleda. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, saj je zatiral opozicijo Muamarja Gadafija. 

Kanadska provinca Ontario bo zagnala pilotni projekt univerzalnega temeljnega dohodka, je napovedala premierka Ontaria Kathlen Wyne. V okviru projekta bo 4.000 socialno ogroženih ljudi začelo prejemati mesečno žepnino v višini do 1.000 ameriških dolarjev. Prejemniki bodo izbrani naključno med tistimi, ki prejemajo socialno podporo ali so zaposleni v nestabilnih, prekarnih zaposlitvah. Višina žepnine ne bo fiksna in se bo znižala za pol dolarja za vsak dolar, ki ga bo prejemnik zaslužil z delom.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness