Kristjan Kamenik in Air MaX

Oddaja
26. 5. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma 
 

Štirikratni umor, sporni sledovi superg, dilanje s heroinom in končno zapor na Hrvaškem. Malo starejše spremljevalce domače črne kronike so našteti namigi najbrž v hipu spomnili na Kristjana Kamenika, vse ostale pa bomo na enega medijsko najbolj poznanih kriminalcev na Slovenskem s konca devetdesetih, ki je pretekli četrtek iz reškega zapora odkorakal na svobodo, spomnili v naslednjih minutah.  

K štirikratnemu umoru in športnim copatom iz uvodnega namiga se še vrnemo, najprej pa na Reko in zapor Lepoglava pri Varaždinu, kjer je danes 42-letni Kamenik preživel zadnjih osem let. V letih 2007 in 2008 je na Reki skupaj z deseterico pomočnikov zalagal s heroinom, a je kmalu padel pod drobnogled policije in sledil je sodni proces. Zaradi tihotapljenja in prodaje dobrih 4,5 kilograma heroina, kolikor mu jih je v obsodbi pripisalo reško sodišče, je bil leta 2009 obsojen na 8-letno zaporno kazen. Na ponovnem sojenju dve leti kasneje, na katerem je Kamenik krivdo priznal, a zanikal, da bi preprodal tolikšno količino heroina, mu je županijsko sodišče na Reki kazen potrdilo, kar je pomenilo, da bo še nekaj let ostal v Lepoglavi v bližini Varaždina. V osrednjem hrvaškem zaporu, namenjenem obsojenim na dolgotrajne kazni, je prebil dobrih 6 let, v petek pa so ga predčasno izpustili.

S tem, ko je odkorakal na svobodo, pa Kamenik še ni odrešen tudi sodnih dvoran. Pravzaprav se vrača k izvornemu grehu, oziroma, da ne bomo razumljeni preveč moralistično,  k izvirnemu domnevnemu dejanju. Že 3. junija ga na celjskem okrožnem sodišču čaka nadaljevanje sojenja za štirikratni umor v Tekačevem pri Rogaški Slatini. Gre za že tretji sodni proces, v katerem Kristjana Kamenika obtožujejo umora zakoncev Frančiške in Štefana Poharca in njunih podnajemnic Helene in Viktorije Krušlin leta 1997. Na prvem sojenju leta 1999 je bil Kamenik spoznan za krivega in bil obsojen na 20 let zapora, kar je takrat predstavljalo najvišjo možno kazen, dve leti kasneje pa je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Po mnenju sodišča Kameniku ni bila omogočena možnost soočenja izvedenskega mnenja slovenskih strokovnjakov s tujimi.

Na drugem sojenju, ki se je začelo leta 2003, je sodišče Kamenika oprostilo, saj niso bili odpravljeni vsi dvomi o odtisih njegovih superg, ki naj bi jih pustil na prizorišču. Takrat in danes ponovno popularni Nike Air Max, v katerih naj bi Kamenik moril, so bili lajtmotiv v vseh treh sodnih procesih.

Tretji proces, ki je bil zaradi Kamenikovega sodnega postopka in prestajanja zaporne kazni na Hrvaškem začasno prekinjen, se je začel maja 2007, potem ko je tožilec v drugem procesu Milan Birsa dosegel razveljavitev oprostilne sodbe. Preden se je podal na Reko, se je Kamenik na celjskem okrožnem sodišču izrekel za nedolžnega, proces pa se bo, kot rečeno, po 8-ih letih že čez slabih 10 dni nadaljeval. Ali pa bo tudi ta poteptan z zloglasnimi air maxi, katerih odtise v Tekačevem so poleg slovenskih proučevali še švicarski in nemški strokovnjaki, in se bo Kristjan Kamenik znova opral sumov štirikratnega umora iz koristoljubja, bo znano tekom nadaljnjih sodnih obravnav.

Sedma
 

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije,  WHO, so po večurnih pogajanjih dosegle soglasje o globalnem akcijskem načrtu proti zlorabi antibiotikov. WHO namerava prepogosto rabo antibiotikov omejiti z boljšimi higienskimi razmerami v bolnišnicah, z njihovo smoternejšo rabo v živinoreji in z razvojem novih antibiotikov. WHO je resolucijo, ki predvideva ukrepe proti zlorabi antibiotikov, že sprejela, predvidoma danes pa jo bo potrdila tudi konferenca Svetovne zdravstvene orgnizacije v Ženevi.  

Medtem ko se je WHO zedinila okoli strategije boja proti zlorabi antibiotikov, pa so Združeni arabski emirati postavili strateški okvir za novo vesoljsko agencijo. Cilj le te naj bi bila integracija vesoljske industrije zalivskih držav, ki je v zadnjem obdobju v porastu. Osnovni namen vesoljske agencije bo urjenje in podpora vesoljskemu sektorju držav v regiji, predsednik novonastale vesoljske agencije Združenih arabskih emiratov Mohamed Tani al Rumaiti pa se ob tem nadeja tudi diverzifikacije gospodarstva zalivskih držav in novih delovnih mest za viskokvalificirano mlado delovno silo. Agencija načrtuje, da bi do leta 2020 orbitalne sonde poslala tudi na Mars.   

Fuzbalerji Rome so si v predzadnjem krogu italijanskega prvenstva z zmago nad mestnim tekmecem Laziem zagotovili neposredno uvrstitev v Ligo prvakov. Z zmago 2 : 1 v rimskem večnem derbiju si je Roma tekmo pred koncem letošnje Serie A tudi teoretično zagotovila drugo mesto, ki vodi naravnost v elitno evropsko klubsko tekmovanje. Naslov italijanskih prvakov je že pred časom ubranil torinski Juventus.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.