Masakr na Masarykovi

Aktualno-politična novica
21. 2. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Petek je. Poslušate ljubljanski oziroma žabarski BritOFF, v katerem vam prinašamo novice iz najlepšega mesta na svetu, de.
 
Če niste vedeli, Ljubljana letos gosti Velo–city, vsakoletno svetovno srečanje Evropske kolesarske zveze, ki bo potekalo od 2. do 5. junija 2020. Ljubljana se že tri leta zapored kiti z uvrstitvijo na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu, The Copenhagenize Index. Lani je zasedla 14. mesto. Omenjeni indeks ne vključuje lahkote, s katero policaji pišejo kazni kolesarjem. V tem primeru bi sicer Ljubljana zdrsnila na 150. mesto.
 
Kakorkoli že, prvi kolesar prestolnice, podžupan Janez Koželj, želi narediti dober prvi vtis na udeležence srečanja Velo-city, ki bodo v mesto prispeli z vlakom ali avtobusom. Če se že ne more pohvaliti z železniško ali avtobusno postajo, bo poskusil vsaj urediti kolesarske poti na Masarykovi cesti.
 
Cesta, poimenovana po prvem predsedniku Češkoslovaške, je ena bolj neprijaznih do kolesarjev. Na MOL-u so odlašanje ureditve utemeljevali s tem, da se bo tako ali tako na zemljišču ob železniški postaji gradil potniški center, tako imenovana Emonika. To obljubljajo že dlje kot desetletje, verjetno pa ne bo dokončana še vsaj nadaljnjih pet let. Najnovejši rok za začetek gradnje je leto 2021.
 
Dokler ne bo Emonike, tako na MOL-u predlagajo začasno ureditev za kolesarje. Torej, predstavljajte si, da kolesarite z Metelkove v smeri Bavarca: na severni strani Masarykove ceste med Njegoševo in Resljevo cesto bi površine za kolesarje uredili kar na vozišču v obliki kolesarskega pasu z nekakšno dodatno varovalko, ki bi kolesarje varovala pred avti. OK, ni idealno. Ampak verjetno bolje kot gužvanje s pešci na pločniku. Ko bi prišli do križišča z Resljevo, bi prešli na drugo stran ceste, torej južno stran Masarykove. Tam bi bila narejena obojestranska kolesarska proga v dolžini 200 metrov. Ampak zakaj ne bi samo nadaljevali na isti strani? Prvič zato, ker se cesta zoži, drugič pa je vse severno od ceste last Slovenskih železnic, ki bi morale pristati na kakršnokoli spremembo. Preveč sestankovanja skratka.
 
Tako še vedno kolesarite z Metelkove po desni strani, nato preidete na drugo stran ceste, pri križišču Miklošičeve in Trga OF pa je čas, da se vrnete na stara desna pota. Komplicirano? Mogoče. Sploh če ste pri tem pijani, v katerem primeru ste tako ali tako v prekršku. Pa lep petek!

 

0805

Potem ko mu je spodnji dom irskega parlamenta izrekel nezaupnico, je odstopil tamkajšnji predsednik vlade Leo Varadkar. Ta bo do imenovanja nove vlade opravljal le še tekoče posle, glede na izide volitev osmega februarja pa se zna zgoditi, da bo Varadkar še kar nekaj č  asa formalno nosil naziv taoiseacha. Na prvem povolilnem zasedanju parlamenta je Varadkarja podprlo zgolj 36 poslancev, nekoliko boljši izid v glasovanju za novega premiera je dosegel vodja Fianne Fail [fIna fOjl] Micheál Martin z 41 glasovi za, še največ glasov podpore pa je prejela predsednica Sinn Feina Mary Lou McDonald, ki pa je s podporo 45 poslancev še vedno daleč od osemdesetih glasov, kolikor jih potrebuje za večino.,
 
45 Ukrajincev, ki je bilo repatriiranih iz Vuhana na Kitajskem, je v domovini pričakala jezna množica več kot sto ljudi. Protestniki, ki se bojijo, da petinštirideseterica v državo prinaša tako imenovani koronavirus, so bili med drugim oboroženi s palicami, avtobus, ki je vozil posameznike v karanteno, pa so obmetavali s kamni in pri tem razbili več oken. 
 
Južnosudanski predsednik Salva Kiir je razglasil sklenitev premirja z Riekom Macharjem, ki že od leta 2013 vodi oborožen upor proti vladi. Machar je sicer Kiirov nekdanji zaveznik in tudi prvi podpredsednik ob razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana leta 2011. Zdaj se očitno vrača na to funkcijo, do konca tedna pa naj bi že imeli vlado narodne enotnosti. Podobni mirovni dogovori so v minulih letih po hitrem postopku propadli, tako da bo moralo miniti še nekaj časa, da se prepričamo o vrnitvi miru v Južni Sudan.
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness