Ograjeni BritOFF

Aktualno-politična novica
10. 11. 2015 - 10.05
 / BritOFF

Deseta

Začenjamo v Italiji, kjer je na zatožno klop sedlo 46 obtožencev v primeru Mafia Capitale, ki je razkril sistemsko korupcijo v italijanskem glavnem mestu Rimu. Italijanski policisti in kriminalisti so v večmesečnih preiskavah vodilnih rimskih politikov, mafijskih šefov in podjetnikov odkrili njihovo vpletenost v prirejanju javnih razpisov, s katerimi so na nedovoljen način prišli do javnega denarja, 46 pa jih posadili na zatožno klop. Glavni obtoženec v primeru je nekdanji neofašistični terorist Massimo Carminati.

V Beogradu se medtem nadaljuje sojenje v primeru umora novinarja Slavka Ćuruvije. Med zaslišanji nekdanjih zaposlenih v srbski Službi državne varnosti je pred sodnike kot priča stopil namestnik vodje beograjske centrale Službe državne varnosti v času umora Ćuruvije, Stevan Nikčević. Ta je potrdil, da je bilo spremljanje novinarja s strani obveščevalne službe sila neobičajno, da je bilo to nenadoma prekinjeno, kmalu zatem pa je bil novinar tudi ustreljen. Podobnega primera, da bi bila oseba, ki so jo srbski agenti spremljali, ubita le dva dni za tem, ko so se z njo uradno prenehali ukvarjati, Nikčević ne pomni, vzrok za to pa naj bi bil na strani njegovih nadrejenih. Z Nikčevićevim pričanjem je bila zadovoljna predvsem obramba oziroma zastopniki družine pokojnega, sojenje, v katerem 16 let po atentatu na novinarja Ćuruvijo iščejo krivca, pa se bo kmalu nadaljevalo.    

Z zavrnitvijo zahteve za varstvo zakonitosti s strani Vrhovnega sodišča je postala sodba za četverico obsojenih v zadevi “Balkanski bojevnik” pravnomočna. Sandra Udrih, Marko Bublić, Dejan Zupan in Anes Selman, ki so bili na ponovnem sojenju obsojeni preprodaje in sodelovanja pri preprodaji kokaina, že vse od začetka ponovnega sojenja vztrajajo, da je bilo del dokazov, na podlagi katerih so bili obsojeni, v tujini pridobljenih nezakonito, čemur pa v končni sodbi ni sledilo Vrhovno sodišče in je kazen obsojenim potrdilo. Prav zaradi neveljavnih in izločenih dokazov je sodišče četverico v prvem procesu, podobno kot ostale obtožene v primeru Balkanski bojevnik, oprostilo.

Osma

V Mehiki je vedno dovolj povodov za nasilje in strelske obračune. V mestu Cuajinicuilapa  v zvezni državi Guerrero  so bili tokrat povod za pritisk na petelina - petelini! Če smo natančni - petelinji boji, zaradi katerih sta si v središču mesta v lase skočili skupini moških, segli za pas in po kavbojsko obračunali. Kaj točno je med bojevanjem petelinov zmotilo udeležene, še ni znano, so pa znane posledice revolveraškega obračuna. V streljanju, katerega podrobnosti mehiška policija še preiskuje, je bilo ubitih 10 ljudi in ranjenih sedem.

Evropska unija namerava vzpostaviti središča za begunce na balkanski poti tudi v državah Zahodnega Balkana. Do konca novembra naj bi sicer s polnimi kapacitetami začela delovati središča za obravnavno beguncev oziroma tako imenovani hot spots v Grčiji in Italiji, notranji ministri Evropske unije pa so na srečanju v Bruslju proučevali možnost, kako središča razbremeniti s podobnimi centri v drugih državah na balkanski poti. Luksemburški minister za migracije Jean Asselborn, ki je vodil včerajšnje bruseljsko srečanje, priznava, da je treba koncept središč za registracijo in identifikacijo beguncev v zahodnobalkanskih državah še podrobneje opredeliti, po prvih napovedih pa naj ta središča ne bi imela enakih pristojnosti kot omenjeni hot spoti v Italiji in Grčiji.  

V Bruslju je bilo med notranjimi ministri govora tudi o varovanju zunanjih meja Evropske unije, medtem ko notranje meje dobivajo vse bolj žičnato podobo. Kot kaže, je le še vprašanje dni ali morda celo ur, kdaj tudi v Sloveniji. Po neuradnih informacijah je vlada na večurni večerni seji dosegla soglasje o postaviti tako imenovanih tehničnih sredstev oziroma ovir, kakor ograjo na meji imenujejo oblasti. Takšno možnost je sicer že pred sejo vlade napovedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je dejala, da so tehnična sredstva pripravljena in čakajo na politično odločitev. Uradno vladni urad za komuniciranje poroča zgolj, da je vlada za obvladovanje migracijskih tokov pripravila dodatne ukrepe, ki se bodo začeli izvajati v prihodnjih dneh.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.