Božji piratizani

Oddaja
hutiji
22. 12. 2023 - 17.00

Spoznavamo gibanje Hutijev (Ansar Allah) v Jemnu in ozadje državljanske vojne
 / 9. 7. 2019

Kmalu po začetku izraelske ofenzive proti palestinskemu ljudstvu, sploh pa zadnje tedne, smo v svetovnih medijih spet začeli brati o Hutijih ali Hutijevcih. Jemensko gverilsko gibanje –  v resnici imenovano Ansar Alah –  je trgovcem in imperialistom v Rdečem morju začelo povzročati resne težave. Napadajo ladje, povezane z Izraelom oziroma izraelskimi poslovneži. Pred tednom dni je danski ladjar Maersk sporočil, da do nadaljnega ne bo uporabljal morske poti po Rdečem morju. En dan pred tem je ladjo Maersk Gibraltar skoraj zadela raketa, so sporočili. Maersk, ki je po ladijskih kapacitetah največji globalni ladjar, se je raje odločil za več kot 5000 kilometrov daljšo pot okoli Afrike. Temu je sledila množica ostalih ladjarjev in drugih, predvsem naftnih firm, ki so prav tako prekinile ladijske poti čez Rdeče morje.

Drugi del oddaje o gibanju Hutijev (Ansar Allah) v Jemnu.
 / 31. 8. 2019

Ansar Alahu, ki nadzoruje zahod Jemna, vključno s prestlonico Sano, je uspelo zajeti tudi ladjo Galaxy Leader (na fotografiji), povezano z izraelskim poslovnežem Abrahamom Ungarjem. Akcijo zavzemanja ladje s helikopterjem, na katerem je bila palestinska zastava, so objavili na internetu. Američani so kot zvesti svetovni policisti že naznanili oblikovanje nove vojaške koalicije, katere namen je obramba svobodne trgovine v Rdečem morju.

V Kultivatorju vse od tarč in oborožitve Ansar Alaha do razlogov za aktivno vključevanje v palestinski boj. Govorili smo z Iso Blumijem, zgodovinarjem s stockholmske univerze in prominentnim raziskovalcem Jemna.

 

Vir fotografije: YPA, posnetek zaslona

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness