Kraljestvo črnega panterja

Oddaja
5. 6. 2020 - 17.00

Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja, vodja Centra za agrometeorologijo, redna profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, Mojca Dolinar, vodja Sektorja za analize podnebja in vodnega kroga v Agenciji Republike Slovenije za okolje, Andrej Gnezda, vodja projektov v Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj Umanotera, Zoran Kus, pogajalec Republike Slovenije za področje podnebnih sprememb, Sektor za okolje in podnebne spremembe v Ministrstvu za okolje in prostor Republike Slovenije, Andreja Urbančič, raziskovalka na Centru za energetsko učinkovitost Inštituta Jožef Štefan, Dušan Plut, geograf, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, Rok Kranjc, samostojni raziskovalec, podnebni aktivist in sodelavec Radia Študent.

Sedmerica, ki je sestavljala posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku republike Borutu Pahorju, je podala odstop. Razloge opiše Plut.

Izjava

Strokovnjaki so upali na reinkarnacijo Janeza Drnovška, ki je svoj drugi in zadnji mandat kot predsednik republike, namenil boju za boljši svet s kar nekaj hvalevrednimi akcijami. Namesto tega so dobili Pahorja.

Izjava

Borut Pahor je s svojim delovanjem odpihnil še tisto nekaj malega, kar je pripadalo funkciji predsednika republike. Namesto ukvarjanja s protikoronskimi paketi in zdravstveno krizo je Pahor raje svoj čas posvečal snemanju videov, v katerih je pošiljal dobre želje vsem narodom Evropske unije. Za njega je bil videz vedno pred vsebino. Ali je Plut res verjel, da bo tokrat kaj drugače?

Izjava

Nenazadnje smo Pahorja že videli v vodilni državniški funkciji, tisti predsednika vlade. Kako zdaj, z osemletno časovno razdaljo, na njegov mandat gleda Plut?

Izjava

Termoelektrarna Šoštanj ostaja rak in rana slovenskega okoljevarstvenega in podnebnega boja. Večni pečat stranke Socialdemokratov, ki jih je svoj čas tudi vodil Borut Pahor.

Izjava

Pa vendar Plut poudarja, da Slovenija nikoli ni imela okoljevarstvene vizije, ki bi presegala mandate ene ali druge vlade.

Protest!!!
Kapital ali narava?
 / 12. 5. 2020

Izjava

Brez pritiska iz Bruslja Plut verjame, da bi bila Slovenija še več korakov v zaostanku.

Izjava

Z aktualno vlado je marsikaj narobe. Njene zakonodajne rešitve na področju okoljevarstva in infrastrukture jasno kažejo, da jim je malo mar za okolje. Nenazadnje so ministrstvo, ki naj bi za to skrbelo, dodelili nekdanjemu ministru za gospodarstvo Andreju Vizjaku.

Podnebne spremembe tudi niso v mislih Vizjaka, saj se mu jih ni zdelo vredno vključiti v svoje govore v času, ko je še bil kandidat za ministra. Koalicijska pogodba segrevanja ozračja sploh ne omenja, kar pa ni posebej presenetljivo, ko med vidnejšimi kadri SDS najdemo skeptike do podnebnih sprememb. Še pomnite izjavo veleuma Branka Grimsa: "Sem geolog in vem, da ni tako. Zemlja se v resnici ohlaja. Črni panter, simbol Karantanije, je izumrl, ker se podnebje v Evropi ohlaja, saj je bil črni panter navajen na bolj toplo podnebje."

Izjava

TEŠ bad, čista energija good. In kje vidi Dušan Plut prihodnost jedrske energije pri nas?

Zakaj je NEK2 prava pot
 / 24. 9. 2019

Izjava

Okoljevarstvo v Sloveniji je s koncem zgodbe o posvetovalnem odboru izgubilo še en, četudi simboličen organ. V času svojega obstoja je zapisal šest priporočil predsedniku, ki so večinoma ostala preslišana. Veliko resnejše posledice bo utrpelo okolje z efektivno blokado dela okoljevarstvenikov. Tretja os goes vrrrruuuuummm.

Izjava

S takšnimi vladarji si lahko obetamo vrnitev črnih panterjev. Samo od leta 1961 do danes se je Slovenija ogrela za dve stopinji Celzija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.