Hrbtenične bolezni in okvare ter revščina duha

Mnenje, kolumna ali komentar
17. 10. 2012 - 15.00

Druga dobra koalicija Janeza Janše je včeraj na svetovni dan hrbteničnih bolezni in okvar, kronične tegobe tudi med politiki na Slovenskem, saj je po podatkih Inštituta za varovanje zdravja bolečina v hrbtu med boleznimi in poškodbami mišičnega skeletnega sistema na Slovenskem vodilni vzrok za pregled v specialističnih ambulantah ter najpogostejši vzrok za začasno odsotnost z delovnega mesta, sklenila, da sta predloga reform pokojninskega sistema in trga dela dovolj zrela, da gresta v nadaljnji oziroma redni državnozborski postopek. Da temu ni tako, oziroma da sta reformna predloga neusklajena, pa trdijo tako predstavniki sindikatov kot delodajalcev, ki bi naj bili v tej državi ob Vladi ključni akterji socialnega dialoga. Toda ne glede tudi na dvome posameznih strank koalicije se je druga dobra vlada Janeza Janše na današnji svetovni dan boja proti revščini že na vse zgodaj sestala, poudarila svojo zavezanost k socialnem dialogu in  napovedala, da bo dialog s socialnimi partnerji intenzivno potekal naprej tudi v času parlamentarne procedure, ter gladko določila besedila predlogov treh zakonov, ki sodijo v paket reform pokojninske in delovne zakonodaje.

Na današnji dan svetovnega boja proti revščini bodo tako v odločanje brez-hrbteničnih poslancev vladajoče koalicije Državnega zbora z Vlade odposlana besedila treh zakonskih predlogov: Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, Zakona o delovnih razmerjih ter Zakona o urejanju trga dela. Redna tedenska seja vlade je bila sicer že danes ob 9.00 zjutraj, ker je premier in predsednik SDS Janez Janša z delegacijo takoj po seji odpotoval na dvodnevni kongres Evropske ljudske stranke v Bukarešto in se je očitno SDS minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak moral sam ob predvidoma 13.00-ih pojaviti pred razjarjenimi partnerji tega socialnega dialoga gluhih na Slovenskem.

Predsednik vlade Janez Janša se je sicer s predsedniki strank svoje druge dobre koalicije s predstavniki socialnih partnerjev sestal in pet ur sestankoval včeraj na svetovni dan hrbteničnih bolezni in okvar, danes na svetovni dan boja proti revščini pa se nadaljuje usklajevanje znotraj posebne skupine Ekonomsko socialnega sveta glede pokojninske reforme. Ne glede na to, pa je bilo že včeraj jasno, da denimo v Združenju delodajalcev Slovenije menijo, da je danes na Vladi sprejet predlog zakon o delovnih razmerjih daleč od njihovih pričakovanj in obljub predsednika vlade ter ministra za delo, družino in socialne zadeve, oziroma da je ta pravzaprav še slabši od obstoječega zakona.

Prav tako pa je bilo že včeraj jasno, kako so zaradi neobstoja socialnega dialoga vznemirjeni posamezni sindikalni predstavniki. Za Dušana Semoliča, predsednika ESS in Zveze svobodnih sindikatov je današnja poteza vlade, da v državni zbor pošlje na ESS pač neusklajene predloge zakonov, napaka. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je zaradi takega neproduktivnega načina dela druge dobre Janševe Vlade napovedal celo možnost protestnega shoda. Podobno pikro pa je bilo moč razumeti na včerajšnjo vrhuško političnega vrha in socialnih partnerjev šele zaradi vloženih podpisov in referendumskih pobud za naknadni zakonodajni referendum o Zakonu o slovenskem državnem holdingu in Zakonu o ukrepih za stabilnost bank sploh povabljene predstavnike Sindikata delavcev v energetiki ter Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije.

Toda kljub vsemu temu je danes na svetovni dan boja proti revščini službeno odsotni predsednik vlade včeraj na svetovni dan hrbteničnih bolezni in okvar brez dlake na jeziku pribil, da je socialni dialog za vlado, ki jo vodi, vrednota in da mora biti ta odmaknjen od strankarskega boja. Kako zelo neprepričljivo ga je bilo sicer poslušati na za predsednike koalicijskih strank razširjeni seji Ekonomsko socialnega sveta, pove podatek, da so se predstavniki koalicijskih poslanskih skupin še tik do te seje usklajeval glede dviga Davka na dodano vrednost na posamezne postavke in o popravkih varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine.

In ker sta tudi v koaliciji očitno neusklajena predloga Vlade o dvigu Davka na dodano vrednost in varčevalni zakon sicer že v redni državnozborski proceduri, to povsem drži tudi za danes naprej v državnozborsko proceduro odposlane predloge Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, Zakona o delovnih razmerjih ter Zakona o urejanju trga dela. Da nasprotujejo vsaj pokojninski reformi, saj da koalicijska pogodba ne predvideva zamrznitve pokojnin za leti 2013 in 2014, je tako že pribil eden od najbolj hrbtenično prizadetih predsednikov strank koalicije, predsednik Demokratične stranke upokojencev Slovenije Karel Erjavec. Toda ne glede na vse to glavni vladni pravzaprav pa Janšev pogajalec in minister za delo, družino in socialne zadeve  Andrej Vizjak ostaja optimist. Razume sicer pripombe, da je Vlada, katere član je, v Državni zbor v sprejem koaliciji, katere član je, odposlala neusklajeni reformi pokojninske zakonodaje in trga dela. Toda hkrati je tudi prepričan, da to še ne pomeni, da reformi tudi dejansko ne bosta usklajeni, saj da bo usklajevanje s socialnimi partnerji potekalo, vse dokler reformi ne bosta tudi dokončno sprejeti in uveljavljeni v Državnem zboru.

Današnji svetovni dan boja zoper tudi v Republiki Sloveniji vse očitnejši in vse bolj prisotni revščini, ki ga je 17. oktobra 1992 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, sicer poteka pod geslom: S sodelovanjem ven iz revščine. V letu 2011 pa je bilo glede na brezposelnost in nizke dohodke v Sloveniji tudi uradno revnih že 19,3 odstotka prebivalcev. Toda tako to gre. Socialni dialog gluhih, kot ga tudi to jesen izvajata druga dobra Janševa koalicija in vlada, pač ne temelji na sodelovanju, ampak zgolj na izsiljevanju in vsiljevanju ponujenih zakonskih rešitev, kar pa je lahko le slaba popotnica za odpravo ali vsaj lajšanje obstoječe revščine na Slovenskem.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z domačo brez-hrbtenično politiko in vso to revščino političnega duha, ki jo te dni v tem socialnem dialogu gluhih izkazujeta druga dobra Janševa koalicija in Vlada, v zobeh, poskrbel Tomaž  Z.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.