Janković in Janša sta dve plati istega kovanca

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 4. 2021 - 16.00

Župan glavnega mesta države, Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, ki javno namena, da se bo potegoval za vnovičen mandat na vrhu Magistrata, še ni oznanil, potrjujejo ga pa v tem mandatu zastali in na naslednjega že prestavljeni projekti MOL, je v včeraj objavljenem intervjuju za – kot sami radi poudarjajo njegovi ustvarjalci – mariborski časnik Večer, katerega strateško povezovanje z ljubljanskim časnikom Dnevnik je nekako trajno in na mrtvi točki zastalo, potarnal, da samemu sebi ali komu drugemu ne zna odgovoriti, le zakaj se ga povezuje z aktualnim predsednikom manjšinske vlade s podporo dogovorne opozicije poslanskih nacionalistov in upokojencev ter predsednikom največje koalicijske in državnozborske stranke SDS Janezom Janšo. Župan Zoran Janković sicer meni, da je mogoče temu tako, ker nekomu to preprosto ustreza, niti ne pomisli pa ne na to, da bi lahko povezava oseb – ki ne zgolj poosebljata, ampak dejansko ta čas sta v obliki enega samega človeka skoncentrirana vrhova izvršne oblasti glavnega mesta in države – ustrezala preprostim dejstvom in ne zgolj sicer namesto resne in ključnim izzivom sedanjosti namenjene javne razprave prevladujočemu političnemu obrekovanju samooklicano leve in v politični praksi preverjeno desne slovenske državnozborske politike.

Kolikor je že na prvi pogled jasno, da je ključni problem župana Mestne občine Ljubljana to, da mu primanjkuje kompetentnih in, da, na neki način tudi dovolj pogumnih svetovalcev, ki bi mu povezave z aktualnim predsednikom vlade in še bolj načini političnega vladanja, kot ga izkazujeta njegov ministrski (i)zbor in koalicija, sploh upali pojasniti v obraz, če že elektronskih ali sms sporočil sam ne piše in bere, pa je vendarle samo po sebi jasno tudi, da se kaj takega pripeti vsem avtokratom, ki se obkrožijo s samo tako zgolj prikimavajočimi svetovalci za javne politike upravljanja Ljubljane, kakor se je v vseh teh letih – prav že kar od leta 2006, z zgolj eno kratko prekinitvijo, ko mu ni uspelo sestaviti vlade s Pozitivno Slovenijo – uspelo obdati županu MOL Zoranu Jankoviću.

Iz intervjuja s Klaro Širovnik si je sicer danes status izjave dneva na spletnih straneh tako Dnevnika kot tednika Mladina prislužila celotna sledeča izjava župana MOL Zorana Jankovića: »Z Janezom Janšo nisem govoril zadnje tri ali štiri mesece. V prvi fazi pandemije sva se slišala, povedal sem svoje stališče, da, če je nekaj dobro za Ljubljano, ki je najbolj poseljena in ima največ obiskovalcev, je dobro tudi za celotno Slovenijo. Od takrat se nisva slišala. Nazadnje sva se srečala, ko smo predlagali poglobitev železniške proge v Ljubljani. Takrat so bili zraven še ministra Zdravko Počivalšek in Jernej Vrtovec ter gospoda Jože Mermal in Bojan Albreht. Vlada je predlog sprejela, in če se to uresniči, bo to velika pridobitev za Ljubljano. Na to, zakaj naju povezujejo, ne znam odgovoriti. Mogoče nekomu to preprosto ustreza. Sva si pa v odnosu do predpretekle zgodovine diametralno nasprotna – zagovarjam partizane in NOB, ki so nas rešili največjega zla 20. stoletja: fašizma in nacizma. Pripadam levi politični opciji tudi zaradi odnosa do sodelavcev in spoštovanja do njihovega dela. Moj moto je, da živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti.«

Prvo stvar, ki bi jo lahko kdo le prišepnil županu MOL, da je, potem ko je v senci epidemije in prepovedi javnih zborovanj, za kar sta le poskrbela Janez Janša in njegova vlada, pod varstvom policije, ki je danes že pod vodstvom zagovornika stališč skrajne desnice dr. Antona Olaja, deložiral, izpraznil in do neuporabnosti porušil objekte na dvorišču Tovarne Rog, res malo smiselno, da se sam sklicuje na lastno spoštovanje vseh različnosti, če pa je lihkar izpričal, da avtonomni različnosti, kot so jo poosebljali delujoči v tovarni, po desetletju in več ni več mesta v njegovem mestu, kar je sicer praksa in retorika, ki jo na nivoju in čelu države že od lanskega 13. marca naprej izpričuje tokrat tretjič premier Janez Janša.

Drugo, česar pa bi se sicer lahko spomnil tudi sam Zoran Janković in kar ju nesporno povezuje, je že preprosta dolžina mandata oziroma funkcij, ki jih zasedata. Mogoče bi bil Zoran Janković, če ne bi bilo dolgoletnega in zdi se da brez konkurence dosmrtnega predsednika SDS in takrat prvič predsednika vlade Republike Slovenije Janeza Janše, danes še naprej dolgoletni direktor Mercatorja, pa se je zgodil sestanek z Bavčarjem in Šrotom in sta v zameno za Delo do Mercatorja prišla glavna dobavitelja Istrabenz in Pivovarna Laško, Janković pa je zamenjal kariero in namesto tega postal dolgoletni župan glavnega mesta, tako da vsaj ta dolgoletnost pa nenazadnje tudi osebno znanstvo v biznisu in politiki po slovensko je gotovo nekaj, kar ju povezuje.

Tako kot Janša tudi Zoran Janković obvladuje medije, reče pa se jim sicer občinsko glasilo Ljubljana in glasila posameznih javnih podjetij v lasti MOL, v katerih se tako kot na pripadajočih spletnih straneh Zoran Janković pojavi še večkrat kot Janez Janša denimo v tedniku Demokracija ali na spletnem portalu, poimenovanem kar po televiziji Nova24TV. Tako kot Janšo, s katerim sta se le javno, pa čeprav v zares neopredeljeni časovni perspektivi, dogovorila za poglobitev železniške proge, tudi Jankovića, ne da bi povsem natančno vedeli, za kaj gre, podpirajo bolj ali manj častni občani in njihova združenja. Toda tako to gre. Še 17. januarja lanskega leta so Zorana Jankovića tako z javnim pismom podprli sicer danes nekateri žal tudi zaradi posledic covida-19 že pokojni častni občani in občanke mesta Ljubljane, Dr. Ljubo Bavcon, mag. Pavle Čelik, dr. Vinko Dolenc, Miran Goslar, Nuša Kerševan, dr. Matjaž Kmecl, dr. Janez Kocijančič, dr. Zora Konjajev, dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, Milan Kučan, Svetlana Makarovič, Jože Mermal, Ivanka Mežan, Anica Mikuš Kos, Anita Ogulin, Mojmir Sepe, Franc Sever – Franta, Janez Stanovnik in dr. Alenka Šelih, ki so zapisali, da je župan zaslužen, da je – sicer turistom, ki jih zdaj ni, podrejena – Ljubljana postala mesto 21. stoletja, toda glede na to, kako je ob posledicah epidemije center Ljubljane prazen in brez ljudi, tudi to žal drži, zgolj če Zorana Jankovića povežemo z Janezom Janšo, po čigar zaslugi so od nedavno 22. ure zvečer skorajda enako prazna vsa slovenska mesta in ulice.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s tem, zakaj sta Janković in Janša plati istega kovanca, brez izgubljanja besed o tem, po čem le bi bil Zoran lahko leva politična opcija, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

zaniuk, znaš boljše, zdrži samo prvi argument, ostala dva pa kot bi ju prepisal s kakega nežmahovega pamfleta

je, ko ti začnejo neki anonimneži pokroviteljsko tečnarit s puhlicami pod člankom.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.