»NEURADNI LIST – LETNIK 7, ŠTEVILKA 11«

Aktualno-politična novica
10. 3. 2014 - 17.20

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

V naslednjih tednih nestrpno pričakujemo rezultate javne razprave o predlogu Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov, ki se bo posredno ali neposredno nanašal na življenje in delo šolajočih, njihovih gospodinjstev, delodajalcev in še koga. Razprava se je po enem mesecu zaključila tretjega marca.

V vmesnem času pa imamo slabo novico. Slovenska policija v zadnjem času pospešeno izvaja prenovo delovnih sredstev in kadrovskih potencialov, ki bodo v naslednjem razvojnem, oziroma bolje, kriznem ciklu skrbeli, da se po ulicah ne razpasemo preveč spontano.

V kratkem bo tako sprejeta nova Uredba o pomožni policiji, ki opredeljuje nabor, delovanje in plačevanje rezervnega sestava varuhov reda ter miru. Prav tako smo pred dnevi lahko brali o nabavi dobrih tristo vozil za nekaj davckoplačevalskih milijonov, s čimer bo prenovljena debela desetina policijskega voznega fonda. Zadnja v seriji nabav bo zaključena 7. aprila, ko preteča rok za oddajo ponudb za dobavo 150-ih teleskopskih palic in 15 tisočih plastičnih zateg za hitro vezanje.

Karakteristike teleskopske palice so strokovno orisane takole:

-    izdelana mora biti iz kovine v nerjaveči izvedbi,

-    njena površina mora biti črne barve,

-    dolžina zložene palice je od 200 do 250 milimetrov, dolžina raztegnjene pa od 500 do 550 milimetrov,

-    teža palice mora znašati od 500 do 600 gramov,

-    sestavljena mora biti iz treh kovinskih elementov,

-    za boljše oprijemanje in mahanje mora imeti protidrsno obdelano držalo,

-    za uporabo se mora razpreti s kratkim sunkom zapestja v smeri odpiranja ali pa z ročnim izvlekom ,

-    vsebovati mora vgrajen mehanizem v obliki pritisnega gumba na koncu držala, ki omogoča, da se palica ob pritisku nanj brez uporabe večje sile sestavi. Ob običajno močnem udarcu ob trd predmet pa se ne sme deformirati in mora omogočati nadaljnjo nemoteno uporabo.

Toliko o palicah. Plastične zatege za hitro vezanje pa morajo biti iz močnega nylona črne ali bele barve, dolge od 540 do 590 milimetrov, široke 13 milimetrov in debele od 2 do 3 milimetre. Omogočati morajo hitro in enostavno vezanje ter biti prožne tudi pri nižjih temperaturah, celo do – 30 Celzijevih stopinj. Izdelane morajo biti tako, da se kljub različnim obremenitvam z rokami ne pretrgajo oziroma deformirajo. Njihova minimalna raztezna sila mora biti večja od 1.100 njutnov. Ne smejo imeti ostrih robov, ki bi lahko poškodovali vezano osebo ali uporabnika, njihov rok uporabe pa ne sme biti krajši od petih let.

 

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 7, številko 11 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova zasedamo že čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness