Foul or felony?

Aktualno-politična novica
27. 2. 2024 - 16.00

Izjava

Protest v podporo domžalski peterici in shod proti kulturi posilstva
 / 8. 5. 2023

S prebrano izjavo prebivalke Viča je poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek skušal demonizirati migrante iz ljubljanskega azilnega doma. V izjavi je na splošno prebivalstvo apeliral z navezavo na otroke in ženske, dve skupini, ki v družbi veljata za potrebni posebne zaščite. A nuja po zaščiti žensk pred pogledi mladih, testosterona polnih azilantov za poslanca Reberška in ostale konservativce v svoji srži ne vsebuje dejanske želje po varnosti in splošni dobrobiti žensk. 

Ušesa posebej zbode naslednja poved: »Učitelji peljejo na telovadbo na Tabor, kjer si najstnice v za nas normalnih športnih oblačilih ogledujejo mladi, testosterona polni migranti«. Poved zelo očitno implicira, da migranti v športno opremo oblečene šolarke vidijo kot premalo oblečene. Gre za implikacijo, ki je problematična na več kot enem nivoju. Predpostavlja, da migranti zaradi svoje kulturno-religiozne pripradnosti za slovenske ženske predstavljajo nevarnost. Za najstnicami v športni opremi se kakopak sploh ne slinijo njihovi sošolci, učitelji in mimoidoči. Ti žensk po logiki izjave zaradi nošenja kratkih hlač med športno vzgojo ne bi oklicali za potrebne kurbice, temveč bi nas videli kot popolnoma normalne. Slovenski moški, ki jim zaradi odsotnosti izkušnje pohodov zahodnjaških imperialistov in neokolonialnega izžemanja ni treba zapustiti domovine – vsi ti moški ženske okoli sebe seveda dojemajo kot spoštovanja vredne sodržavljanke. Ne le to, ti moški ženske obravnavajo kot soljudi in ne kot kose mesa, zaradi tega pa nas prav gotovo ne posiljujejo in morijo, niti slinijo se ne za nami.  

Umor Giulie Cecchettin, ki je v Italiji sprožil množične proteste proti nasilju nad ženskami
 / 27. 11. 2023

Populistično naravnani in z rasizmom začinjeni monolog poslanca je na družbenih omrežjih uspešno apeliral ne le na svojo običajno ciljno skupino konservativnih državljanov. S pomočjo TikTok računa Odkrita Slovenija ni le podkrepil rasizma premnogih izpričanih slovenskih konservativcev, ampak je njihove rasistične nazore širil tudi med ostalo prebivalstvo. Še najlažje taka vrsta populizma vpliva na mlade ženske, ki zaradi univerzalne ženske izkušnje moškega spolnega nasilja iščejo uteho. To v tem primeru namesto v sistemskem patriarhatu najdejo v rasističnih idejah konservativcev.  

Iskanje utehe in potrditve lastne varnosti v rasizmu protimigrantskih politik namesto v sistemskem razmisleku ni le napačno, temveč je tudi neproduktivno. Konservativcem namreč ni mar za reševanje problema spolnega nasilja nad ženskami, če z uveljavljanjem navidezno feminističnih politik lahko širijo, na primer, protimigrantski sentiment. Ni naključje, da iz ust nekdanjih članov Nove Slovenije, konkretno Žige Turka, prihajajo izjave, kot je: »Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul.« Naključna ni niti izjava danes SDS-ovega Franca Kanglerja, ki je po slabem izidu na lokalnih volitvah izjavil, da se »v življenju nič ne da na silo, še ženske se ne da dobiti na silo«. 

Preverjanje vladnih naporov preprečevanja nasilja nad ženskami
 / 6. 6. 2023

Obravnava posilstva kot nečesa zanemarljivega ali predmeta šale je v vrstah slovenskih konservativcev trend in hkrati norma. Ravno zato deluje patetično, ko se konservativni politiki začnejo burno zavzemati za žrtve spolnega nasilja, kar vedno počnejo v želji po širitvi svojega antimigrantskega sentimenta. Primer tega je izjava poslanke SDS Alenke Jeraj, ki je aprila lani dejala, da so »v tem letu v Ljubljani nezakoniti prebežniki zakrivili 57 posilstev«. To izjavo je policija opredelila za napačno in povedala, da je bilo od začetka leta 2023 do aprila v Ljubljani prijavljenih devet posilstev, od katerih za nobenega ni bil osumljen migrant. A takšno zavajanje Slovenski demokratski stranki nikakor ni tuje, gre za prakso, ki je že davno prerasla v trend. Oktobra lani sta predsednik stranke Janez Janša in evroposlanec Milan Zver delila objavo, ki je govorila o posilstvu 22-letnice v Tivoliju in posilstvo pripisovala migrantom. Policija je na laž postavila tudi to in sporočila, da niso prejeli nikakršne prijave ter da se dogodek ni zgodil. 

Konservativne stranke se za preprečevanje spolnih napadov na ženske zavzemajo le, ko jim navidezna feministična retorika omogoča populariziranje načel, ki so jim resnično zavezani. Ničesar pa pod pretvezo ščitenja žensk ne izražajo raje kot svojih rasističnih antimigrantskih stališč. Z izrazito rasistično retoriko konservativci v resnici ne izražajo zgolj svojega sovraštva do migrantov, temveč tudi sovraštvo do žensk, ki smo zanje spet in spet le predmet izrabe.  

 

Foto: preoblikovano po X

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness