Orbán proti Orbánu

Mnenje, kolumna ali komentar
9. 4. 2024 - 16.00

O združeni madžarski opoziciji in njenem novem prvaku
 / 19. 10. 2021

Madžarska je dobila novega opozicijskega junaka. Proti vladi Viktorja Orbána že več kot mesec dni proteste vodi Péter Magyar. Nekdanji član vladajoče stranke Fidesz si je na hitro ustvaril imidž žvižgača in borca proti korupciji. Protestov se udeležuje več tisoč ljudi z različnih koncev države. Vsaj po sliki, ki jo ustvarjajo evropski mediji, gre za Orbánovega najresnejšega izzivalca doslej. A Magyar je po lastnih besedah bližje Fideszu kot stari opoziciji. Morda pa je razlog za njegov vzpon ravno v tem, da napada samo Orbána in njegov krog. 

Magyar je proti Orbánu kot »žvižgač« nastopil z zvočnim posnetkom svojega pogovora s svojo nekdanjo ženo in nekdanjo pravosodno ministrico Judit Varga. V posnetku Varga govori o vplivanju vodje premierjevega kabineta Antala Rogána na preiskavo v primeru podkupovanja državnih uslužbencev z namenom kadrovanja v pravosodju. Vargin odgovor je bil, da je Magyar njene besede izsilil. Trdi, da jo je pretepal, zaklepal v sobo in po hiši poziral z nožem. Na posnetku mu je tako le govorila, kar je želel slišati, saj se je med pogovorom počutila ogroženo. Magyar odgovarja, da si njegova bivša žena vse te osebne okoliščine posnetka izmišljuje, ker jo izsiljuje vlada. Poleg tega pravi, da je v resnici v zakonu ona tepla njega.

V politiki je sicer najlažje nastopiti kot nasprotnik korupcije. Proti korupciji so vsi, ne glede na druga prepričanja. S tem se nikomur ne zameriš. Nasprotovanje korupciji ne vsebuje nobene družbene kritike. Omejevanje kritike sistema na korupcijo je prosistemska propaganda, saj dejansko implicira, da je sistem že idealno zasnovan, za vse probleme pa so krivi zgolj koruptivni posamezniki ali njihove klike. To deluje podobno kot enomestni odstotki glasov proti diktatorju na zaigranih volitvah. Če bi dobil sto odstotkov glasov, če ne celo več, bi se težje pretvarjali, da je rezultat resničen izraz podpore ljubljenemu vodji. Tako tudi korupcija rešuje podpornika sistema pred tem, da bi moral neposredno zatrditi, da živimo v utopiji, in v ljudskih očeh izpasti kot navaden propagandist. Boj proti korupciji je idealna agenda za nekoga, ki verjame, da se lahko zgodovina na tej točki mirno konča, in bi rad samó delal politično kariero.

Orban
Zaprtje največjega levousmerjenega madžarskega časopisa Nepszabadsag in ostali poskusi monopolizacije medijev
 / 14. 10. 2016

Če o političnih stališčih najnovejšega madžarskega borca proti korupciji iz medijev izvemo zelo malo, je to zato, ker tudi Magyar ni povedal kaj več kot to, da je blizu Fideszu, kar pa smo glede na njegovo strankarsko zgodovino tako ali tako vedeli. Magyar v svojih nastopih ponavlja, da ima »vizijo za Madžarsko«, njene predstavitve pa verjetno Madžari ne bodo nikoli dočakali. Za razliko od nasprotovanja korupciji, ki ji nasprotuje vsak, je jasna vizija nekaj, kar neizogibno polarizira. Tega pa Magyar, ki je napovedal, da bo »presegel umetne delitve«, seveda noče. Treba je znati vizionarsko zreti v daljavo in ponavljati slogane, ki nekje vsebujejo besedo »sprememba«. Vsako govorjenje o viziji pa mora biti dovolj megleno, da lahko kdor koli v njem prepozna svoje želje po spremembah. Zveni prazno, toda v resnici je to zmagovalna volilna strategija, kar potrjujejo slovenski sredinski novi obrazi. Robert Golob je obljubljal nič manj kot »novo družbeno pogodbo«, njena vsebina pa je bila na koncu samo to, da ne nosimo več mask.

pepc
Madžarski zakon proti »LGBT propagandi«
 / 15. 6. 2021

Po istem principu je treba oblikovati tudi kritiko nasprotnikov. Najbolje je poiskati njihove korupcijske zgodbe. Potem lahko, tako kot Magyar, govoriš še o varanju volivcev in poniževanju državljanov, ne da bi povedal, kaj je v politiki nasprotnika ponižujočega za državljane. Ali pa po slovensko kričiš, da so nam ukradli državo. Kako bi izgledala neukradena država, naj si predstavlja vsak sam. Proti konkretnim reakcionarnim politikam Orbánove vlade se Magyar ni izrekel. Glede na to, da je bil vso svojo politično kariero član Fidesza in nekaj časa celo zaposlen v premierjevi pisarni, se z njimi bolj ali manj strinja, ali ga vsaj ne motijo. 

O zamrznitvi članstva Fidesza v Evropski ljudski stranki
 / 22. 3. 2019

Edino, po čemer bi se lahko malo bolj razlikoval od Orbána, je njegov odnos do Evropske unije, kar je razlog za naklonjeno poročanje v evropskih medijih. Toda tudi pri odnosu do Unije je premišljeno dvoumen. Povedal je, da ni navdušen nad evropsko naddržavo, in da verjame v močne države članice, ampak da hkrati verjame tudi v močno Unijo. Glede spora med Madžarsko in Unijo okrog vladavine prava je dejal, da »lahko debatiramo, ampak moramo biti konstruktivni«.

Magyar torej ni niti liberalec, ki bi si ga evropski birokrati želeli na premierskem stolčku namesto Orbána. V za zdaj malo verjetnem primeru, da bi Magyaru uspelo na oblasti zamenjati Orbána, bi porazil le Orbána osebno, ne pa tudi orbanizma. 

 

Vir slike: Péter Magyar, Facebook

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.