Kostanju OFF

Aktualno-politična novica
kostanj
27. 7. 2023 - 15.00
 / OFF

O nedavnih državnih udarih v Sahelu in njihovem pomenu
 / 19. 3. 2022

V Nigru je predsedniška straža izvedla državni udar. Potem ko predsednik Mohamed Bazoum ni želel sprejeti zahtev lastne straže in odstopiti, je polkovnik letalskih sil Amadou Abdramane na državni televiziji oznanil suspenz ustave, prekinitev delovanja vseh državnih institucij, zaprtje državnih meja in uvedbo policijske ure. Abdramane je kot pretvezo za odstavitev predsednika, izvoljenega pred dvema letoma, navedel vse slabše varnostno stanje in slabo upravljanje. Predsedniška straža je ustanovila Narodni svet za zaščito domovine, novo vladajočo vojaško hunto. Včeraj dopoldne je predsedniška straža blokirala predsedniško palačo in bližnja ministrstva. Med blokado so se na ulicah prestolnice Niamey zbrali protestniki, ki jih je straža razgnala z opozorilnimi streli. Urad predsednika države je sicer popoldne sporočil, da je predsedniška straža neuspešno poskušala pridobiti podporo državne vojske in nacionalne garde. A predsednika je straža uspela zajeti, zatem pa razglasila njegovo odstavitev. Gre za četrti uspešen državni udar v zahodni Afriki od leta 2021. Vojaške hunte vladajo v Maliju, Gvineji in Burkina Fasu. Po poročanju ameriškega preiskovalnega portala The Intercept, ki se sklicuje na dokumente Pentagona in ameriškega zunanjega ministrstva, so člane predsedniške straže v Nigru zadnja leta urili ameriški uslužbenci. Po podatkih Intercepta so bili ameriško urjeni vojaki od leta 2012 udeleženi v vsaj šestih državnih udarih v Maliju in Burkina Fasu.

Poljski minister za kmetijstvo opozarja: preveč žita lahko tudi škoduje
 / 24. 4. 2023

Ruski predsednik Vladimir Putin je na rusko-afriškem vrhu v Sankt Peterburgu šestim afriškim državam obljubil brezplačno dostavo do 50 tisoč ton žita. Žito je obljubil Burkina Fasu, Zimbabveju, Maliju, Somaliji, Srednjeafriški republiki in Eritreji. Na podaljšanje sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, ki se je iztekel pred več kot tednom dni, Rusija še zmeraj ne pristaja. Sporazum sta Rusija in Ukrajina sklenili pod okriljem Združenih narodov, posredovala je tudi Turčija.

Salvadorski kongres je legaliziral množična sojenja, da bi preganjali več deset tisoč osumljencev sodelovanja v kriminalnih združbah. Po besedah salvadorskega pravosodnega ministra Gustava Villatora bodo zdaj lahko sodili do 900 osumljencem iz iste skupine hkrati. V Salvadorju je vlada izredne razmere uvedla pred skoraj letom in pol, odtlej so aretirali skoraj 72 tisoč domnevnih članov kriminalnih združb. Vlada Nayiba Bukela je na podlagi izrednih razmer suspendirala ustavno pravico do pravne obrambe in omogočila, da so osumljenci pred sojenjem zaprti za nedoločen čas.

Prepoved registracije istospolnih parov v Milanu
 / 22. 3. 2023

Spodnji dom italijanskega parlamenta je sprejel zakon, ki kriminalizira posvojitev otroka nadomestne matere v tujini. Zakon za Italijane, ki v tujini posvojijo otroka nadomestne matere, uvajaja do milijon evrov denarne in do dve leti zaporne kazni. Prepoved zagovarjata vladajoča stranka Bratje Italije in njena koalicijska partnerica Liga. Zakon mora potrditi še senat. Nadomestno materinstvo je v Italiji nezakonito od leta 2004. Že marca je vlada Giorgie Meloni od lokalnih oblasti zahtevala, naj v mestnih registrih prenehajo z registracijo otrok istospolnih parov.

Medtem ko Evropa zaključuje zdravstveno krizo in se je že dodobra potopila v globine energetske krize, so oblasti v Nišu na jugu Srbije obe krizi povezale v paket. Niški prvi pomoči namreč primanjkuje goriva za reševalna vozila. Pogodba med zavodom za nujno medicinsko pomoč in Naftno industrijo Srbije je potekla pred slabima dvema tednoma, nova pogodba med zavodom in podjetjem Knez petrol pa bo v najboljšem primeru v veljavo stopila pojutrišnjem. Takrat se bo namreč zaključil rok za pritožbe na rezultate javnega razpisa za ponudnike goriva. Vozniki opozarjajo, da jim na črpalkah Naftne industrije Srbije ne dovolijo polnjenja rezervoarjev, tako da so ostali le z gorivom, ki ga imajo v avtomobilih. To je potrdil tudi namestnik direktorja za nemedicinska vprašanja Dejan Filipović, medtem ko vršilka dolžnosti direktorice Snežana Radivojević bolnike in voznike miri, da niso niti približno porabili zalog in da ni razloga za strah. Samo da bo zdravja, pa bo vsega.

V jutranjih urah so delavci požagali divji kostanj pred Dramo. Ministrstvo za kulturo odstranitev drevesa upravičuje s statično sanacijo stare stavbe gledališča, presaditev drevesa pa bi bila predraga in zaradi poškodovanih korenin tvegana. Župan Zoran Janković je pred tedni dejal, da občina sicer nima pristojnosti pri projektu, a da je treba drevo »absolutno podreti« in da tisti, ki omenja gradnjo okoli drevesa, nima odnosa do kulture ali razvoja. Po obnovi pa obljublja, da bodo v bližini posajena nova drevesa.

O skorajšnjem izlovu nutrij na Ljubljanskem barju
 / 24. 5. 2023

Helsinški monitor Slovenije je na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo in začasno zadržanje uredbe o poboju nutrij na območju Ljubljanskega barja, ki jo je sprejelo kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Irene Šinko. V pobudi za ustavno presojo zatrjujejo, da je ta uredba v neskladju z ustavo, zakoni in podzakonskimi akti. Poudarjajo, da je Ljubljansko barje krajinski park in ne lovno območje. Sklicujejo se na 70. in 72. člen ustave.

Kmetijska ministrica Irena Šinko je ob robu srečanja z makedonskim kolegom Ljupčem Nikolovskim dejala, da je vršilec dolžnosti direktorja uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Janez Posedi, pred dnevi podal odstopno izjavo. Razlogov za odstop Posedija, ki je funkcijo prevzel prvega junija in je vedejevstvo tako opravljal manj kot dva meseca, ni navedla.

Akademskih 15

Še manj postelj za študentke in študente
 / 25. 5. 2023

Predsednik Študentskega sveta stanovalcev Dani Cerovac in predstavnik zaposlenih delavcev Andrej Resnik sta na pristojno ministrstvo poslala poziv. Vlada kandidatu za novega direktorja Študentskih domov Ljubljana Gregi Kordežu ni podala soglasja za imenovanje in je na predlog ministrstva za visoko šolstvo povečala število članov sveta zavoda Študentski dom Ljubljana, krajše ŠDL. S povečanjem števila članov s pet na sedem so zaposleni in stanovalci izgubili na vrednosti glasu, zato odgovorne pozivajo, naj naknadno spremenijo sklep ter svet zavoda še razširijo, tako da bi stanovalci in zaposleni dobili še vsak po enega predstavnika. Poudarjajo, da širitvi sami po sebi ne nasprotujejo, a so razočarani, ker je bila odločitev sprejeta brez javne razprave. Poleg tega povečanje števila članov po utemeljitvi ministrstva prihaja kot nadaljevanje sklenjene pogodbe o pridružitvi ljubljanske univerze ustanoviteljstvu ŠDL, o čemer zaposleni in stanovalci ob podpisu pogodbe niso bili seznanjeni.  

OFF so pripravile združene sile aktualnopolitične redakcije, univerzitetno novico je prispevala Hana.

 

Vir fotografije: Mihael Grmek, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.