Lavroff na Brics

Aktualno-politična novica
19. 7. 2023 - 15.00
 / OFF

O pomenu »protestnega« pohoda skupine Wagner
 / 27. 6. 2023

Iz pisarne južnoafriškega predsednika so sporočili, da se ruski predsednik Vladimir Putin ne bo udeležil avgustovskega vrha predstavnikov držav Brics. Namesto Putina se bo vrha zveze držav z gospodarstvi v vzponu udeležil zunanji minister Sergej Lavrov. Ker je Južna Afrika podpisnica Rimskega statuta, bi morala ob morebitnem prihodu ruskega predsednika aretirati zaradi tiralice mednarodnega kazenskega sodišča. Sodišče je nalog za aretacijo Putina izdalo zaradi obtožb o deportacijah in premeščanjih ukrajinskih otrok z osvojenih ukrajinskih območij. Aretacijo Putina je južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa označil za neizvedljivo, saj bi po njegovem pomenila vojno napoved Rusiji. 

Nevladna organizacija Human Rights Watch je pozvala Evropsko unijo, naj zadrži v nedeljo podpisani dogovor o preprečevanju migracij s Tunizijo. Razlog za to so resne zlorabe migrantov, ki jih izvajajo tunizijski varnostni organi. Po nedeljskem dogovoru med Evropsko unijo in Tunizijo bo severnoafriška država prejela do milijardo evrov evropskih sredstev, od tega 105 milijonov evrov za nadzor meja. Več o sporazumu med Tunizijo in Evropsko unijo ter tunizijski obravnavi migrantov v OFFsajdu ob petih.

lampedusa migranti
Oteževanje življenja migrantom v Italiji
 / 17. 4. 2023

Evropska komisija je Italiji odobrila izredno finančno pomoč v višini 14 milijonov evrov za premestitev migrantov s prenatrpanega otoka Lampedusa. Kakor trdijo v komisiji, denar namenjajo v luči povečanega števila prihodov migrantov v letošnjem letu in posledične prezasedenosti nastanitvenih zmogljivosti na otoku. Sredstva bodo namenjena Mednarodni organizaciji za migracije, ki sodeluje z italijanskimi oblastmi in agencijo Evropske unije za azil. Na komisiji trdijo, da je denar namenjen za oblačila, hrano, zdravstveno pomoč, začasno namestitev in varne prevoze z Lampeduse do drugih sprejemnih centrov v Italiji. Italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je za dodatna sredstva Evropsko komisijo zaprosila aprila, potem ko je po celotni državi razglasila izredne razmere. Tedaj je vlada trdila, da denar potrebuje za premestitev ljudi z Lampeduse. 

Kultiviramo prihajajoče predsedniške volitve v Turčiji
 / 5. 5. 2023

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan se mudi na turneji po Saudovi Arabiji, Katarju in Združenih arabskih emiratih. S saudskim princem Mohamedom bin Salmanom je podpisal dogovor o prodaji turških vojaških dronov. Vrednost dogovora in število dronov nista znana, a Haluk Bayraktar, direktor podjetja Baykar, ki drone proizvaja, je izjavil, da gre za največjo obrambno in letalsko izvozno pogodbo v zgodovini Turčije. Namen Erdoğanove turneje je zbrati tuj kapital za državo, ki ima rekorden proračunski deficit. Junija je narasel na sedem in pol milijarde evrov, kar je sedemkrat več kakor pred letom dni. Turški parlament je čez vikend že sprejel dodaten denar za turški proračun, in sicer 38 milijard evrov. Zvišal je plače petim milijonom javnih uslužbencev in izplačila 16 milijonom upokojencem, a hkrati zvišal tudi davke. Potrojili so denimo davek na goriva, kar je cene goriva dvignilo za približno 20 odstotkov. 

Nevladne organizacije za človekove pravice so moldavske oblasti pozvale k preiskavi umora Olega Koržana, predsednika opozicijske komunistične stranke v Pridnestrski republiki. Koržan je bil po trditvah nevladnih organizacij najglasnejši kritik Rusiji naklonjene vlade, v ponedeljek pa ga je neznani storilec umoril na njegovem domu. Pridnestrska republika je od devetdesetih let de facto neodvisna od Moldavije, kar ji zagotavlja tudi prisotnost ruskih sil na njenem ozemlju.

Prvak zmagovalne stranke na tajskih parlamentarnih volitvah ostal brez premierskega stolčka
 / 17. 7. 2023

Tajsko ustavno sodišče je vodji največje stranke v spodnjem domu parlamenta in kandidatu za predsednika vlade Piti Limjaroenratu suspendiralo poslanski mandat. Pita ima delnice v zdaj neaktivnem medijskem podjetju. Tajska ustava poslancem prepoveduje lastništvo v medijih. Še vedno se bo lahko potegoval za funkcijo predsednika vlade, a na današnjem drugem glasovanju ne bo smel sodelovati. 

Ostajamo pri politikih in medijih. Panamsko sodišče je nekdanjega panamskega predsednika Ricarda Martinellija obsodilo na deset let zapora in dobrih 17 milijonov evrov kazni zaradi pranja denarja. Med predsedovanjem je namreč država z javnimi sredstvi kupila medijski konglomerat, v katerem je imel v času predsedovanja Martinelli večinski delež. Martinelli je sodbo označil za politično motivirano, saj je junija napovedal ponovno kandidaturo za predsednika na volitvah naslednje leto. Sodba zaenkrat ni pravnomočna, zato mu še ne prepoveduje kandidature.

Kaj vse kaže na to, da se je začela odprta sezona političnega lova na upokojenske glasove in da jo vodi SDS?
 / 1. 2. 2023

Zveza društev upokojencev Slovenije, krajše Zdus, ocenjuje, da v ponedeljek sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi diskriminatorno obravnava upokojence. Upokojenci bodo po zakonu za obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo odšteli en odstotek pokojnine, Zdus pa trdi, da je to v nasprotju z zakonom o pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju. Po njihovem mnenju bi moral obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo plačevati neposredno zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne pa upokojenci. Pojasnjuje Črt Kanoni, predstavnik Zdusa za odnose z javnostmi. 

Izjava

Minister za visoko šolstvo Igor Papič je podpisal stavkovni sporazum s predsednikom Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazdom Kovačičem. Sindikat je zato zamrznil stavko, s katero so zaposleni v visokem šolstvu med drugim zahtevali odpravo plačnih krivic. V sklopu sporazuma, ki ga sindikat imenuje za delnega, so se dogovorili samo o neplačnih zahtevah sindikata. O plačnih zahtevah se bodo še naprej pogajali v sklopu oblikovanja plačnih stebrov javnega sektorja. Sporazum po navedbah vlade med drugim rešuje zahteve po ureditvi dela na daljavo, določa minimalno višino nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu ter enake vrednosti neposrednega pedagoškega dela. V kolektivno pogodbo bodo s sporazumom vnesli normative dela, med drugim pa bo po trditvah sindikata sporazum izboljšal položaj prekarnih delavcev v visokem šolstvu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness