En korak naprej, dva koraka nazaj

Aktualno-politična novica
17. 7. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Jory

Tako stranko Korak naprej opisuje Patrick Jory z avstralske univerze v Queenslandu. Kljub presenetljivi zmagi na majskih parlamentarnih volitvah pa je stranka naletela na številne ovire. Na volitvah je osvojila 151 sedežev, kar je zadostovalo za oblikovanje koalicije iz osmih strank, ki je zasedla 312 od 500 stolčkov spodnjega doma parlamenta. Prejšnji četrtek je v parlamentu potekalo glasovanje o premierju, na katerem prvak stranke Korak Naprej, Pita Limjaroenrat, ni dobil potrebne večine za prevzem položaja. Na glasovanju je prejel 324 glasov od potrebne polovice dvodomnega parlamenta, ki ima 750 sedežev. Do osvojitve premierske funkcije mu je zmanjkalo dobrih petdeset glasov, in sicer zaradi nasprotovanja senata. Tega sestavlja 250 članov, od katerih jih je le 13 podprlo Pito. Tajski senat od spremembe ustave leta 2017 imenuje vojska, kar pomeni, da je zgornji dom tajskega parlamenta konservativno obarvan. Vlogo senata v glasovanju predstavi Jory.

Tajci na volitvah odločno zavrnili vojaško oblast
 / 17. 5. 2023

Jory

V parlamentu bo ta teden potekalo ponovno glasovanje o premierju. Novinar tajskega angleškojezičnega portala Khaosod English, Pravit Rojanaphruk, pove, kakšne možnosti za izvolitev ima Pita na prihajajočem glasovanju.

Pravit Rojanaphurk

Po mnenju Joryja daje ponovno glasovanje možnost preboja koalicijski partnerici stranke Korak naprej, stranki Pheu Thai, v prevodu Za Tajce.

Jory

Pravit Rojanaphruk pojasni, zakaj ima stranka Pheu Thai večje možnosti za formacijo koalicije in razloži zakon, ki prepoveduje obrekovanje monarhije.

Pravit Rojanaphurk

Ustavno sodišče trenutno preučuje pritožbo, po kateri želi stranka Korak naprej strmoglaviti monarhijo. Ta se nanaša na obljubo stranke, da bo omilila kaznovanje obrekovanja kraljeve družine. Svoje mnenje o prihodnosti stranke opiše sogovorec.

Jory

O ozadjih politične delitve na Tajskem, ki je pripeljala tudi do zadnjega državnega udara maja letos.
 / 29. 10. 2014

Več prihodnosti kot stranka Korak naprej ima morebiti njen vodja. Dvainštiridesetletni podjetnik Pita Limjaroenrat je od zmage stranke na majskih volitvah postal vidna javna osebnost – podpira ga okoli 80 odstotkov mladih volivcev. 

Jory

Poleg prej omenjene pritožbe se Pita sooča tudi z obtožbami glede krštitve zakonodaje, ki poslancem prepoveduje lastništvo delnic v medijskih hišah. Pita ima delnice v medijski hiši iTV, ki je z delovanjem prenehala leta 2008.

Pravit Rojanaphurk

Če bo Pita v tem primeru spoznan za krivega, bo izgubil status poslanca, toda za premierja še vedno lahko kandidira.

Jory

Po neizglasovanju Pite za premierja so se v tajski prestolnici Bangkok začeli protesti. Protestniki zahtevajo imenovanje Pite za premierja, senat pa obtožujejo neupoštevanja volje ljudstva.

Pravit Rojanaphurk

Jory

Čeprav je tajska javnost na parlamentarnih volitvah pokazala zanimanje za korak v liberalnejšo politično smer, je dolgoletna dominanca monarhije in vojaške oblasti še vedno v prednosti. Zmaga Koraka naprej tako predstavlja šele začetek poti k spremembi oblasti na Tajskem.

Foto: Supanut Arunoprayote, Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness