MeduzOFF

Aktualno-politična novica
meduza
27. 1. 2023 - 15.00
 / OFF

Poljsko obrambno ministrstvo je napovedalo napotitev pošiljke tankov v Ukrajino do konca marca. Ta pošiljka bo vključevala nemške tanke leopard 2, stare poljske T-72 in druga oklepna vozila. Začeli jih bodo pošiljati takoj, ko ukrajinske posadke zaključijo usposabljanje na Poljskem. Nemčija je dobavo svojih tankov prav tako napovedala za konec marca ali začetek aprila. Združeno kraljestvo bo svoje challengerje dobavilo v enakem roku. Kot je napovedala kanadska obrambna ministrica Anita Anand, se jim bo pridružila tudi Kanada. Združene države Amerike so Ukrajini obljubile 31 tankov M1 Abrams, a so poudarili, da ne gre za grožnjo Rusiji. V Kremlju se ne strinjajo in trdijo, da se Zahod z oboroževanjem Ukrajine neposredno vključuje v konflikt. Več o novem valu zahodnega oboroževanja Ukrajine v Kultivatorju ob petih.

Rusko tožilstvo je prepovedalo neodvisno novičarsko spletno stran Meduza, saj je bila ta označena za nezaželen subjekt. To pomeni, da so vsi ruski prebivalci, ki so povezani s portalom, lahko oglobljeni ali kaznovani z zaporno kaznijo do šest let. Gre zlasti za vire, s pomočjo katerih se novinarji Meduze dokopljejo do novic. Po mnenju tožilstva Meduza, katere spletno stran je Roskomnadzor blokiral marca lani, predstavlja varnostno grožnjo državi. Ruske oblasti so leta 2015 sprejele tako imenovani zakon o nezaželenih subjektih, ki od prejemnikov tujih sredstev zahteva, da se identificirajo kot tuji agenti. Moskva je že leta 2021 spletni portal Meduza, ki ima svoj sedež v Latviji, opredelila za tujega agenta. 

Nemško finančno ministrstvo nasprotuje predlogu skupnega dolga članic Evropske unije, ki ga je podprla Francija. Na ministrstvu menijo, da mora Unija v času inflacije pokazati fiskalno stabilnost, ne pa ustvarjati novih instrumentov za zadolževanje. Kancler Olaf Scholz je poudaril, da je v skladu za okrevanje po pandemiji še dvesto milijard neizkoriščenih evrov. Po njegovem mnenju je treba razporediti sredstva iz tega sklada, preden lahko začnejo razpravljati o novih ukrepih. O ustanovitvi novega sklada za zelene subvencije bodo razpravljali na februarskem vrhu Sveta Evropske unije, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč že večkrat pozvala k ustanovitvi skupnega sklada za zadolževanje in subvencije zelene energije. Skupno zadolževanje podpira Francija, Nemčija pa le sprostitev evropskih pravil o subvencijah industriji, tako da bi vsaka država lahko industrijo subvencionirala sama. O subvencijah za tako imenovano zeleno industrijo v Uniji razpravljajo zaradi zakona o boju proti inflaciji, ki so ga Združene države Amerike sprejele lansko poletje. Po zakonu bodo Američani okrog 340 milijard evrov namenili za subvencije proizvajalcem zelenih tehnologij, ki proizvajajo na ameriškem ozemlju. Za te subvencije bi lahko kandidirali tudi evropski proizvajalci, a le v primeru, da bi proizvodnjo preselili v ZDA.

Izraelsko teptanje človekovih pravic
 / 11. 5. 2021

Po včerajšnji raciji v begunskem taborišču v Dženinu je izraelska vojska zgodaj zjutraj izvedla vsaj trinajst zračnih napadov na ozemlje Gaze. Zadeli so begunsko taborišče Al Magazi in sosesko Al Zaitun. Izraelske oblasti trdijo, da so bili zračni napadi odgovor na dve raketi, ki ju je prestregel njihov sistem protiraketne obrambe. Prileteli naj bi namreč iz Gaze. Včeraj so na Zahodnem bregu Palestinci protestirali proti izraelskemu nasilju v solidarnosti z žrtvami v Dženinu. Palestinski predsednik Mahmud Abas je razglasil tri dni žalovanja. 

Južnokorejski sindikati so obtožbe Narodne obveščevalne službe o sodelovanju sindikalnih članov s severnokorejskimi vohuni označili za »rdečo paniko«. Januarja je obveščevalna služba izvedla več racij pri članih Korejske konfederacije delavskih sindikatov. Nekateri visoki člani so po trditvah obveščevalcev v kontaktu z vohuni iz Severne Koreje na Kitajskem, v Kambodži in Vietnamu. V konfederaciji so racije obsodili kot napad na delavsko gibanje in obljubili boj proti nasilju vlade Jun Suk Jola. Južnokorejska zakonodaja prepoveduje kontakt državljanov s severnimi sosedi, a pri Amnesty International opozarjajo, da zakon zaradi ohlapnosti vladi omogoča dušenje opozicije, kar se je dogajalo že v diktaturah sedemdesetih in osemdesetih let. 

Čen Čjen Džen bo novi tajvanski premier. Njegov predhodnik Su Ceng Čang je prejšnji teden podal svoj odstop po porazu vladajoče Demokratične napredne stranke na lanskih lokalnih volitvah. Predsednica Caj Ing Ven je zato nekdanjega podpredsednika vlade Čena imenovala za njegovega naslednika. Na položaju bo ostal do naslednjega leta, ko na Tajvanu pričakujejo tako parlamentarne kot predsedniške volitve.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina bo zahteval oceno ustavnosti novele zakona o finančni upravi. Po preučitvi novele zakona je namreč zaključil, da pooblastila predstojnikom finančne uprave za uporabo sledilnih naprav pri nadzoru blaga posegajo v zasebnost. Pri odreditvi ukrepa ni predviden sodni nadzor, pač pa je dovolj razlog za sum najtežjih kršitev davčnih predpisov, kar varuh vidi kot nizek dokazni standard. Kot je še dodal, iz novele ni jasno, koliko časa ukrep lahko traja, kar odstopa od podobnih postopkov. Peter Svetina je na pomoč priskočil vladajoči koaliciji, v kateri sta vložitev pobude za ustavno presojo spornega člena o sledenju blagu obljubila Gibanje Svoboda in Levica. Po besedah predsednika vlade Roberta Goloba so se v koaliciji dogovorili, da bo vsaka koalicijska stranka pod zahtevo za oceno ustavnosti prispevala podpise tretjine poslancev. Socialni demokrati, ki so se glasovanja o noveli zakona v parlamentu vzdržali, so Golobu odgovorili, da dokončnega dogovora še ni bilo in da se pod pobudo ne namerava podpisati nihče od socialdemokratskih poslancev. 

Ustavno sodišče je razveljavilo zakonsko možnost podaljšanja koncesije za zdravstveno dejavnost. Zdaj bo moral po izteku petnajstletne koncesije zavod, ki je koncesijo podelil, razpisati nov razpis. V obeh ureditvah, stari in novi, velja, da mora zavod dvanajst mesecev pred potekom koncesije opraviti pregled doseženih ciljev koncesionarja in ugotoviti, ali je koncesija sploh še potrebna. Zatem morajo zavodi pridobiti tudi pozitivno mnenje zavoda za zdravstveno zavarovanje in pristojne zbornice. Po stari ureditvi je to primerna osnova za podaljšanje koncesije, a je ustavno sodišče razsodilo, da različna obravnava novih in obstoječih koncesionarjev krši načelo enakosti pred zakonom iz štirinajstega člena ustave. Zavodi bodo tako morali v vsakem primeru objaviti nov razpis.

Na terenu na Ježici
 / 23. 11. 2022

Upravno sodišče je zadevo okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom vrnilo v ponovni postopek. Odločitev sledi pritožbi društva Alpe Adria Green, ki nasprotuje gradnji kanala na vodovarstvenem območju. V ponovno odločanje je sodišče zadevo vrnilo, saj je društvu priznalo možnost statusa stranke v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. 

V zadevi Balkanski bojevnik so obsodili sedemnajst oseb, ki so izrečene kazni večinoma že prestale. Na prvem sojenju so bili obtoženi oproščeni, na drugem pa so bili obsojeni, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo zaradi nezakonitih dokazov policije, zato so jim zdaj sodili še tretjič. Najvišja prisojena kazen v primeru je šest let zapora. Sodnica Marjeta Dvornik je ob sodbi poudarila, da sta razloga za milo kazen priznanje krivde in dejstvo, da tudi na prostosti v tem času niso zagrešili nobenih kaznivih dejanj. Saša Ravnik, odvetnik drugoobtoženega Dragana Bjelkaša, je rezultat sodnega procesa označil za kompromis.

OFF je pripravil vajenec Luka, mentorirala je Tia.

Vir fotografije: Bruce Emmerling, Flickr

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.