OFF DVEH ZMAGOVALCEV

Aktualno-politična novica
19. 11. 2012 - 14.00
 / OFF

Vzhod Demokratične republike Kongo po relativno mirnem obdobju zopet pretresajo spopadi med uporniki in vladno vojsko. Uporniška skupina M23 se je v zadnjih dneh nevarno približala mestu Goma, prestolnici province Severni Kivu. V svojem napredovanju se je uporniška vojska ustavila zgolj pet kilometrov pred prestolnico, njeni vodilni pa obljubljajo, da bodo te položaje tudi zadržali in ne bodo poskušali zavzeti mesta. Prebivalci jim očitno ne verjamejo, saj je samo ta konec tedna iz mesta pobegnilo 60.000 ljudi, ostajajo pa predvsem tisti, ki si bega ne morejo privoščiti. Vse skupaj je sicer le še ena epizoda v že štirinajst let trajajočem konfliktu, ki je zahteval že pet milijonov žrtev. Ves ta čas je jabolko spora z naravnimi viri bogata provinca, v kateri si oblast izmenjujejo s strani različnih vlad podprte uporniške skupine. Združeni narodi za financiranje skupine M23 že od poletja obtožujejo vlado Ruande, ki pa navedbe zanika. V provinci je sicer nameščenih 6.700 vojakov misije Združenih narodov, ki pa so kljub pomoči vladnih sil v spopadih z dobro oboroženimi uporniki precej nemočni.

Predstavniki kolumbijske vlade in predstavniki uporniške skupine FARC so se srečali na Kubi, kjer se bodo pogovarjali o dosegi premirja med obema stranema. Srečanje se bo vrtelo okoli petih glavnih točk na agendi, ki obravnavajo problematiko zemljiških posesti, politične participacije, trgovanja z drogami, razoborožitve in odškodnin žrtvam konflikta. FARC, največja uporniška skupina v Latinski Ameriki, deluje že od leta 1964. V zadnjih nekaj letih so utrpeli izgube številnih oseb na vodilnih položajih, kar je skupino precej izčrpalo. Humberto de la Calle, vodilni pogajalec kolumbijske vlade, je dejal da je zato ravno sedaj pravi čas, da se obe strani sporazumeta o koncu konflikta in Kolumbiji zagotovita mir in stabilnost. La Calle prav tako predvideva, da se bo skupina FARC prelevila v legalno politično stranko v državi.

Spletna aktivistična skupina Anonymous je izvedla obsežen napad na izraelske spletne strani. Trdijo, da so napadli približno 700 izraelskih spletnih strani, med drugim strani zunanjega in obrambnega ministrstva, predsednika države, jeruzalemske banke, mestne občine Tel Aviv ter strani lokalnih turističnih podjetij. Nekatere strani so bile po napadu prazne, druge pa naj bi prikazovale propalestinska sporočila. V svoji izjavi so dejali še, da je skupina Anonymous dolgo stala ob strani in zgolj opazovala, kako Izraelci brutalno ravnajo s Palestinci. Zdaj pa, ko so Izraelci zagrozili, da bodo pretrgali internetne in ostale telekomunikacijske povezave z Gazo, je čas, da ukrepajo tudi oni, še dodajajo. Po navedbah izraelskega finančnega ministra Yuvala Steinitza je vlada v zadnjih štirih dneh ubranila okoli 44 milijonov spletnih napadov. Dejal je še, da Izrael odpira novo vojno fronto, na kateri se bodo borili proti spletnim napadom. V Gazi sicer teče že šesti dan spopadov med Izraelci in Palestinci.

Na volitvah novega vodje največje francoske opozicijske stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP) sta kar oba kandidata razglasila zmago. Najprej je zmago razglasil Jean-Francois Cope in zatrdil, da ima okoli tisoč glasov prednosti pred svojim tekmecem Francoisom Fillonom. Ta je le nekaj minut zatem dejal, da ima 224 glasov prednosti pred Copom. Tabora obeh kandidatov sta nato zatrdila, da sumita na možnost volilne prevare, in zahtevala preiskavo posebne komisije. Člani desnosredinske stranke so sicer izbirali naslednika nekdanjega francoskega predsednika Nicholasa Sarkozya, ki se je po porazu na predsedniških volitvah umaknil z mesta vodje stranke.

Izpuščeni hrvaški general Ante Gotovina je v intervjuju za srbski časnik Kurir presenetil mnoge in nadaljeval v spravljivem tonu. Po mirnem nagovoru na zagrebškem Trgu Bana Jelačiča je danes v intervjuju vse vukovarske Srbe pozval, naj se vrnejo v mesto, ki Hrvatom ne pripada nič bolj kot pripada Srbom. Na drugi strani pa so Srbi in njihov politični vrh še vedno ogorčeni. Srbski premier Ivica Dačić je tako napovedal, da bo Srbija zaradi po njihovem mnenju škandalozne oprostitve zmanjšala svoje sodelovanje s Haaškim sodiščem. Ob tem, da je Srbija sicer vse obtožene državljane že izročila sodišču, to sicer pomeni predvsem neizročanje dokumentov in ostalega dokaznega gradiva.

Pozitivna Slovenija bo, kot je napovedala v petek, danes vložila interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Gorenaku očitajo odgovornost za izginule podpise za referendumsko pobudo o zakonu za sanacijo bančnega sistema. Po mnenju vodje poslanske skupine Pozitivna Slovenija Janija Moderndorferja, naj Gorenak ne bi zadovoljivo pojasnil, kako se je ravnalo z omenjenimi podpisi. Gorenak je ob dejanju Pozitivne Slovenije dejal, da interpelacijo vidi kot priložnost, da predstavi svoje argumente.

Začenja se festival Dnevi raznolikosti, katerega osrednji dogodek bo nacionalna konferenca z naslovom Krepitev socialnega dialoga o pravicah ranljivih skupin v zaposlovanju. Konferenca bo predstavljala sklepno fazo projekta Samoorganiziranje in delovanje ranljivih skupin v sindikatu, ki ga izvajata Sekcija LL iz društva Škuc ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. O tem, kakšna je vloga nevladnih organizacij in sindikatov pri socialnem dialogu o nediskriminacijskih politikah v zaposlovanju, smo govorili s predstavnico Sekcije LL Natašo Sukič:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness