OFF evropskih sredstev za Poljsko

Aktualno-politična novica
23. 2. 2024 - 15.00
 / OFF

palestina
Nočni program o genocidu v Gazi
 / 23. 11. 2023

Palestinsko predsedništvo pod vodstvom Mahmuda Abasa in stranke Fatah je zavrnilo povojni načrt za Gazo, ki ga je članom svojega vojnega kabineta predstavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Glavna novost načrta je, da namerava Netanjahu Gazo nadzorovati s posebnimi uradniki, ki niso povezani z entitetami, ki podpirajo terorizem. Premier je napovedal tudi prepoved delovanja agencije Združenih narodov za palestinske begunce, potem ko je Izrael sodelavce agencije brez dokazov obtožil sodelovanja s palestinskim Hamasom. Netanjahu sicer želi po načrtu imeti nadzor nad celotnim območjem zahodno od reke Jordan, torej tudi nad Zahodnim bregom in Gazo. Izraelski propagandni vojaški radio medtem poroča, da se vojska z vojaškimi vajami pripravlja na vojno z Libanonom. Izraelska vojska se z libanonskim gibanjem Hezbolah že obstreljuje, v južnem Libanonu je prav tako že izvedla zračne napade. Organizacija Zdravniki brez meja poroča, da otroci v Gazi trpijo za hudimi psihološkimi posledicami zaradi izraelskega genocidnega pohoda. Na seji Varnostnega sveta Združenih narodov je organizacija povedala, da mnogo palestinskih otrok v Gazi, mlajših od pet let, zaradi vojne travme in izgube družin kaže simptome samomorilnosti. Ob tem je včeraj zvečer izraelska vojska na okupiranem Zahodnem bregu aretirala dva desetletna otroka. Vojska ju je obtožila, da sta med igro metala kamenje v  izraelske hiše. Vojska je otroka izpustila po šestih urah zasliševanja.

O izraelskem genocidu, južnoafriški tožbi proti njem in slovenski vlogi v njegovi prekinitvi
 / 23. 1. 2024

Skupina odvetnikov, ki predstavlja dve palestinski družini iz Gaze, toži člane nemškega Zveznega varnostnega sveta, med katerimi sta tudi kancler Olaf Scholz in zunanja ministrica Annalena Baerbock, s trditvami, da olajšujejo in omogočajo genocid, ki ga Izrael izvaja v Gazi. Varnostni svet vodi nemško politiko nacionalne varnosti in nadzoruje izvoz orožja. Izvoz bi moral varnostni svet po mnenju odvetnikov prekiniti takoj po odločitvi Meddržavnega sodišča v Haagu, ki je Izraelu v sklopu začasnih ukrepov naložilo ustavitev vojaških operacij v Gazi. Nemčija je izvoz orožja v Izrael po 7. oktobru še dodatno povečala. Hkrati dodajo, da so nemški politiki s svojimi izjavami dodatno spodbujali izvajanje genocida v Gazi. Eden izmed odvetnikov, Alexander Gorski, priznava, da bo spor s pravnega vidika in zaradi političnega vzdušja do Izraela naporen, vendar meni, da je njihova dolžnost vsaj poskusiti.

Odločitev Evropske unije glede zapletov pri imenovanju poljskih vrhovnih sodnikov
 / 4. 3. 2021

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je oznanila odmrznitev skoraj 140 milijard evrov evropskih sredstev za Poljsko. Vlada poljskega premierja Donalda Tuska je namreč predstavila načrt za reformo pravosodnega sistema, s katerim Evropska komisija pogojuje odmrznitev sredstev. Poljska vlada je potrdila predlog zakona, ki predvideva, da bodo člane državnega pravosodnega sveta izbrali sodniki, in ne politiki. O predlogu zakona mora glasovati še parlament. Politično imenovanje članov pravosodnega sveta je uvedla prejšnja konservativna vlada pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost. Evropska komisija je zaradi kršitev neodvisnosti sodstva proti Poljski tako sprožila pravni spor. S prihodom bolj liberalnega Tuska, sicer nekdanjega predsednika Evropskega sveta, Poljska tako lahko pričakuje 60 milijonov evrov za pokoronsko obnovo in 80 milijonov kohezijskih sredstev, ki jih je komisija zamrznila.

Kako so se Južnokorejci čez noč pomladili in kaj to pomeni za njihovo gospodarstvo
 / 4. 7. 2023

Južnokorejska vlada je razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti javnega zdravstvenega sistema. Okrog osem tisoč južnokorejskih zdravnikov pripravnikov tretji dan zapored stavka zaradi vladnega načrta za povečanje števila študentov na medicinskih fakultetah s tri tisoč na osem tisoč. Pripravniki ukrepu nasprotujejo, ker menijo, da bi povečano število študentov medicine in bodočih zdravnikov pripravnikov ogrozilo kakovost zdravstvenega sistema. Dodajajo tudi, da bi morala vlada najprej poskrbeti za slabe delovne razmere v zdravstvu. Kot trdijo, morajo pripravniki delati tudi po dvajset ur na dan, plačilo za njihovo delo pa je precej nižje od plač starejših zdravnikov. Kot možno rešitev pripravniki zahtevajo večjo obremenitev starejših zdravnikov. Po vladnih napovedih bo do leta 2025 več kot petina prebivalstva stara več kot 64 let, do leta 2035 pa naj bi državi primanjkovalo petnajst tisoč zdravnikov. Zato je povečanje števila medicinskih študentov po trditvah vlade nujno. Zaradi stavke so bolnišnice odpovedale okoli 50 odstotkov operacij. To je prepričalo vlado, da urnik bolnišnic podaljša na soboto in nedeljo, za omilitev kriznih razmer bo bolnišnicam dovolila tudi svetovanje in naročanje zdravil na daljavo.

Zambijska vlada je uvedla omejitve izvoza koruze in koruzne moke zaradi nevarnosti suše v obdobju naslednje žetve. Minister za kmetijstvo Reuben Phiri je omejitev izvoza argumentiral s postavljanjem interesov prebivalcev nad ostale, saj bi lahko nadaljnje izvažanje v primeru suše povzročilo prehransko negotovost države. Minister je najavil tudi poostren nadzor nad znanimi točkami tihotapcev, preko katerih bi lahko koruzo in koruzno moko nezakonito izvažali. Koruza je del skoraj petine zambijskih obrokov, kar je največ med vsemi državami na svetu. 

Vlada je imenovala nove člane sveta Cankarjevega doma. Vlada je tako imenovala Teja Gonzo in Tjašo Pureber, samozaposleni na področju kulture so izbrali Boštjana Tadela, predstavnik nevladnih organizacij na področju kulture je izbral Iztoka Kocena. Javni zavodi na področju kulture so se odločili za Zdenko Badovinac, Mestna občina Ljubljana pa za Aleša Čerina. Petletni mandat bodo začeli junija. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podpisala odlok o razpisu evropskih volitev, ki bodo devetega junija. Po odloku bodo od enajstega marca dalje možna volilna opravila, med drugim vlaganje kandidatur za devet evroposlancev. Izvedbo volitev ogroža finančno in kadrovsko stanje Državne volilne komisije, znane kot DVK. Februarja letos je bil na položaj direktorja službe DVK izvoljen nekdanji predsednik državnega zbora iz kvote Stranke modernega centra Igor Zorčič, ki je nasledil prejšnjega direktorja Dušana Vučka. Z začetkom Zorčičevega petletnega mandata je odstopilo okrog 30 tajnikov in namestnikov 16 volilnih komisij na območju Upravne enote Ljubljana, ki jih DVK ne more nadomestiti, saj tajnike in namestnike volilnih komisij imenujejo načelniki upravnih enot. Izvrševanje nalog načelnikov lahko zahteva le upravno ministrstvo, na kar opozarja tudi Zorčič.

Izjava

Sestanek med Zorčičem in načelnico ljubljanske upravne enote Andrejo Erjavec prejšnji teden ni prinesel rezultatov, saj so se za volilna opravila javili štirje uradniki. Zorčič pove, da so od takrat pogajanja napredovala. 

Izjava

Zorčič je še pred dvema tednoma trdil, da DVK-ju za izvedbo evropskih volitev primanjkuje skoraj milijon evrov, kar je po navedbah Zorčiča v nasprotju z zakonodajo. Ta namreč določa, da morajo biti zagotovljena zadostna sredstva za izvedbo volitev. A so se s finančnim ministrstvom že dogovorili.

Izjava

Na avstrijskem Koroškem so občinski spletni obrazci po novem na voljo tudi v slovenščini. Obrazci v slovenskem jeziku so avstrijskim Korošcem na voljo na servisnem središču za občine, do katerega imajo dostop vse občine na avstrijskem Koroškem. Projekt dvojezičnih spletnih obrazcev je najprej začela izvajati občina Globasnica, katere župan je Bernard Sadovnik. V okviru projekta so doslej prevedli sto spletnih obrazcev. 

OFF je pripravil vajenec Rok, mentorirala je Neva.

Vir fotografije: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.