OFF govorniškemu pultu

Aktualno-politična novica
29. 2. 2024 - 15.00
 / OFF

palestina
Nočni program o genocidu v Gazi
 / 23. 11. 2023

Izraelsko ministrstvo za blaginjo in socialne zadeve je prenehalo izdajati vizume za mednarodno osebje humanitarnih organizacij, ki delujejo na palestinskih ozemljih. Samo pri organizacijah, ki so del Zveze mednarodnih razvojnih agencij, ukrep neposredno zadeva okrog 150 zaposlitev, zaposlenim pa v primeru nepodaljšanja vizumov grozi izgon. Ministrstvo je oktobra veljavnost humanitarnih vizumov izredno podaljšalo do 8. februarja, a takoj začelo z zavlačevanjem redne izdaje in podaljšanja vizumov. Delo humanitarcev dodatno otežuje prepoved vstopa palestinskih delavcev z območja okupiranega Zahodnega brega na območje Jeruzalema ali Gaze. Izraelska vojska je v jutranjih urah v bližini mesta Gaza napadla Palestince, ki so čakali na dostavo humanitarne pomoči. Tovornjak, ki je dostavljal hrano, vodo in druge življenjske potrebščine, se je spremenil v reševalno vozilo in ranjen prepeljal do bolnišnice Al Šifa. Izraelska vojska je v manj kot petih mesecih samo v Gazi pobila več kot 30 tisoč ljudi, skoraj 600 tisoč ljudem po podatkih Združenih narodov zaradi izraelskega preprečevanja dobave humanitarne pomoči grozi stradanje. 

pakistan
Imran Khan volitve zmagal iz zapora
 / 12. 2. 2024

Kitajska je Pakistanu za leto dni podaljšala rok za odplačilo posojila v višini skoraj dveh milijard evrov. Rok bi sicer zapadel marca. Pakistan ima več kot 100 milijard evrov zunanjega dolga, zato je vlada z Mednarodnim denarnim skladom lani sklenila dogovor o 3-milijardnem izrednem posojilu.  Kitajska in Pakistan sodelujeta tudi na področju proizvodnje električne energije, začeli so namreč polnjenje rezervoarja hidroelektrarne Suki Kinari. Izgradnjo jezu so večinoma financirale kitajske banke, zgradilo pa ga je kitajsko gradbeno podjetje CGGC. Gre za enega od prednostnih projektov kitajsko-pakistanskega gospodarskega povezovanja, prav tako gre za največjo kitajsko investicijo v hidroelektrarno v tuji državi. Nova hidroelektrarna bo po načrtih pokrila petino pakistanskega primanjkljaja elektrike. Konstitutivno sejo novega sklica pakistanskega parlamenta so spremljali protesti podpornikov in poslancev stranke zaprtega Imrana Khana. Oblikovanje vladne koalicije se obeta muslimanski ligi in Pakistanski ljudski stranki, ki sta z manjšimi strankami sklenili dogovor. Čeprav so formalno neodvisni kandidati stranke Khana na volitvah zmagali, najverjetnejši kandidati za premierja prihajajo iz dinastije Šarif

Ugandske spolne manjšine kot talke (neo)kolonializma
 / 17. 6. 2023

Ganski parlament je sprejel zakon, ki ilegalizira identifikacijo oseb z LGBT+ skupnostjo. Istospolni odnosi so v Gani ilegalni in kaznovani z zaporno kaznijo do treh let še po kolonialni zakonodaji. Novost pa je prepoved namernega spodbujanja, sponzoriranja ali podpiranja dejavnosti LGBT+ skupnosti. Posamezniku za ta dejanja grozi do pet let zapora. Zakon je predlagala glavna opozicijska stranka Nacionalni demokratični kongres, potrditi pa ga mora še predsednik države Nana Akufo-Addo, ki je sicer tudi sam nasprotnik pravic spolnih manjšin.

Češki parlament je zavrnil uzakonitev porok istospolnih parov. Z novo zakonodajo, ki so jo predlagali v koalicijski krščansko-ljudski stranki in opozicijski Akciji nezadovoljnih državljanov, so poslanci odobrili spremembo civilnega zakonika, ki po novem omogoča sklepanje izvenzakonskih partnerskih zvez za istospolne pare. S sklenitvijo zveze jim je omogočena večina pravic, ki jih uživajo raznospolni pari v zakonskih zvezah, kot sta skupno premoženje in vdovske pokojnine. Nimajo pa pravice do skupne posvojitve otrok. Posvojitev je po novi zakonodaji mogoča le, če je eden od partnerjev tudi biološki starš otroka.

Višje sodišče v Novem Sadu je ukazalo iz pripora izpustiti predsednika srbskega vojaškega sindikata Novico Antića. Antića so pridržali v torek, dva tedna za tem, ko je obrambni minster Miloš Vučević označil vojaške sindikate za največjo neumnost tega sveta. Uradni razlogi za pripor Antića in drugih uradnikov vojaškega sindikata niso znani. Antićev odvetnik Siniša Lunić je za medije povedal, da gre pri aretaciji za napad na srbski vojaški sindikat in svobodno misel. Pri tem je izpostavil tudi, da dokazi proti Antiću ne obstajajo in da gre za politični pregon.

O malo drugačni stavki zdravniškega sindikata Fides
 / 9. 1. 2024

Svet zavoda Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča je sprejel sklep o začetku postopka razrešitve direktorja Zvoneta Čadeža. Na Soči so pojasnili, da podrobnosti o razlogih za razrešitev v času postopka ne morejo komentirati. Zaradi zdravniške stavke so na Soči sicer prenehali z izvajanjem pregledov za podaljševanje vozniških dovoljenj za invalide. Po poročanju Radia Slovenija na pregled trenutno čaka 220 invalidov, 15 pa je vozniško dovoljenje že poteklo. Avtomobil za invalide predstavlja tako rekoč medicinski pripomoček, ki jim omogoča sicer oteženo mobilnost. Vlada je sprejela odlok, s katerim je razširila nabor nujnih storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati kljub stavki. Odlok je predstavila zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel, ki je poudarila, da so na ministrstvu odlok pripravili v skladu s kršitvami, ki so jih zaznavali v prvih sedmih tednih stavke. 

Komisija za preprečevanje korupcije je ministrico Simono Kustec, ki je funkcijo opravljala v času zadnje vlade Janeza Janše, spoznala za krivo kršitve integritete in ji izrekla globo v višini 400 evrov. Komisija je ugotovila, da je nekdanja ministrica storila prekršek s tem, ko se na dopisni seji komisije vlade za administrativne zadeve in imenovanja ni izločila iz postopka obravnave in odločanja o zadevi, ki se je nanašala nanjo. Na seji so odločali o izplačilih denarnega nadomestila ministrom za neizkoriščen del dopusta.

Ljubljanska občina bi centralizirala vrtce v en zavod
 / 20. 12. 2023

Mestna občina Ljubljana načrtuje preselitev enote Vejica Vrtca Zelena jama v prostore bližnje enote Vrba, poroča časnik Dnevnik. Glavni razlog za selitev je optimizacija delovanja oziroma združitev vrtčevskih kapacitet v enem objektu. Za selitev pa je potrebna zagotovitev dodatnih kapacitet v enoti Vrba. V ta namen je občina izdala javno naročilo v vrednosti 3,2 milijona evrov, a do izvedbe ni prišlo, saj je občina zavrnila vse ponude. Selitev enote Vejica je le prva od mnogih, saj ima občina dolgoročne načrte postopne ukinitve vseh vrtčevskih enot, ki delujejo v prostorih večstanovanjskih stavb. Trenutno je takih vrtcev 15. Kot razlog za njihovo ukinitev so na občini navedli, da jih več kot polovica ne dosega normativov o velikosti notranjih igralnih površin. S pridobljenimi prostori pa bodo ukrepali, kot bodo narekovale potrebe stanovanjskega sklada, zgradili bodo bodisi neprofitna bodisi oskrbovana stanovanja. 

Državni svetniki so v okviru 14. seje med drugim glasovali o predlogu za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi preiskovala poslovanje podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevno nezakonito financiranje Gibanja Svoboda. Predlog je na pobudo Andreja Poglajna iz Slovenske demokratske stranke vložila interesna skupina lokalnih skupnosti. Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je nato vložila predlog za preložitev razprave in odločanja o ustanovitvi komisije, da bi se bolje seznanili s tematiko. Svetnika Andrej Poglajen in David Klobasa, ki prihaja iz vrst krščanskih demokratov, sta zaradi domnevnih pritiskov na svetnike tako predlagala tajno glasovanje o preložitvi te točke. 

Izjava

Steklo je glasovanje, a vsi svetniki niso vedeli, o čem glasujejo. Državni svet je z 18 glasovi za in 15 glasovi proti izglasoval preložitev razprave, a sta se, kot je pojasnil Poglajen, s Klobaso zmotila. 

Izjava

Sledila sta 15-minutna prekinitev seje in sklic kolegija državnega sveta, da bi odločili o nadaljevanju seje. Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je nato naznanil, da bo na predlog Poglajna in Klobase potekalo ponovno glasovanje. Zakaj sta se ravno omenjena svetnika pri glasovanju zmotila, ni znal pojasniti niti sam Klobasa

Izjava

Mnogi svetniki so ob napovedi ponovnega glasovanja opozorili, da s predlogom o ponovitvi niso bili seznanjeni. Debata o ponovnem glasovanju je postala tako težka, da je svetniku Matjažu Štolfi uspelo zlomiti govorniški pult.

Izjava

Pult je dokončal njegov soimenjak Matjaž Švagan, nakar je predsednik sveta Lotrič na pomoč poklical tehnično službo. 

Izjava

Po vsem tem so svetniki sklenili, da z obravnavo točke ne bodo nadaljevali. Mandatno-imunitetna komisija bo do petka pripravila zvočni zapis seje, na podlagi katerega se bo nato odločalo, ali bodo svetniki ponovno glasovali. K temu jih je pozval tudi Štolfa, ki očitno zaupanja v video asistenta ne polaga le pri ogledu nogometnih tekem

Izjava

O ustanovitvi komisije bodo odločali na seji, ki bo predvidoma potekala naslednji teden, upajmo, ob novem govorniškem pultu. Do takrat pa tale podatek: če bi Poglajen in Klobasa glasovala po svojem političnem prepričanju, torej z desno večino svetnikov, bi predlog o preložitvi zavrnili. Če bi enako glasovali še o samem predlogu za ustanovitev politične preiskovalne komisije proti premierju Robertu Golobu in Gibanju Svoboda, bi ta predlog svetniška desnica izglasovala. 

OFF sta pripravila vajenec David, z novičko o državnem svetu se je pozabavala Tia. 

Vir fotografije: Posnetek zaslona, Državni svet

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness