Zoki gre v vrtec

Oddaja
20. 12. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Svetniki Mestne občine Ljubljana so na ponedeljkovi seji podprli načrt reorganizacije 23 ljubljanskih vrtcev v enotni javni vzgojno-izobraževalni zavod. Posamezni vrtci bodo v okviru načrta organizirani kot enote novega zavoda, znanega kot Center Prvi Ljubljana, in ohranili svoja imena. V novem centru bo po občinskih načrtih 73 zaposlenih, da se bodo administrativni delavci, kot so računovodje in pravniki, iz vrtcev preselili v center Prvi. Center bi vodila direktorica, po sklepu, ki ga je mestni svet sprejel, bi kot vršilka dolžnosti direktorsko funkcijo zasedla trenutna ravnateljica Vrtca Galjevica, Barbara Novinec. Na občini trdijo, da je cilj reorganizacije optimizacija poslovanja vrtcev.

V Ljubljani od oktobra cene vrtcev predvidoma višje za 27 odstotokov
 / 6. 9. 2023

Načrt so podprli svetniki liste župana Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda. Socialdemokratska svetnika, ki sicer podpirata Jankovićevo koalicijo, sklepa nista podprla. Proti reorganizaciji sistema vrtcev je stroka, ki jo predstavljajo Slovensko društvo pedagogov, Skupnost vrtcev Slovenije, Združenje ravnateljev vrtcev Slovenije, ljubljanska Pedagoška fakulteta in Oddelek za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti. Stroka pravi, da bo reorganizacija okrnila avtonomijo posameznih vrtcev. Kaj avtonomija vrtcev sploh pomeni, razloži Tomaž Popović, predsednik Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije.

Popović

Posledice zmanjšanja avtonomije pojasni predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, Silvija Komočar.

Komočar

Centralizacija se zdi problematična tudi Katarini Alič, ravnateljici vrtca Zelena jama. 

Alič

Po mnenju ravnateljice bi lahko občina organizacijo vrtcev izboljšala brez načrtovane centralizacije

Alič

Katarina Alič in Silvija Komočar, ki v nadaljevanju pojasnjuje težave načrta združenja, sta si enotni, da so ljubljanski vrtci med boljšimi v državi. Edino možno izboljšavo vidita v vzpostavitvi poenotenega informacijskega sistema z namenom zagotavljanja večje transparentnosti. Alič opozarja, da so se podobni poskusi že izjalovili.

Alič

Stroko skrbi tudi, da bo z združitvijo prišlo do premeščanja ali zmanjševanja števila kadrov. Na skrbi zaposlenih je na tiskovni konferenci odgovarjala vodja občinskega Oddelka za vzgojo in izobraževanje, Marija Fabčič.

Fabčič

Fabčič je komentirala tudi novo vlogo ravnateljev vrtcev in staršev, ki po mnenju občine ne bo zmanjšana, temveč povečana.

Fabčič

Silvija Komočar meni, da se bo s centralizacijo pristojnost tako staršev kot ravnateljev v resnici zmanjšala.

Komočar

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so za Delo pojasnili, da veljavna zakonodaja ne podpira ter ne omogoča združevanja vrtcev, ki izpolnjujejo pogoje za delovanje v statusu samostojnih javnih zavodov in delujejo kot samostojni javni zavodi. Fabčič je na konferenci trdila, da o neskladju z veljavnimi zakoni ni prepričana, se pa bo v okviru javne razprave o morebitnem neskladju posvetovala z ministrstvom. Verjame tudi, da se bo to pripravljeno prilagoditi in sprožiti postopke za spremembo zakonov, ki centralizacijo vrtcev omejujejo. 

Predstavitev načrtovane sežigalnice komunalnih odpadkov v Ljubljani
 / 6. 7. 2022

Na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se v tem, da za združevanje vrtcev ni pravne podlage, strinjajo z ministrstvom. Različni pravni interpretaciji občine in sindikata komentira Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata.

Štrukelj

Štrukelj pravi tudi, da je mestna občina sindikaliste zaobšla pri pripravi načrta odloka.

Štrukelj

O načrtovani pripojitvi javnega podjetja Snaga podjetju Vodovod-Kanalizacija
 / 11. 2. 2019

Načrtovana združitev vrtcev spominja na vzpostavitev Javnega holdinga Ljubljana, v katerem je Janković združil Energetiko Ljubljana, Vodovod in kanalizacijo Snaga ter Ljubljanski potniški promet. Zakaj vrtcev in občinskih podjetij ne bi smeli obravnavati enako, pojasni Komočar.

Komočar

Javna razprava o izvedbi reorganizacije ljubljanskih vrtcev, ki bo trajala do konca januarja, bo tako za dejansko implementacijo županovega načrta še kako pomembna. Nenazadnje morajo na občini še ugotoviti, kako svoje namere pravno utemeljiti.

OFFsajd je pripravil vajenec Petar, zraven je posedala Neva.

Foto: Mestna občina Ljubljana

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Krim Mercator rokomet, bajturina pod Golovcom... Ta Zoki je v resnici en Rudničan. Rudnik od vedno sam škoduje Lj.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.