OFF nad naravne vire

Aktualno-politična novica
29. 12. 2023 - 15.00
 / OFF

Povečanje izraelskega nasilja na Zahodnem bregu v času napada na Gazo
 / 10. 11. 2023

Začenjamo z dogajanjem v Gazi. Po pozivih družin izraelskih talcev v Gazi, ki jih je ubila izraelska vojska, je vojska objavila poročilo interne preiskave dogodka. V njem je vojska dogodek označila za »neuspeh pri reševanju talcev« in zaključila, da vojaki niso krivi za smrti talcev, zato disciplinskih postopkov proti strelcem ne bo. Obenem so v poročilu ponovili trditev z dneva po dogodku, da so bili vojaki izpostavljeni težavnim bojnim razmeram in talce zamenjali za borce palestinskega Hamasa. V Jeruzalemu je izraelska vojska enajsti zaporedni teden muslimanom preprečila molitve v mošeji Al Aksa, tokrat so uporabili tudi dihurski solzivec. Izraelska vojska ga predstavlja kot bolj ekološko in humano alternativo gumijastim nabojem in solzivcu, čeprav naj bi bil po njihovih navedbah učinkovitejši pri razganjanju množic. Prvič so ga uporabili leta 2008 proti Palestincem, ki vonj solzivca primerjajo s človeškim blatom in gnitjem oslovskega trupla.

Ali bo Kitajska Rusiji res vzela države Srednje Azije?
 / 5. 9. 2023

Kitajska vlada je admirala Donga Džuna imenovala za novega obrambnega ministra. Na položaju je zamenjal odstavljenega Lija Šangfuja, ki je ministrstvo prevzel marca, a se od konca avgusta ni pojavljal v javnosti. Vojaška inšpekcija preiskuje nabave vojaške opreme med letoma 2017 in 2022, ko je enoto za nabavo in razvoj vojaške opreme vodil Li. Leta 2018 so proti Liju in njegovi enoti sankcije uvedli na ameriškem zunanjem ministrstvu. Razlog za te sankcije je bil nakup desetih lovskih letal Suhoj 35 in opreme za protiletalski sistem S-400 od Rusije. Sankcije enoti prepovedujejo izvoz v ZDA in sodelovanje v ameriškem finančnem sistemu. Novi minister Dong ni pod ameriškimi sankcijami, kar mu za razliko od Lija omogoča tudi neposreden kontakt z ameriškim obrambnim ministrstvom. Kitajsko obrambno ministrstvo nima operativnega nadzora nad vojsko, temveč Ljudska osvobodilna vojska odgovarja Centralnemu vojaškemu komiteju partije, ki ga vodi predsednik Ši Džinping. 

Predčasne parlamentarne in lokalne volitve v Srbiji
 / 18. 12. 2023

Srbski študenti, dijaki in ostali mladi so začeli 24-urno blokado prometnic v Beogradu. Protest so začeli pred upravnim ministrstvom, od katerega zahtevajo objavo volilnega imenika, šele nato pa ponovitev volitev, na katerih je zmagala vladajoča Srbska napredna stranka. Opozicijski politiki koalicije Srbija proti nasilju v protest proti ukradenim volitvam gladovno stavkajo, a onkraj tega nimajo načrta protestnih aktivnosti. Mladi protestirajo tudi zaradi pridržanja študenta na včerajšnji generalki za današnjo blokado prometnic. Na Ulici kneza Miloša v središču Beograda so v pripravi na celodnevno obleganje postavili šotore, na proteste pa morajo prinesti še ostale stvari:

IZJAVA

Zmaga Gibanja Evropa zdaj na črnogorskih predčasnih parlamentarnih volitvah
 / 12. 6. 2023

Črnogorski parlament je sprejel državni proračun za prihodnje leto v vrednosti skoraj treh milijard in pol evrov, ki lanskega presega za pol milijarde. Vlada Milojka Spajića iz Gibanja Evropa zdaj, ki je oblast prevzela konec oktobra, je v proračun uvrstila gradnjo dela avtoceste od obmorskega Bara do meje s Srbijo. V proračunu so zagotovili dvig minimalnih pokojnin z 250 na 450 evrov in dvig socialnih transferjev. Po protestu šolskih delavcev pred parlamentom so poslanci obravnavali opozicijski predlog, ki bi dvignil plače šolnikov za deset odstotkov, a je vladajoča koalicija predlog zavrnila. Dvig plač bi državo stal 18 milijonov letno. Predsednik sindikata vzgoje in izobraževanja Radomir Božović je odločitev vlade obsodil in napovedal stavko. Povedal je, da z zavrnitvijo predloga vlada ne spoštuje veljavne kolektivne pogodbe. Vladna koalicija je zavrnila tudi opozicijske amandmaje o zvišanju plač v javnem sektorju in o državni pomoči, ki bi podjetjem v stečaju omogočila poplačilo delavcev. 

Vlada je Mirana Gajška imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor. Gajšek je doslej opravljal funkcije na področju prostorskega planiranja na ministrstvu za okolje in prostor ter v mestnih občinah Ljubljana in Celje. Leta 2002 je bil kot direktor celjskega zavoda za planiranje in izgradnjo zaradi zlorabe uradnega položaja obsojen na pogojno kazen štirih mesecev zapora. Podjetju Gradbeništvo Božičnik, katerega lastnik Stanko Božičnik je bil udeležen pri več gradbeniških škandalih v Celju, je namreč »odpisal« dolg občini za komunalne storitve. Leta 2010 je bil Gajšek kot član koalicijske DeSUS v vladi Boruta Pahorja kandidat za okoljskega ministra, leta 2011 pa je v Celju z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo kandidiral za poslanca. Oktobra je nekdanji minister Uroš Brežan odstopil, ministrstvo je začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je za državnega sekretarja izbrala Jožeta Novaka. Ta je nato postal minister in za državnega sekretarja izbral Gajška.

Vlada je v načrt razvojnih programov uvrstila nakup poslovnih prostorov v Štepanjskem naselju za potrebe Upravnega, Delovnega in socialnega ter Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani. Pogodbo za nakup v višini 7,7 milijona evrov bodo sklenili s podjetjem Rezidenca Rajski vrt v lasti Sebastjana Vežnaverja. V preteklosti je bil koprski mestni svetnik iz stranke nekdanjega župana Borisa Popoviča in direktor goriškega podjetja Pejo Šampionka, ki ga je v stečaj spravil v manj kot letu dni. Zaradi izjemnega vodenja podjetja sta leta 2016 upnici podjetja, Nova Ljubljanska banka in Raiffeisen Bank, od njega terjali tri milijone in pol evrov. Do uradne selitve na novo lokacijo sodišča obratujejo v najetih prostorih, za katere država odšteje okoli štiri milijone evrov letno. Pred odločitvijo o aktualnem nakupu so na vladi načrtovali gradnjo nove sodne stavbe na križišču Dunajske in Topniške ceste, a so ta projekt v začetku leta črtali.

Ministrstvo za zdravje ali Glas ljudstva: kdo bo rešil slovensko zdravstvo?
 / 15. 11. 2023

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, znanem kot UKC, so med kroničnim pomanjkanjem kadra sprožili rumeni alarm zaradi velikega porasta bolnikov z dihalnimi obolenji. Zaznavajo več urgentnih bolnikov z gripo, sincicijskim virusom, covidom-19 in pljučnico. Zaradi zapolnitve posteljnih kapacitet na infekcijski kliniki je generalni direktor kliničnega centra Marko Jug druge bolnišnice zaprosil za premestitev bolnikov. Kapacitete UKC so zaradi obnove osrednje stavbe dodatno omejene za približno sto postelj. Zdravniški sindikat Fides je sporočil, da je podobne okoliščine mogoče opaziti po celotni Sloveniji. K stiski bolnikov in zdravstvenih delavcev prispevajo pomanjkanje kadra, preslaba oprema in organizacija bolnišnic.

Ustavno sodišče je razveljavilo del odloka o določitvi volilnih enot za izvedbo lokalnih volitev v občinski svet občine Dobrovnik v Prekmurju. Sodišče je ugotovilo, da je neustavna določitev volilnih enot od prve do četrte. Med enotami so namreč prevelike razlike v številu volivcev. Občinski odlok volilne enote določa na način, da se v prvi enoti en občinski svetnik izvoli na 89 volivcev, v četrti pa na 181. Glasovi volivcev v prvi volilni enoti so torej vredni dvakrat več kot v četrti volilni enoti. Zakon o lokalnih volitvah določa, da se na približno enako število volivcev izvoli le en svetnik. 

OFF je pripravila vajenka Brina, zraven je sedel Luka.

Vir fotografije: Mestna občina Celje

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.