Črnogorska evronevroza

Aktualno-politična novica
12. 6. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Črni gori je po rezultatih vzporednih volitev zmagala stranka Gibanje Evropa zdaj. Glavni kandidat za premierja je finančnik z izkušnjami na Wall Streetu, predsednik stranke Milojko Spajić. Spajić, ki se je v črnogorsko politiko podal pred volitvami leta 2020, je s podpredsednikom stranke Jakovom Milatovićem liberalno stranko Gibanje Evropa zdaj ustanovil pred manj kot letom dni, konec lanskega junija. Milatović je letošnjega aprila na predsedniških volitvah premagal dolgoletnega šefa črnogorske politike Mila Đukanovića, a še pred volitvami je Đukanović kot predsednik države razpisal predčasne parlamentarne volitve.

Sprememba zakona o predsedniku in protesti v Črni gori
 / 13. 12. 2022
Parlamentarnih volitev se je udeležilo okoli 56 odstotkov volilnih upravičencev, kar je za 20 odstotnih točk manj kot volitev leta 2020. Po teh volitvah Demokratična stranka socialistov, krajše DPS, tedaj še pod vodstvom Đukanovića, prvič v zgodovini samostojne Črne gore ni uspela sestaviti vlade. Na včerajšnjih volitvah se je proces, ki ga je Đukanović začel s poskusi odvzema lastnine in politične moči Srbski pravoslavni cerkvi, nadaljeval. Prvič, odkar imajo v Črni gori parlamentarne volitve, DPS namreč ni osvojila prvega mesta po številu glasov. DPS, s čela katere je aprila Đukanović po več kot dveh desetletjih odstopil, je s svojo predvolilno koalicijo dosegla drugo mesto s slabimi 24 odstotki glasov oziroma 21 poslanskimi mandati. Prvakinja letošnjih volitev Gibanje Evropa zdaj je prejela slabih 26 odstotkov glasov oziroma 24 poslanskih mandatov.

Deset mesecev drugega črnogorskega režima
 / 10. 9. 2021
Milojko Spajić in Jakov Milatović, prva obraza deklarativno proevropske stranke, sta v kratkotrajni vladi Zdravka Krivokapića, ki je zavladala po volitvah leta 2020, že zasedala ministrski funkciji. Kljub temu sta na letošnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah veljala za nova obraza. Genezo stranke podrobneje predstavi odgovorni urednik podgoriškega dnevnika Vijesti Srdan Kosović. 

Kosović

Gibanje Evropa zdaj je svoje ime dobilo po gospodarskih reformah Milatovića in Spajića v času Krivokapićeve vlade, ki so vključevale dvig minimalne plače z 222 na 450 evrov. Gibanje je na oktobrskih lokalnih volitvah osvojilo dva županska mandata, tudi v prestolnici Podgorici, in 46 mandatov v lokalnih svetih. Poleg tega je soustanovitelj gibanja Jakov Milatović na aprilskih predsedniških volitvah porazil Mila Đukanovića. Volilni uspeh gibanja pojasni Kosović. 

Kosović

Kdo torej je Milojko Spajić, glavni kandidat za novega črnogorskega premierja?

Kosović

O novem črnogorskem mandatarju
 / 5. 3. 2022
Spajićevo premierstvo ni samoumevno. Gibanje Evropa zdaj se bo za koalicijsko vlado verjetno moralo povezati z eno od glavnih konkurenčnih strank – to sta DPS in stranka Ura poslavljajočega se premierja Dritana Abazovića. Skupaj z Demokrati Alekse Bečića je Abazovićeva stranka na volitvah prejela 12 odstotkov glasov oziroma 11 poslanskih mandatov. V predvolilni kampanji je Spajić zatrdil, da ne namerava tvoriti koalicije ne z DPS ne z Abazovićem. Trenutni premier je pred volitvami začel trobiti o domnevni aferi med Spajićem in korejskim kriptovalutnim investitorjem Do Kwonom, ki naj bi financiral Spajićevo predvolilno kampanjo. Odnose med Abazovićem in Spajićem podrobneje predstavi novinar na študentskem radiu KRŠ Vasilija Šarović.

Šarović

Brez Abazovića in DPS so potencialni koalicijski partnerji Spajića ob predstavnikih manjšin le še zavezništvo srbskih strank in Zdravka Krivokapića – Za prihodnost Črne gore, ki je zbralo slabih 15 odstotkov glasov, in Bošnjaška stranka s sedmimi odstotki. Kosovića smo vprašali, ali lahko Spajić sestavi vlado brez DPS in Abazovića.

Kosović

DPS je po volitvah vse bolj potisnjena na rob političnega dogajanja. Kako in kaj bo DPS, OFFsajd zaključuje Kosović.

Kosović

 

Vir fotografije: prirejeno po Life.ba, commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness