OFF predaje Poljakom

Aktualno-politična novica
26. 7. 2018 - 15.00
 / OFF

ali kako se odrešiti vpreg komunizma
 / 4. 7. 2018

Sodišče Evropske unije je razsodilo, da lahko države članice EU zavrnejo evropski nalog za prijetje, ki ga izda Poljska, če menijo, da obtoženec ne bo deležen poštenega sojenja. Presojo o poštenosti pravosodnega sistema mora država članica izvajati individualno od primera do primera, ko dobi nalog za prijetje. Odločitev je posledica primera, ki ga je na Sodišče EU poslalo visoko sodišče Irske. Pri primeru gre za predajo Poljaka, ki je osumljen preprodaje mamil, a je živel na Irskem. Ta se ni strinjal s predajo Poljski, ker da zaradi reform poljskega pravosodnega sistema obstaja nevarnost, da ne bo deležen poštenega sojenja. To pomeni izjemo od načela vzajemnega priznavanja, na katerem temelji mehanizem evropskega naloga za prijetje.

Turški parlament je sprejel protiteroristični zakon. Nova zakonodaja oblastem dovoljuje, da iz varnostnih razlogov nadzorujejo, kdo vstopa in izstopa iz nekega območja. Osumljenci so lahko brez obtožbe pridržani do 48 ur ali do 4 dni, če je bilo več kršitev. Vlada je dobila tudi nova pooblastila, s katerimi lahko odpusti člane turških varnostnih sil, policije in žandarmerije, javne uslužbence in delavce, če se ugotovi njihova povezava s teroristično organizacijo. Do zdaj je to lahko storila zgolj v kriznih razmerah. Guvernerji enainosemdesetih provinc obdržijo nekatera krizna pooblastila tudi v mirnem času, recimo omejevanje svobode zbiranja. Nov zakon bo veljal tri leta, saj v vladajoči stranki menijo, da bodo v tem času uspeli odstraniti vse privržence Fethullaha Gülena. Erdogan je tako izpolnil svojo predvolilno obljubo o končanju kriznih razmer.

The Jerusalem Report, revija, ki jo izdaja izraelski Jerusalem Post, je odločila, da bo prekinila sodelovanje s karikaturistom Avijem Katzem. To je storila po karikaturi, kjer so izraelski premier Benjamin Netanjahu in nekateri poslanci iz vladajoče stranke Likud narisani kot prašiči iz Orwellove Živalske farme, zraven pa piše “Vse živali so enake, nekatere pa so si bolj enake kot druge.” Karikatura je bila parodija fotografije prejšnjega tedna, ko so se premier in poslanci slikali po sprejemu zakona, ki med drugim pravi, da je Izrael zgodovinsko dežela Judov, zato imajo ekskluzivno pravico do samoodločbe, kar diskriminira Palestince, ki so ostali na okupirani zemlji po letu 1948. Za več informacij o aktualnih zakonodajnih spremembah v Izraelu in Turčiji pa prisluhnite OFFsajdu ob 17-ih.

Vrhovno sodišče v Beogradu je sporočilo, da je zavrnilo zahtevo po rehabilitaciji Milana Nedića, premierja Srbije v času med drugo svetovno vojno. Zahtevo za rehabilitacijo so podale tri organizacije skupaj z družino Nedić pred tremi leti, končna odločitev sodišča pa pomeni, da še vedno velja sodba iz leta 1949. Takrat je bil Nedić posthumno obsojen zaradi sodelovanja z okupatorjem in razglašen za vojnega zločinca.

Stavkovna dejavnost voznikov avtobusov podjetja Arriva Slovenija
 / 4. 9. 2017

Delovno sodišče v Kopru je razsodilo, da stavka voznikov v Arrivi lani poleti ni bila nezakonita. Kratko zgodovino spora med delavci in delodajalcem povzame Damjan Volf, generalni sekretar obalne sindikalne organizacije KS 90.

Izjava

Pojasni tudi, zakaj so stavkali, kaj so dosegli in kakšne posledice prinaša sodba delovnega sodišča. V sindikatu pričakujejo, da se bo delodajalec pritožil na sodbo sodišča prve stopnje.

Izjava

Predstavnik podjetja Arriva za komentar ni bil dosegljiv.

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za oceno ustavnosti zapisnika Državne volilne komisije o ugotovitvi izida predčasnih parlamentarnih volitev in ukaza za sklic prve seje Državnega zbora. To je podalo več predlagateljev, med njimi so tudi štiri neparlamentarne stranke. Stranka Sloga, ki ji načeluje Janko Veber, Davkoplačevalci se ne damo!, ki jo vodi Vili Kovačič, ter Stranka enakopravnih dežel in Naprej Slovenija, ki ju vodi Jožef Rajh, so menili, da neparlamentarnim strankam ni bilo odmerjeno dovolj časa v medijih in so bile tako v neenakopravnem položaju.

Ko pade noč
Anonymous
 / 4. 6. 2018

Ustavni sodniki so soglasno sklenili, da niso pristojni za presojo izpodbijanja ukaza in zapisnika, saj lahko presojajo le ustavnost zakonov in zakonitost podzakonskih predpisov, predpisov lokalnih skupnosti in splošnih aktov, izdanih za izvrševanje javnih pooblastil.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.