OFF rohinških beguncev

Aktualno-politična novica
9. 6. 2023 - 15.00
 / OFF

Posebni tožilec pravosodnega ministrstva Združenih držav Amerike Jack Smith je nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu izrekel kazensko ovadbo. Trump je namesto v državni arhiv več sto tajnih dokumentov iz predsedniškega arhiva odnesel v svojo rezidenco na Floridi. Trump se mora v torek zglasiti na sodišču v Miamiju, kjer naj bi bil tudi uradno aretiran. Trumpu se obeta tudi ovadba zaradi spodnašanja rezultata predsedniških volitev leta 2020. V primeru obsodbe bo Trumpa doletela tudi zaporna kazen, ki mu sicer ne preprečuje kandidature na predsedniških volitvah prihodnje leto. 

Ostajamo v srčiki sodobnega imperializma. Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike je s petimi glasovi proti štirim odločilo, da je republikanski zemljevid kongresnih volilnih okrožij diskriminatoren do temnopoltih volivcev v Alabami. Zakon o okrožjih je namreč v nasprotju z zveznim zakonom o volilnih pravicah, ki je bil sprejet z namenom zaščite temnopoltih volivcev. Volilna okrožja so zasnovali republikanci in jih zarisali tako, da so vsi temnopolti volivci – ki večinoma volijo demokrate – potisnjeni v zgolj eno izmed sedmih okrožij, kljub temu da predstavljajo približno trideset odstotkov prebivalstva zvezne države Alabama. Zaradi odločitve vrhovnega sodišča lahko temnopolti volivci v prihodnje računajo na dva sedeža v zveznem kongresu. 

O spet prestavljenem prehodu na civilno oblast v Sudanu
 / 31. 5. 2023

Sudanske oblasti, ki so zveste vojski pod generalom Abdelom Fatahom al Burhanom, so posebnega odposlanca Združenih narodov Volkerja Perthesa razglasile za nezaželeno osebo in ga obtožile pristranskosti v konfliktu s paravojaškimi silami RSF. Združeni narodi se na oznako še niso odzvali. Spopadi med vojskama dveh generalov v Sudanu potekajo že več kot dva meseca, zadnje sklenjeno premirje v državi pa se je izteklo prejšnjo soboto. 

V Gvineji Bissau je na parlamentarnih volitvah slavila koalicija petih opozicijskih strank pod vodstvom Afriške partije za neodvisnost. Gre za prve volitve, odkar je predsednik Umaro Sissoco Embalo pred več kot letom dni razpustil nacionalno ljudsko skupščino. Koalicija bo zasedala 54 od 102 sedežev v skupščini, medtem ko bo predsednikova stranka G15 zasedala 29 sedežev. V sedanjem političnem sistemu v Gvineji Bissau koalicija imenuje vlado, predsednik pa jo lahko v določenih okoliščinah razreši, kar je v preteklosti pripeljalo do več poskusov državnih udarov.

Rohingya
Ljudstvo Rohingya v Mjanmaru dočakalo prvo zunanjo preiskavo glede kršenja človekovih pravic
 / 6. 9. 2016

Več deset tisoč beguncev ljudstva Rohinga je na protestu v begunskih taboriščih na severu Bangladeša zahtevalo vrnitev v Mjanmar, potem ko je Svetovni program za hrano znižal mesečne donacije za begunce z deset na osem evrov. Več kot milijon rohinških beguncev živi v bangladeških taboriščih, kjer so nastanjeni zaradi vojaške okupacije v Mjanmaru leta 2017. Svetovni program za hrano pa svojih donacij za rohinške begunce ni znižal prvič, prispevki so bili že marca zmanjšani z dvanajstih na deset evrov. 

Notranji ministri Evropske unije so se dogovorili o dveh ključnih zakonodajnih predlogih v sklopu reforme azilnega sistema. Predlog uredbe upravljanja azila in migracij vključuje tako imenovani mehanizem obvezne solidarnosti, ki namerava zagotoviti skupno podporo članicam Evropske unije, v katere prihaja največ migrantov. Države, v katere prihaja manj migrantov, bi bile po mehanizmu primorane prevzeti za enkrat še nedoločeno število migrantov ali pa izplačati 20 tisoč evrov na prosilca za azil. Uredba o azilnih postopkih določa uvedbo postopka na meji, ki bi služil hitri oceni prošenj za azil za državljane držav, ki so najpogosteje zavrnjeni. O sprejetju predlogov bo odločal Evropski parlament. Da bosta uvedbi sprejeti, jima mora podporo zagotoviti vsaj 15 članic Evropske unije. Podporo obema predlogoma je izrazil tudi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar. Sklepom ministrov nasprotujeta Poljska in Madžarska, ki sta uredbe označili za »nedopustne«. 

Romunski učitelji, zdravstveni delavci in policisti stavkajo zaradi slabih delovnih pogojev in nizkih plač. Zaposleni v zdravstvu so organizirali tudi protest, okoli 2500 jih je odkorakalo od sedeža vlade do poslopja parlamenta v Bukarešti. Zaposleni v več kot 400 zdravstvenih ustanovah po vsej Romuniji so v četrtek na delovnem mestu začeli nositi bele trakove kot simbol nezadovoljstva. Glavne pritožbe zdravstvenih delavcev se nanašajo na nizke plače medicinskih sester in pomožnega osebja, ki se gibljejo med 500 in 600 evri. Moti jih tudi zamrznitev novih zaposlovanj v zdravstvu po sprejetju varčevalnih ukrepov vlade prejšnji mesec. Ena izmed sindikalnih zahtev je tudi povišanje plač pomožnega osebja, kot je vlada to storila v primeru zdravnikov. Stavkajoči člani sindikatov policije so protestirali pred predstavništvom Evropske komisije v Bukarešti. Izrazili so zaskrbljenost zaradi kadrovske stiske na notranjem ministrstvu. Kritični so tudi do fizičnih in psihičnih obravnav pred zaposlitvijo, ki še dodatno manjšajo število zaposljivega kadra. S stavko nadaljujejo tudi učitelji, ki so s sindikalnimi aktivnostmi začeli že maja.  

Albanski premier Edi Rama je francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu poslal svoj predlog načrta za vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova. Kosovski premier Albin Kurti je medtem sporočil, da je pripravljen razširiti lasten načrt srbskih občin, ki jih je predstavil v Bruslju v začetku maja. Vzpostavitev srbskih občin določa leta 2013 sklenjeni Bruseljski sporazum, a se Srbija in Kosovo ne moreta zediniti o pristojnostih občin, zaradi česar niso bile ustanovljene. Vzpostavitev skupnosti občin je sicer ena od zahtev volivcev v večinsko srbskih občinah na severu Kosova. Majske lokalne volitve so volivci namreč bojkotirali, kar bodo ponovili tudi na ponovni izvedbi volitev, če občinske skupnosti ne bodo ustanovljene. 

V občini Jezero v osrednjem delu Bosne in Hercegovine so geologi odkrili večje nahajališče zlata. Določena območja vsebujejo do skoraj pet gramov zlata na kopno tono. Do sedaj so izkopali 1,2 kvadratnega metra veliko območje. Geološke raziskave v osrednji Bosni sicer izvaja bosanska podružnica avstralske družbe Lykos Balkan Metals.

O burnem dogajanju v slovenski policiji in odstopu Tatjane Bobnar
 / 9. 12. 2022

Po neuradnih informacijah Dnevnika za funkcijo generalnega direktorja policije kandidirata trenutni in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja – Senad Jušić in Boštjan Lindav. Jušić je februarja na mestu vršilca generalnega direktorja zamenjal Lindava, potem ko je vodenje notranjega ministrstva prevzel Boštjan Poklukar. O primernosti prijav mora odločiti še natečajna komisija upravnega ministrstva, novega generalnega direktorja pa bo potem določila vlada. 

Državna volilna komisija je sporočila, da je bil v državni svet kot nov predstavnik za področje kulture in športa izvoljen Luka Steiner, predsednik uprave Športne loterije. Na volilnem zboru, ki je potekal 31. maja, je prejel deset elektorskih glasov, protikandidata pa sta osvojila pet oziroma dva glasova. Ponovne volitve so bile izvedene na podlagi soglasne odločitve ustavnega sodišča v postopku odločanja o pritožbi društva Asociacija zaradi nepravilnosti pri določanju elektorjev za volitve v državni svet.

Ruški občinski svetniki so zavrnili leta 2021 podpisani dogovor o služnostnih pravicah z družbo Energija na veter, ki je v občini Ruše želela zgraditi kablovod na Pohorju za 56 načrtovanih vetrnih elektrarn. Občinski svet je vlado tudi pozval, naj ustavi načrt izgradnje vetrnih elektrarn na Pohorju. Načrt za izgradnjo kablovoda in vetrnic predstavi koordinatorka projekta vetrnih elektrarn Jana Habjan. 

Izjava

Habjan komentira odločitev ruškega občinskega sveta. 

Izjava

Foto: Wikimedia Commons, Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness