OFF tankov na bolnice

Aktualno-politična novica
10. 11. 2023 - 15.00
 / OFF

palestina
Od situacije v Gazi prek protesta v prestolnici do logike policizacije evropskih držav
 / 20. 10. 2023

Izraelska vojska je po nočnem obstreljevanju civilne infrastrukture v mestu Gaza s tanki obkolila štiri bolnišnice. Med njimi je po trditvah ministrstva za zdravje v Gazi tudi pediatrična bolnišnica Al Rantisi. Več tisoč bolnikov, zdravstvenih delavcev in ljudi, ki so poiskali zatočišče, je v obleganih bolnišnicah ujetih brez hrane in vode. Zaradi posledic izraelskih napadov je v Gazi zaprtih vsaj 18 od 35 bolnišnic in 51 od 72 zdravstvenih domov. Izraelska vojska je začela tankovsko in zračno obstreljevanje bolnišnice Al Šifa, ki jo je obkolila že prej. V največji bolnišnici v Gazi je več kot 50 tisoč civilistov, izraelski okupatorji pa vztrajajo, da se pod njo nahaja štab Hamasa. Izraelsko bombardiranje je doslej uničilo več kot polovico stanovanjskih objektov v Gazi

Medtem ko po svetu protestirajo za konec genocida, ameriški predsednik piska »polčas«. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Združenih držav Amerike John Kirby  je sporočil, da so se Združene države z Izraelom dogovorile za uvedbo vsakodnevnih štiriurnih premorov bombardiranja in kopenskih napadov v Gazi. Tako imenovane humanitarne pavze naj bi po navedbah Bele hiše veljale samo na območjih, ki bi jih izraelska vojska določila tri ure vnaprej. K uvedbi humanitarnih pavz je ameriški predsednik Joe Biden izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval v telefonskem pogovoru. O dejanski prekinitvi ognja se nista pogovarjala. 

Svet Evropske unije in Evropski parlament sta dosegla politični dogovor o uredbi o obnovi narave. Uredba predvideva ponovno vzpostavitev uničenih ekosistemov, tudi morskih, povečanje obsega teh ekosistemov, povečanje populacije ptic in obsega zelenih površin v mestih ter obnovitev prostega toka na 25 tisoč kilometrih prekinjenih rek. Uredba vključuje tudi zahtevo po povečanju biodiverzitete kmetijskih območij, čemur so najbolj nasprotovali v konservativni Evropski ljudski stranki. Tako predlog uredbe ne vsebuje konkretnih ciljev povečanja biodiverzitete na kmetijskih zemljiščih. Uredba predvideva tudi obnovo 30 odstotkov izsušenih šotišč do leta 2030, a bo ta cilj za zasebne lastnike in kmetovalce prostovoljen. Poleg tega bi lahko Evropska komisija izvajanje ukrepov v agrokulturi za leto dni prekinila, če bi ocenila, da je to potrebno zaradi prehranske varnosti. Po političnem dogovoru morajo uredbo dokončno potrditi države članice in Evropski parlament. 

Zmaga socialistov na portugalskih parlamentarnih volitvah
 / 31. 1. 2022

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je razpisal predčasne parlamentarne volitve za prihodnji marec, potem ko je premier António Costa v torek odstopil. Costa je odstopil po policijski preiskavi njegove rezidence in aretacijah vodje in še štirih članov njegovega kabineta. Državni tožilci so uradno osumili tudi infrastrukturnega ministra Joãa Galambo in potrdili, da povezano preiskujejo tudi premierja Costo. Gre za sume korupcije in poskusov vplivanja na administrativne postopke pri več državnih projektih, na primer pri podeljevanju koncesij in dovoljenj za rudnika litija na severu Portugalske. Costa iz deklarativno Socialistične stranke, ki ima v parlamentu absolutno večino, je predsedniku države ponudil, da ga na mestu premierja zamenja guverner centralne banke Mário Centeno, a je predsednik to zavrnil. Costa bo tako vodil tekoče posle vlade še štiri mesece. Predsednik Rebelo de Sousa je poleg razpisa volitev napovedal, da bo razpustil parlament. S tem bo počakal, dokler poslanci ne sprejmejo proračuna za naslednje leto, kar bo predvidoma konec novembra.

Avstralski premier Anthony Albanese in premier Tuvaluja Kausea Natano sta sklenila dogovor, po katerem bo Avstralija ponudila zatočišče za podnebne begunce s Tuvaluja v zameno za avstralski nadzor nad zunanjo politiko otoške države. Tuvalu bo potreboval soglasje Avstralije za sklepanje varnostnih in obrambnih sporazumov z drugimi državami, poleg tega pa bo imela avstralska vojska dostop do tuvalujskega ozemlja in infrastrukture. Avstralija bo 280 Tuvalujcem na leto omogočila pridobitev dovoljenja za stalno bivanje v Avstraliji. Država z 11 tisoč prebivalci in skupno 26 kvadratnimi kilometri kopenske površine bo med prvimi žrtvami podnebnih sprememb. Najvišja točka na devetih tuvalujskih otokih leži na štirih metrih in pol nadmorske višine. S sporazumom želi Avstralija zagotoviti, da Tuvalu ostane v njeni interesni orbiti, potem ko so Solomonovi otoki julija aprila lani podpisali pakt s Kitajsko za uporabo njihovih pristanišč.

Za ribe, za ptice, za delavske pravice
 / 26. 9. 2023

Državni zbor obravnava predlog sprememb interventega zakona o odpravi posledic avgustovskih poplav in plazov. V zakon, ki velja od začetka septembra, vnašajo predplačila prizadetim za obnovo stanovanj v vrednosti petine vrednosti škode, če ta presega 6000 evrov. Novela ukinja obvezni solidarnostni prispevek, delodajalci pa še vedno lahko izvedejo solidarnostno soboto. Če bo podjetje obratovalo na solidarnostno soboto, delodajalcem za ta dan ne bo treba plačati dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Spremembe podaljšujejo možnost kriznih namestitev in predvidevajo pospešitev postopkov za izjemno dodeljevanje neprofitnih stanovanj.  

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je napovedal splošno stavko javnega sektorja, če bo parlament sprejel 65. člen predloga zakona o izvrševanju proračuna za to in naslednje leto. V tem členu vlada predlaga prepoved usklajevanja plač v javnem sektorju z inflacijo za leto 2024. Po besedah Branimirja Štruklja vlada s tem de facto prepoveduje pogajanja in ukinja enakopravnost sindikatov v socialnem dialogu, saj si jemlje pravico zakonodajno odločati o tem, kar je sicer predmet rednih pogajanj med vlado in sindikati. Zakaj še ni točnega datuma stavke, je Štrukelj pojasnil takole:

Izjava

V Ljubljani je potekal drugi shod v podporo Palestini po začetku kolektivnega kaznovanja palestinskih civilistov za Hamasov vdor sedmega oktobra. Več sto protestnikov se je zbralo na Prešernovem trgu, kjer so posvetili minuto molka žrtvam spopada. Nato so se premaknili pred veleposlaništvo Združenih držav Amerike. Shod se je zaključil na Trgu republike. Protestniki so Izraelova dejanja v Gazi označili za genocid in vzklikali geslo »otrokom igranje, ne obstreljevanje!« Opozorili so na ustrahovanje in ubijanje Palestincev, ki ju izvajajo državno oboroženi naseljenci tudi na Zahodnem bregu. Protestirali so tudi proti Natovemu financiranju Izraela in kritizirali Evropsko unijo ter preostali Zahod za dvolično obravnavo različnih vojn. 

Sodišče v Murski Soboti je v ponovnem sojenju župana Gornjih Petrovcev Franca Šlihtuberja oprostilo obtožb o podkupovanju. Po prvotni obsodbi naj bi župan Gornjih Petrovcev poskušal podkupiti županjo občine Grad - Cvetko Ficko. Šlihtuber je bil na pol leta pogojne kazni obsojen decembra lani, sodbo pa je razveljavilo višje sodišče v Mariboru, ker ni dovolj natančno navajala, kje in kdaj naj bi se podkupovanje zgodilo. Po besedah Ficko ji je Šlihtuber leta 2018 v lokalu v Murski Soboti obljubil podkupnino, če mu občina Grad izplača 70 tisoč evrov nagrade za opravljanje nalog koordinatorja pri gradnji vodovoda v njeni občini. Šlihtuber trdi, da se z njo ni nikoli v nobenem lokalu srečal.

 

Vir fotografije: Wafa, Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness