10 minut za zdravje

Oddaja
hepatitis c
2. 11. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V brazilskem Sao Paulu poteka svetovno srečanje za boj proti hepatitisu. Srečanje poteka pod pokroviteljstvom Svetovne zveze proti hepatitisu, Svetovne zdravstvene organizacije in brazilskega ministrstva za zdravje. Udeleženci razpravljajo o trendih na področju zdravljenja hepatitisa in ocenjujejo, kako dobro vlade, nevladne organizacije in zdravniki po svetu sledijo ciljem, zapisanim v lani sprejeti Strategiji za boj proti hepatitisu na globalni ravni. Po strategiji naj bi do leta 2030 za kar 90 odstotkov zmanjšali število novih okužb s hepatitisom B in C ter za 60 odstotkov zmanjšali smrtnost zaradi te bolezni. O tem, kako se po svetu in pri nas s hepatitisom spopadamo, se pogovarjamo z dr. Mojco Matičič z Medicinske fakultete in ljubljanskega kliničnega centra.

Mojca Matičič pojasni, zakaj zasedanje poteka ravno sedaj in kaj je njegov namen.

Izjava

To je Svetovna zdravstvena organizacija opredelila v lanski strategiji, ki je osrednja tema zasedanja.

Izjava

S hepatitisom B in C je na svetu okuženo več kot 300 milijonov ljudi. A le manjši delež okuženih se okužbe zaveda, še manj pa jih je vključenih v zdravljenje.

Izjava

Iz ene od raziskav, ki so jo predstavili na zasedanju, na prvi pogled sledi, da le devet od 194 držav, ki so zavezane strategiji o omejitvi javnozdravstvenih posledic hepatitisa, te zaveze tudi uveljavljajo. A raziskava devet držav, med katerimi sta izpostavljeni Egipt in Brazilija, navaja le kot primere dobre prakse. Egipt je namreč ena od držav, kjer hepatitis predstavlja visoko grožnjo javnemu zdravju v primerjavi s svetovnim stanjem.

Izjava

Slovenija v nasprotju z Egiptom v raziskavi ni omenjena.

Izjava

Številke okuženih s hepatitisom so pri nas bistveno manjše kot drugod po svetu.

Izjava

Kateri pa so ti dejavniki?

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.