A gde je pečat?*

Oddaja
24. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Ta petek, 26. aprila, se začenja petdnevno dogajanje, ki bo v Beli krajini obeležilo 100 let Viniške republike, ustanovljene 21. aprila 1919 in zatrte štiri dni kasneje.

Ob 100. obletnici ustanovitve Države in Kraljevine SHS
 / 19. 12. 2018

»Sedaj je zavladala pri nas svoboda. Sedaj ne bomo imeli ne kraljev ne cesarjev, temveč edino republiko, kot jo ima Amerika in Francija. Žandarji ne bodo več gnali naših fantov k vojakom, žandarji bodo samo občinski policaji. K vojakom pa bo šel samo tisti, kateri bo hotel iti prostovoljno. Siliti pa se ne bo smelo nikogar.«

Tako sta bila prvega novembra 1918 pozdravljena bližajoči se konec prve svetovne vojne in konec starega režima. Avstro-Ogrska je umirala, rojevala se je država Slovencev, Hrvatov in Srbov.

»Mi prisegamo na svobodo in republiko v pričo živega Boga tako resnično, kakor nam Bog pomagaj.«

Izjava

Govori Janez Weiss, zgodovinar v Mestni muzejski zbirki Črnomelj in kitarist v skupinah Broken Lock in Usil. Weiss opiše politično dogajanje, ki je spremljalo konec velike vojne na Slovenskem.

Izjava

Ekonomske razmere v tem obdobju niso bile nič boljše, v obdobju tranzicije je potekal tudi proces žigosanja denarja. To se je po Sloveniji pričelo 3. januarja 1919 in je trajalo do konca meseca, namen pa je bil označiti denar, ki je bil v obtoku, in preprečiti nadaljnji vnos avstroogrskega denarja v državo.

Izjava

Ob branju Rabinowitzeve Boljševiki prihajajo na oblast primerjamo levici v letu 1917 in 2018
 / 11. 2. 2018

Nenadna sprememba političnega režima je bila šok za mnoge prebivalce, vajene stoletij habsburške nadoblasti. Pri nasprotovanju novi ureditvi je na področju Vinice prednjačil tamkajšnji duhovnik Jurij Koenig.

Izjava

Upor 21. aprila se je nato zgodil spontano, Weiss govori o kmečkem boljševizmu, ki ga je vodila deseterica ljudi. Do podobnih uporov je prišlo tudi v Prekmurju in v Novem mestu. Časovnico predstavi Weiss.

Izjava

Upor vaščanov je bil tako, lahko rečemo, spontan. Kljub progresivnemu elementu republikanstva Weiss raje povleče paralele s kmečkimi upori.

Izjava

Sto let prve slovenske poštne znamke
 / 28. 3. 2019

Ključen element pri netenju upora v Vinici, ki sta ga sprožili načrtovana gradnja železnice mimo Vinice in zmeda okoli žigosanja denarja, je bila geografska bližina hrvaške politične misli. O tem in drugih motivih republikancev znova Weiss.

Izjava

Kot je že dejal Weiss, je zgodovinski pomen Viniške republike dosti manjši, kot so ji ga pripisovali številni zgodovinarji v SFRJ.

Izjava

Jutri bo minilo stoletje od zatrtja tako imenovanega upora. Slavnostni govornik na sobotni prireditvi bo Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, v torek bo zbrane nagovoril še Jan Plestenjak.

 

*Kje je pa žig?

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.