Brez dinarjev v srbskih žepih

Aktualno-politična novica
5. 2. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Kosovka centralna banka je izdala odlok, s katerim je evro z začetkom februarja uradno postal edina valuta, ki jo je mogoče uporabljati pri gotovinskih transakcijah in v plačnem sistemu republike. Čeprav so na Kosovu evro uporabljali od leta 2002, so hkrati dovoljevali transakcije v srbskih dinarjih. Z odlokom pa je centralna banka posredno prepovedala uporabo srbskih dinarjev, ki jih uporabljajo predvsem kosovski Srbi. 

Seveda se kosovske oblasti niso mogle izogniti nasprotovanju iz Beograda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odločitev označil za protipravno in diskriminatorno do Srbov. Po besedah podpredsednika kosovske vlade Besnika Bislimija pa odločitev ni usmerjena proti Srbom, temveč so jo sprejeli z namenom preprečitve pranja denarja in financiranja terorizma.

Protesti študentov in opozicije po volitvah v Srbiji
 / 6. 1. 2024

Večina Srbov na Kosovu sicer prejema denar iz Srbije, bodisi zaradi zaposlitve v paralelnih srbskih institucijah na severu Kosova bodisi zaradi socialnih transferjev in nakazil sorodnikov iz Srbije. Srbija sicer v celoti financira delovanje srbskih ustanov na Kosovu, predvsem šolstva in zdravstva. Uporaba srbskega dinarja na Kosovu je bila otežena že pred uveljavitvijo novega odloka, saj na Kosovu deluje ena srbska banka, Poštanska štedionica, ki je večinsko v lasti srbske države.

Uporaba dinarja na severu Kosova zaenkrat še poteka nemoteno, dinarje je torej še vedno možno dvigniti na bankomatih. Kosovska vlada Albina Kurtija je izvajanje nadzora nad upoštevanjem novega odloka namreč odložila za nedoločen čas. K suspenzu odločitve so pred tem kosovske oblasti pozivali v Združenih državah Amerike in Franciji, Nemčiji, Združenem kraljestvu ter Italiji. Čeprav odloka na Kosovu niso odpravili, za uporabo dinarja tako zaenkrat še ne izdajajo kazni.

Čeprav je odločitev o efektivni prepovedi dinarskih transakcij javnosti postala znana 17. januarja, torej manj kot dva tedna pred uveljavitvijo, jo je Kosovska centralna banka sprejela 27. decembra. Kot meni Bojan Vranić, politolog z beograjske fakultete za politične vede, je odločitev srbsko javnost zato presenetila. 

Vranić

Kurti prekinil žurke vojakov Kfora, razhudil veleposlanika ZDA
 / 31. 5. 2023

Če so v državah peterice, ki smo jih našteli zgoraj, kosovske oblasti pozvali k zamrznitvi uvedbe evra kot edine valute za transakcije, so iz Evropske unije sporočili, da so zaskrbljeni glede posledic odločitve na vsakdanje življenje kosovskih Srbov. Tako so kosovske oblasti pozvali, naj zagotovijo dovolj dolgo tranzicijsko obdobje in se o rešitvi dogovorijo v okviru pogovorov pod okriljem Unije. Očitno je torej, da so kosovske oblasti z uredbo hitele. Možne razloge, zakaj so táko odločitev sploh sprejele, povzame direktor Radia KiM, Isak Vorgučić.

Vorgučić

Vranić predstavi svoj pogled na razloge, zakaj so kosovske oblasti odločitev sprejele prav zdaj.

Vranić

Pet dni od začetka veljave odredbe Kosovske centralne banke življenje na severu Kosova zaenkrat poteka nemoteno. Predsednik Vučić pravi, da je srbska vlada že vnaprej nakazala pokojnine in plače delavcem, ki so zaposleni v srbskih institucijah na severu Kosova. Toda kot razlaga Ivan Stanojević, docent beograjske fakultete za politične vede, je taka situacija nevzdržna in bo denarja prej ali slej zmanjkalo. 

Stanojević

Več o pomembnosti dinarja na Kosovu in posledicah njegove ukinitve Vorgučić.

Vorgučić

Čeprav ni država članica Evropske unije niti evroobmočja, Kosovo več kot 20 let kot uradno valuto uporablja evro. Pred tem je Kosovo uporabljalo nemško marko. Zgodovino uporabe tujih valut na Kosovu strne Stanojević.

Stanojević

Odlok Kosovske centralne banke je na videz korak nazaj pri pogajanjih Prištine in Beograda o normalizaciji odnosov, ki potekajo pod okriljem Evropske unije. Pogojno sta bila koraka razumevanja med kosovskimi in srbskimi oblastmi bruseljski sporazum leta 2013 in ohridski sporazum iz lanskega leta. A kot razloži Vranić, odločitev o ukinitvi dinarja ni bila del nobenega sporazuma med Kosovom in Srbijo.

Vranić

O trenutni eskalaciji na Kosovu
 / 14. 12. 2022

Po decembrskih predčasnih volitvah v Srbiji, na katerih je, pospremljena z opozicijskimi obtožbami o volilni kraji, prepričljivo zmagala Vučićeva Srbska napredna stranka, sta Kosovo in Srbija konec decembra in v začetku januarja medsebojno priznala registrske tablice na vozilih. Tako hitra in tiha odločitev glede tablic je bila nekoliko nepričakovana, saj je prepoved srbskih tablic prebivalstva na severu Kosova leta 2022 pripeljala do največje eskalacije med obema vladama od kosovske osamosvojitve leta 2008. O posledicah takratne prepovedi srbskih tablic na Kosovu ter o primerjavi s tokratno ukinitvijo dinarja govori Vranić.

Vranić

Svojeglavost Kurtija in Vučićeva odločnost, da za vsako ceno ostane na oblasti, se gotovo ne bosta spremenili. Tako niti dokončne rešitve valutnega vprašanja ni pričakovati kmalu. Razen, če se izpolni stari srbski pregovor: Sve se može, kad se Srbi slože.

OFFsajd je pripravil vajenec Petar, mentorirala je Tia. 

Vir fotografije: Ivan Radić, Flickr, Creative Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.