Delavski protesti v Tuzli

Oddaja
5. 2. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V Tuzli, nekdaj biseru jugoslovanske industrije, danes pa mestu z največ brezposelnimi v Bosni in Hercegovini, se stopnjujejo protesti, ki sicer trajajo že več tednov. Tako se je danes na pohod po mestu odpravilo več sto delavcev propadlih tovarn, ki zahtevajo hitre in korenite spremembe, na pohodu pa se jim je pridružilo še nekaj sto podpornikov, ki so se zbrali pred zgradbo Vlade tuzelskega kantona. Vse skupaj je bilo na protestu približno tisoč ljudi, nekaj od njih pa je tudi prebilo policijski kordon in vdrlo v zgradbo vlade. Protestnike so sicer nato policijski specialci prepodili iz zgradbe, ti pa so nadaljevali z blokiranjem križišč, zagorelo je nekaj smetnjakov, razbite šipe pa so utrpeli policijski avtomobili in vladna zgradba.

Stanje industrije v Tuzli in okolici je sicer zelo slabo. Protestom načelujejo delavci iz tovarn, ki so vse v različnih fazah privatizacije, nekatere pa tudi že v naslednji fazi, to je stečaju. Dita, tovarna detergentov je tako po privatizaciji v stečajnem postopku, popolnoma privatizirana je tudi tovarna pohištva Konjuh, kemična tovarna Polihem pa je bila pred desetimi leti ob pomoči Federalne agencije za privatizacijo prestrukturirana v zasebno tovarno, sama pa je šla v stečaj. Vse to je privedlo do sedanje situacije, ko številni brezposelni zahtevajo osnovne socialne pravice, pojavljajo pa se tudi zahteve po enkratnem finančnem nadomestilu za vse dolgoletno brezposelne, ki jim mnoga podjetja tudi še dolgujejo plačilo.

O protestu, delovanju sindikatov in splošni ekonomski situaciji v Tuzli z okollico smo govorili s Fahrudinom Šahovićem, predsednikom kantonalnega odbora Saveza samostalnih sindikata tuzlanskog kantona in Gordanom Isetbegovićem aktivistom skupine Lijevi, pogovor s katerim je morda malenkost težje razumljiv, saj se je nahajal v srcu dogajanja, pred zgradbo vlade kantona Tuzla. Protesti se sicer nadaljujejo tudi popoldne.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.