Generalna čistka

Oddaja
6. 3. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Po več neuspehih na bojišču ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v zadnjem mesecu dni pospešeno menja poveljniške kadre vojske. Zelenski je nazadnje predvčerajšnjim imenoval novega poveljnika podpornih enot. Pred tem so med drugimi leteli načelnik generalštaba in njegova namestnika, komandant teritorialne obrambe, poveljnik desantno-jurišnih enot in poveljnik logistike. Čistka se je začela osmega februarja z zamenjavo samega vrhovnega poveljnika vojske – generala Valerija Zalužnega. Na njegovo mesto je predsednik postavil general-polkovnika Oleksandra Sirskega. 

Gospodarska in politična situacija v Ukrajini
 / 27. 12. 2023

Ukrajinska vojska je v prejšnjem mesecu izgubila nadzor nad mestom Avdijivka na severu Donecka, kjer so boji potekali od začetka vojne pred dvema letoma. Niti poletna protiofenziva ni imela vidnih rezultatov, kar dela menjave v vodstvu z vojaškega vidika nepresenetljive. Toda v javnosti je bil že pol leta viden spor med predsednikom in vrhovnim poveljnikom, najprej zaradi intervjuja Zalužnega za britanski časnik The Economist, kasneje pa, med drugim, zaradi nesoglasij o zakonu o mobilizaciji.

General Zalužni med ljudstvom po anketah uživa visoko podporo, celo več kot samooklicani »služabnik ljudstva« Zelenski, podpirajo pa ga tudi politični nasprotniki Zelenskega. Zaradi tega je za Zelenskega čistka v vrhu vojske politično tvegana odločitev. Pred sporom z Zalužnim je bila politika v državi povsem konsolidirana okrog predsednika in konec leta so se vse parlamentarne stranke strinjale, da novih volitev, ki bi se sicer morale zgoditi spomladi, med vojno ne bo.

Razloge za odločitev predsednika Ukrajine, da odstavi generala Zalužnega, predstavi Ben Aris, urednik portala Bne Intellinews, osredotočenega na politiko vzhodne Evrope. 

Izjava

Novi vrhovni poveljnik Oleksandr Sirski je bil pred povišico poveljnik kopenskih sil, ki je vodil uspešno obrambo Kijeva na začetku vojne, a tudi bitko za Bahmut, v kateri je ukrajinska vojska lansko pomlad z velikimi žrtvam izgubila. Zaradi svoje strategije je Sirski precej manj priljubljen kot Zalužni, pojasnjuje sogovorec. 

Izjava

Po decembra objavljeni raziskavi Kijevskega mednarodnega inštituta za sociologijo, ki je glavni merilec javnega mnenja v državi, je Zalužnemu zaupalo 88 odstotkov javnosti, medtem ko je Zelenski užival 62-odstotno zaupanje. Po odstavitvi je po podatkih istega inštituta podpora Zalužnemu poskočila na več kot 90 odstotkov, Zelenski pa je na popularnosti še malenkost izgubil. Nekdanji predsednik Petro Porošenko, župan Kijeva Vitalij Kličko in opozicijski poslanci parlamenta so podprli Zalužnega ter kritizirali njegovo odstavitev. Ruski mediji so začeli špekulirati celo o konsolidaciji ukrajinske opozicije in oligarhov okrog Zalužnega, ki bi lahko zapustil vojsko in unovčil svojo popularnost z vstopom v politiko. Aris nasprotno meni, da Zalužni ne ogroža položaja Zelenskega.

Izjava

Notranjepolitično dogajanje v Ukrajini
 / 24. 2. 2023

Ukrajini se v bližnji prihodnosti že zaradi odpovedi volitev ne obetajo nobene legalne politične spremembe. Ukrajinska ustava prepoveduje parlamentarne volitve v vojnem stanju, v tem času pa parlament tudi ne sme spreminjati ustave. Ustava pa ne prepoveduje predsedniških volitev. Ostale volitve v času vojne prepoveduje zakon o vojnem stanju, ki se ga lahko spreminja tudi, dokler vojna še traja. Toda konec lanskega leta so se tako sam predsednik kot vse parlamentarne stranke strinjali, da ne bodo uvajali sprememb. Zelenski tako do nadaljnjega ostaja predsednik. Ali bi v teh okoliščinah Zalužni vstopil v politiko?

Izjava

O nameri predsednika Zelenskega po zamenjavi vrhovnega poveljnika vojske so začeli ukrajinski mediji pisati sredi januarja. Konec januarja je predsednik Zalužnemu ponudil, da lahko odstopi sam, kar pa je general zavrnil. A to še ne pomeni, da se je Zalužni predsedniku resno upiral. 

Izjava

Zelenski v vojnem času dejansko še bolj utrjuje svojo oblast v državi in širi svoje pristojnosti, in to ne le na vojaškem področju.

Izjava

Tako je uradno Sirski na čelu vojske nasledil Zalužnega, dejanski maršal Ukrajine pa je bil in je še vedno kar Zelenski.

 

OFFsajd je pripravil vajenec Tim, mentoriral je Matej.

Vir fotografije: president.gov.ua
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness