Kdo bo sploh še delo' ?

Aktualno-politična novica
19. 2. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Poslovodstvo družbe Delo Časopisno založniško podjetje d. o. o. je začelo uradno izvajati program razreševanja presežnih delavcev in je sedmim redno zaposlenim novinarjem in fotografom danes vročilo odpovedi pogodbe o zaposlitvi. To je le del večjega programa, ki predvideva razrešitev enajstih zaposlenih na Delu ter 94 odpovedi pogodb o zaposlitvi, s ponudbo nove – najverjetneje slabše. 

Programi s predvidenim odpuščanjem delavcev se snujejo že od oktobra, najprej še s sodelovanjem ter potrjevanjem programov s strani obeh sindikatov, ki so eno izmed verzij odobrili novembra. Program, po katerem Delo odpušča zdaj, pa je bil sprejet enostransko ter potrjen 15. januarja, brez posvetovanja s Sindikatom novinarjev Slovenije ter sindikatom Pergam. Pred potrditvijo odpustitev je Delo sporazumno že zapustilo 16 zaposlenih, kar pomeni, da je bila kvota programa rezanja zaposlitev še pred njegovim sprejetjem presežena. 

Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije sta izdala protestno izjavo, ki delovanje Dela označuje za nepošteno, nezakonito ter uničujoče za socialni dialog. Citiramo:

»V novinarskih organizacijah ostro protestiramo zoper nepregledno in nepošteno izvajanje programa razreševanja presežnih delavcev družbe Delo in obsojamo zlorabo socialnega dialoga. Hkrati pozivamo Ministrstvo za delo, naj preveri možnosti zlorab v veljavni ureditvi kolektivnega odpuščanja. V vodilni medijski družbi na področju tiskanih medijev bo torej v treh letih četrtina manj zaposlenih novinarjev. Velika in nepopravljiva škoda bo predvsem pri vsebinah nacionalnega dnevnika in lokalnih vsebinah, saj je Delo praktično ostalo brez dopisniške mreže. Poslovodstvo Dela zato ponovno pozivamo k spoštovanju družbene vloge medija v demokraciji ter upoštevanju interesa in potrebe javnosti po kakovostni informaciji.« Konec citata. 

Ne gre namreč le za lastnico časopisa Delo – zraven istoimenskega časnika si družba lasti tudi časopis z največjo naklado v Sloveniji, Slovenske novice. Naklade obeh so v zadnjih letih padle – po podatkih iz zadnjega objavljenega letnega poročila se je naklada leta 2018 zmanjšala za 2.000 izvodov, še leto prej so jih namreč dnevno izdali 27.000. Tudi najbolj branim Slovenskim novicam se je naklada glede na prejšnja leta znižala, leta 2018 je bilo tako izdanih 5.000 izvodov manj kot leto prej. Temu primerno so upadli tudi dobički, ki so 2018 znašali le dobrega pol milijona. Trendom klikov na spletne portale prav tako ne kaže najbolje. 

To so po mnenju bivšega predsednika Sindikata ter zdajšnjega glavnega tajnika, Iztoka Jurančiča, eni izmed glavnih razlogov za krčenje kadra. Ta sicer šteje nekaj čez 300 ljudi, slabo polovico teh je novinarjev. 

Izjava

O položaju Dela v koncernu Kolektor
 / 24. 9. 2018
Odkar je Delo leta 2015 prevzela družba FMR, največja posamična lastnica v družbi Kolektor Group, naj bi se delo in njegova transparentnost korenito spremenila. Ob prevzemu časopisne hiše je bil za odgovornega urednika imenovan kar bivši piarovec družbe FMR Gregor Knafelc, nato ga je na tem mestu nadomestil Uroš Urbas. Nekdanji novinar za Delo Peter Jančič meni, da je za zdajšnjo situacijo kriva neizkušenost odgovornih. 

Izjava

Jurančič ni želel izdati imen novinarjev, ki so ostali brez zaposlitve, prav tako do konca redakcije nismo uspeli priklicati odziva z Dunajske 5. Če je za verjeti Jančičevim zapisom, bodo na Delu klestili več redakcij, prav tako pa naj bi bilo med tistimi, ki zapuščajo medij, več fotoreporterjev. Jurančič opozarja, da bo posledično kvaliteta časopisa vse slabša, kar pa ni nič novega, saj te trende opaža že minulih pet let.

Izjava

Poslabšanje socialnega dialoga ter zanemarjanje pomembnosti sindikatov pri sprejemanju dogovorov se kaže tudi pri današnjem odpuščanju.

Izjava

Po mnenju sindikata ravnanje družbe Delo meji na nezakonito, saj so na tistih šestnajst zaposlenih, ki so časopis zapustili pred sprejetjem rezanja delovnih mest, pritiskali s samo možnostjo odpusta. 

Izjava

Jurančič pojasni tudi, kako se z večletnim trendom odhodov spreminja vloga ter doseg poročanja Dela. 

Izjava

Odhodom ni videti konca, hkrat pa še ni znano, če bodo odpoved dobili še tisti ostali štirje zaposleni, ki manjkajo do številke enajst. 

Do vnovičnega odpuščanja - OFFsajd je pripravila vajenka Lucija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness