Nevihta zaradi Nevihte

Oddaja
21. 7. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Hrvatje bodo 4. avgusta praznovali 20. obletnico vojaško-policijske akcije Oluja, slovensko Nevihta. Operacija označuje začetek konca hrvaške domovinske vojne. V štiri dni trajajoči operaciji so hrvaške sile napadle in porazile samooklicano državo Republiko Srbsko Krajino. Kljub kontroverznosti zaradi izgona mnogo etničnih Srbov iz Hrvaške ostaja akcija tudi po 20 letih del mita, na katerem temelji hrvaška država. Ob 20. obletnici bo Hrvaška pripravila veliko vojaško parado. Na paradi kljub začetni napovedi ne bodo sodelovale države zaveznice Nata. Svojo prisotnost na paradi so tako odpovedale Združene države Amerike, Velika Britanija, Italija, Madžarska in naposled tudi Slovenija. Vojaško parado in neudeležbo zaveznic pokomentira Žarko Puhovski, hrvaški filozof in politični analitik.

Izjava

Parada je torej vprašanje hrvaške notranje politike. Kot pove Puhovski je razlog za parado izogibanje premierja Milanovića proslavi obletnice Nevihte v Kninu. Bi bilo kljub temu mogoče iskati simbolni pomen neudeležbe članic zavezništva Nato?

Izjava

Slovenci smo sicer udeležbo na paradi najprej potrdili. Obrambna ministrica Andreja Katič je udeležbo napovedala, po posvetovanju z vlado pa odločitev spremenila. Več nam pove nekdanji diplomat Anton Bebler.

Izjava

Slovenska vlada je tako v svoji odločitvi kot ponavadi sledila drugim državam. Bebler pokomentira še neudeležbo teh.

Izjava

Parado nekateri razlagajo tudi v kontekstu prihajajočih parlamentarnih volitev. Trenutno je na oblasti levičarska tako imenovana kukuriku koalicija, na čelu s socialdemokratom Zoranom Milanovićem, predsedniško mesto pa je zavzela Kolinda Grabar Kitarović iz vrst desničarskega HDZ-ja. Ali smemo gledati na parado kot orodje političnega boja pred volitvami, Puhovski.

Izjava

HDZ v zadnjem času zaostruje svojo politiko. Govori se o retuđmanizaciji Hrvaške. Gre za tipični neokonservativni zgodovinski revizionizem. Predsednik HDZ-ja, Tomislav Karamarko, govori o lustraciji vseh sodelavcev bivšega jugoslovanskega režima, preimenovanju Titovih ulic in trgov, predsednica Kitarović pa je medtem odstranila Titov kip iz predsedniške rezidence. O posledicah morebitne zmage HDZ-ja na prihajajočih volitvah spregovori Žarko Puhovski.

Izjava

Parada, ki je v osnovi notranje politično obračunavanje, je dobila mednarodne razsežnosti. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je prejšnji teden izjavil, da bo Srbija udeležbo na hrvaški paradi razumela kot protisrbsko gesto, zato je neudeležbo Slovenije in nekaterih drugih držav še vedno mogoče razumeti kot politično izjavo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness