Pozitivne plati participacije

Aktualno-politična novica
26. 8. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Občina Dol pri Ljubljani je nedavno postavila dva merilnika hitrosti, ki so ju v okviru 120 000 evrov vrednega participativnega proračuna izglasovali občani. Merilnika v vaseh Videm in Zaboršt sta bila izglasovana novembra lani kot del prvega participativnega proračuna te občine, saj se občani očitno ne držijo omejitve hitrosti na 40 km na uro. Merilnikoma se bo do jeseni pridružilo še 11 drugih manjših infrastrukturnih projektov, ki so jih izglasovali občani. Dol pri Ljubljani se tako pridružuje številnim, predvsem primorskim občinam, ki imajo participativne proračune. Ti v zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljeni - pred lokalnimi volitvami leta 2018 je veliko županov obljubljalo njihovo izvedbo, a so bili rezultati enkrat boljši, drugič slabši. V današnjem OFFsajdu tako o postopku izvedbe prvega participativnega proračuna v Dolu pri Ljubljani in možnih izboljšavah »ultimativnega načina demokratičnega odločanja znotraj lokalnih skupnosti«, kakor ga označuje njegova zagovornica Mojca Štepic.

Participativni proračun v Kopru
 / 29. 10. 2019

Prvi participativni proračun je občina predlagala septembra 2019 na pobudo župana Željka Saviča. Savič pove o tem, kje je slišal za idejo o participativnem proračunu. 

izjava 

Po posvetovanju z županom Ajdoviščine je župan za tehnično podporo pri prvi izvedbi participativnega proračuna zaposlil Mojco Štepic, direktorico Razvojnega centra Srca Slovenije in članico delovne skupine Skupnost občin Slovenije, ki poskuša spodbujati občine k uvedbi takšnega proračuna. Župan, ki je v svoji predvolilni kampanji leta 2018 obljubljal, da bo v soodločanje o razvoju občine aktivneje vključil občane, vidi prednost participativnega proračuna zlasti v njegovi transparentnosti. 

izjava 

Septembra 2019 je občina zagnala postopek izvedbe participativnega proračuna. Uvodnemu izobraževanju občanov je oktobra sledilo zbiranje njihovih predlogov. Predlog v višini od 5.000 do največ 20.000 evrov sta morala skupaj oddati vsaj dva stalna prebivalca občine, starejša od petnajst let. Vsakemu vaškemu odboru je namreč namenjeno 20.000 evrov. Eva Vovk, strokovna sodelavka in članica komisije za izbor projektov participativnega proračuna, opiše občinski obrazec, s katerim so občani oddajali predloge. 

izjava 

5. in 6. novembra je komisija pregledala vseh 36 predlogov. Eva Vovk predstavi delo komisije, zadolžene za krajšanje seznama projektov, o katerih so nato glasovali občani. 

izjava 

Kriteriji, ki so jih morali upoštevati predlagatelji, so bili predvsem: da mora biti projekt izvedljiv v roku enega leta, da se lahko gradi lahko le na občinski zemlji, da je moral biti projekt v preteklosti že sofinanciran s občinskega proračuna in da lahko proračun financira le neprofitne dejavnosti. Projekti so lahko vezani na karkoli; infrastrukturo, šport, kulturo, izobraževanje in drugo. Vovk o številu predlogov, ki jih je pregledala komisija, in o tistih, ki so se znašli na glasovnicah. 

izjava 

Glasovanje je potekalo 13. novembra osebno oziroma predčasno  na sedežu občine ter nato 17. novembra po vaških odborih. Predstavniki vaških skupnosti so lahko glasovali le v svoji skupnosti, na glasovnici pa so bili navedeni le projekti, namenjeni tej skupnosti. Občan je lahko svojim trem najljubšim predlogom podelil eno, dve ali tri točke. Župan Željko Savič opiše izglasovane projekte.

izjava 

Irena Auersperger, članica komisije za izbor projektov participativnega proračuna, o željah občanov, ki so večinsko usmerjene v infrastrukturo. 

izjava 

Želje, tako Auersperger, so v manjše infrastrukturne projekte usmerjene tudi zato, ker ljudje ne vedo, kateri infrastrukturni projekti so že del splošnega proračuna. Posledično predlaga širše izobraževanje občanov o vsebini občinskega proračuna. 

izjava 

Mojca Štepic, strokovna sodelavka, ki je občini pomagala pri izvedbi projekta, predlaga še izboljšave na področju promoviranja proračuna med občani in podaljšanje roka za oddajo predlogov. 

izjava

V štirih enotah, v katerih je bilo potrebno glasovanje, je glasovalo 355 občanov, kar je 5,3 odstotkov celotne volilne populacije Dola pri Ljubljani. In to po tem, ko je občina participativni proračun predstavljala na treh delavnicah, na občinski spletni strani, v občinskem glasilu in na socialnih omrežjih. Občani so po pošti prejeli tudi letak z informacijami. Željko Savič z udeležbo vseeno ni nezadovoljen, posebej ker gre za prvo glasovanje. 

izjava 

Participativni proračun je zajemal 120 tisoč evrov oziroma največ 20 tisoč evrov na vsako vaško skupnost. 120 000 evrov pomeni slabe tri odstotke proračuna Dola pri Ljubljani. Župan spregovori o pomenu participativnega proračuna kljub majhni vsoti. 

izjava 

Mojca Štepic zaključi s tremi nujnimi pogoji za uspešno izvedbo projekta participativnega proračuna. 

izjava 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness