Z dežja pod Tuš

Aktualno-politična novica
3. 1. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Po napovedani stavki Sindikata Tuš, ki bi morala potekati v soboto, so tik pred zdajci, v noči s petka na soboto, v sindikatu stavko odpovedali. Po pogajanjih z vodstvom podjetja Engrotuš so dosegli dogovor o povišanju osnovne bruto plače prodajalcev na 1180 evrov bruto. S tem so po trditvah sindikata zagotovili dvig mesečne plače za 120 evrov. Čeprav so v sindikatu sprva zahtevali dvig plače na 1450 evrov, so svoje zahteve kmalu spustili na dobrih 1200 evrov, kar bi pomenilo uskladitev osnovne plače z minimalno plačo, določeno za lansko leto. 

Dvig plače ni bila edina zahteva delavcev Tuša, zahtevali so tudi boljše delovne pogoje, zmanjšanje delovnih obveznosti, več prostega časa in prenehanje nenehnih premeščanj med poslovalnicami. Z dogovorom, ki ga v sindikatu označujejo za »začasnega«, pa niso dosegli niti zahteve po minimalni plači. Direktor Engrotuša Dušan Mitič je tako dejal, da so v podjetju s tem, da so predstavniki sindikata sprejeli kompromisni predlog, zadovoljni. 

tus
Po pritiskih na delavstvo v Sindikatu Tuš odpovedali stavko
 / 2. 1. 2024

Ustanovitelj in petinski lastnik Engrotuša Mirko Tuš je dan pred napovedano stavko zaposlenim poslal mejl, v katerem jih je pozval k ponovnemu premisleku o stavki. V sindikatu so pismo označili za nedopusten pritisk na stavkajoče. Da so v podjetju v petek izvajali pritiske na delavce, nam je potrdila tudi oseba, zaposlena v eni od Tuševih poslovalnic, ki je zaradi strahu pred odpuščanjem želela ostati anonimna. Najprej je predstavila delovne pogoje, zaradi katerih so delavci stavko sploh napovedali: 

 »Delovni pogoji v trgovini so zelo slabi. Veliko bremen gre čez naše roke, veliko artiklov moramo prelagati, preložiti, kar se pozna na križu, kolenih, ramenih. Druga stvar so naši vozi, vozički – to je vse nefunkcionalno. Da robo spraviš v trgovino, zelo močno trpijo zapestja in kolena, ker roba je na rolkah zelo težka. Že to je en slab pogoj, da stvari ne moreš spraviti v trgovino. Potem imamo premalo delavcev. Včasih nas je bilo trikrat več zaposlenih. Zdaj delamo za tri, včasih je bilo to razporejeno in se ni toliko čutilo. Intenzivnost dela je ogromna, vse moraš hitro narediti.« 

Podpora stavki delavk in delavcev v Tušu ter Sindikatu Tuš
Anonymous
 / 29. 12. 2023

»Domov prihajamo zelo utrujeni in izčrpani. Časa za družino in prijatelje ni. Enostavno, ko prideš domov, se uležeš. Meni gre zdaj na jok, ko govorim. Trpi družina, trpijo prijatelji, vsi trpijo, če me razumete. Ker enostavno si izčrpan, vse te boli. Zjutraj komaj vstaneš, ker ne veš, kaj te zdaj boli – križ, koleno. Moraš priti k sebi, da sploh vstaneš iz postelje. Potem pa imaš še domače obveznosti, tudi to se potem zapostavlja, ker jih enostavno ne narediš, ker si tako utrujen in izčrpan. Fizično in psihično smo utrujeni.« 

Preklic stavke v poslovalnicah Tuša se ni zgodil prvič. Decembra 2022, potem ko je takrat še novoustanovljeni sindikat prvič napovedal stavko, je z vodstvom podjetja Engrotuš sklenil dogovor in pripravljeno stavko odpovedal. Vlogo sindikata od pogajanj decembra 2022 do tokratnega preklica stavke strne Andraž Mali iz Centra za družbeno raziskovanje, znanega kot Cedra. V Cedri so sindikat delavcev Tuša pomagali vzpostaviti. 

Mali

Kot je povedala anonimna zaposlena oseba, niti pošteno plačilo ne bi odtehtalo bremena, ki ga nosijo delavci Tuša:

»Za ves ta trud pa niti ne dobiš poštenega plačila. Menim, da tudi če bi bila plača za trgovskega delavca 5000 evrov, mi to ne bilo nič vredno, če jaz nimam prostega časa, da sem utrujen, da sem izčrpan.«

Po besedah anonimne osebe, zaposlene v Tušu, so pred stavko z vrha podjetja na delavce začeli pritiskati šele v petek.

Sindikat Tuš s peticijo nad katastrofalne delavne razmere trgovk in trgovcev
 / 30. 6. 2022

»Dan pred stavko so bili pritiski. Na tisti petek, petek zjutraj se je to začelo, ko je vodstvo podalo poslovodjam ali področnim vodjam prodaje navodilo - ne vem točno, kako je to šlo - da so potem izvajali pritisk na nas zaposlene z ustrahovanjem, da bomo ostali brez službe, s premeščanjem in takimi zadevami. To se je v petek dopoldne dogajalo. Tudi mejl Mirka Tuša – ene je to razburilo, ene je to ustrašilo.«

Kako so predstavniki vodstva podjetja poskušali preprečiti stavko in s tem zaprtje poslovalnic na predpraznično soboto, opiše tudi Mali. 

Mali

Sindikat je tako šel v sprejetje dogovora z vodstvom podjetja. Nekateri delavci so bili nad tem razočarani, kar so pokazali v komentarjih pod objavo Sindikata Tuš na družbenih omrežjih. Anonimna oseba, s katero smo govorili, na dogovor gleda bolj pozitivno: 

Odpovedana stavka po sporazumu med Sindikatom Tuš in upravo
 / 19. 12. 2022

»Nekako smo prišli do tega, da ustavimo stavko, da sprejmemo njihovo ponudbo. Ampak to ni konec, to je šele začetek. Oni so mislili, da bodo sindikat razbili, sindikat je sedaj še močnejši. Mi smo dobili še nove člane zdaj. Mislim, da s tem, kar so zdaj naredili, da so samo odprli oči drugim, tudi tem, ki so se prestrašili. To je samo dodatna moč, da gremo naprej. To ni zadnja beseda. Mi gremo z našimi aktivnostmi naprej, mi se bomo borili naprej, ker smo zdaj še močnejši. Ampak mogoče so razočarani tisti, ki se niso ustrašili, in zato bomo mi stopili enotno skupaj, da dobimo vsi to moč, da ne bo več nihče prestrašen, ampak gremo do konca.«

Pritiske je bilo po besedah aktivista Gaja Kolška čutiti tudi na sindikalnem sestanku, ki je potekal s petka na soboto, na katerem so se prisotni zaposleni odločali o stavki. Tudi druge osebe, ki so prisostvovale sestanku, a za nas niso želele podati uradne izjave, so potrdile, da je prišlo do sporov. Komentira Kolšek. 

Kolšek

Po sestanku kljub izglasovanju stavke ni bilo jasno, ali bo ta dejansko potekala. Zakaj in kako je sindikat sprejel dogovor z vodstvom, poskuša argumentirati Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki je skupaj z vodstvom Sindikata Tuš sodeloval pri pogajanjih z upravo.

Rožič

Kolšek pove, da je stavko kljub pritiskom vodstva sindikata in Tuševe uprave na sestanku podprlo 26 neformalnih predstavnikov poslovalnic.

Kolšek

A Rožič ostaja pri svojem in nam odgovarja, da naše informacije očitno niso točne in da so preklic stavke sprejeli delavci sami.

Rožič

Mali vse skupaj povzame, da je do preklica stavke prišlo zaradi neenotnosti.

Mali

Dodatni zagon za izboljšanje delovnih pogojev torej ostaja retorično sredstvo sindikalistov, ki ni prineslo ne minimalne plače ne izboljšanja delovnih pogojev, kaj šele stavke, ki so jo v sindikatu preklicali v drugo. Morda se kdaj vendar izpolni stari slovenski pregovor, v tretje gre rado.

OFFsajd sta pripravila vajenec Petar in Tia.

Za odgovor na očitke sindikata in zaposlene osebe, s katero smo govorili, smo pisali tudi na piar naslov Engrotuša. Odgovor smo prejeli 4. 1. 2024:

»Ni v naši domeni, da bi komentirali aktivnosti lastnikov. Odločno zavračamo vse obtožbe, ki jih navajate. V vodstvu podjetja spoštujemo pravice zaposlenih, da izražajo svoje mnenje in si prizadevajo za čim boljši materialni položaj. Si pa želimo, da tovrstna prizadevanja rešujemo s pogovorom, ob zavedanju finančnih zmožnosti podjetja.«

Vir fotografije: facebook, Tuš

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness