Zalo smučarsko Gorje

Aktualno-politična novica
24. 8. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

 

Smučišče Zatrnik se že dve leti prebuja iz zimskega spanja, v katerega je zapadlo po letu 1994, letos pa praznuje tudi 100 let obstoja. Ker dobrega četrt stoletja sameva, so za njegovo delovanje nujne obnove, v katere se je pred dvema letoma spustila Družba RTC Zartnik pod taktirko nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Ta že dve leti čaka na koncesijo Občine Gorje, ki mora biti podeljena, preden lahko pričnejo z obnavljanjem vlečnih žičnic. Nedavno je občinski svet odločil, da je táko obnavljanje možno, a le ob upoštevanju sprejetih pogojev, ki jih je določila občina – pri tem prihaja do nestrinjanja med Zalarjem in občino o tem, ali je odlok sploh potreben in ali je legalen.

Kje se zatika pri oživitvi zatrniškega smučišča?
 / 9. 8. 2021
To ni prvi zaplet pri obnavljanju smučišča – občina je leta 2021 odločila, da obuditev smučišča ni v javnem interesu, Zalar pa se je podal na Upravno sodišče. To je razsodilo, da mora občina o tem odločati, in aprila 2022 so prošnjo za koncesijo zavrnili. Trenutno stanje obratovanja smučišča povzame Zalar.

Izjava

Smučišče tako obratuje le omejeno, saj koncesije za vlečnice podeljuje občina, za sedežnice pa država. Pri tem Zalar trdi, da je argument občine, ki se sklicuje na potencialno obremenitev javnega proračuna, neveljaven. 

Izjava

Stanje smučišča, ki se je znašlo v birokratskem limbu, je bilo delno razjasnjeno 10. avgusta letos, ko je občinski svet sprejel odlok, ki natančno opredeljuje pogoje, ki jih morajo potencialni koncesionarji dosegati. Katere pogoje točno vsebuje, razloži pravnik Boštjan Brezovnik, direktor Inštituta za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo. Brezovnik je pri pripravi odloka tudi sodeloval.

Izjava

Brezovnik trdi, da odlok sam po sebi ni nič posebnega.

Izjava

Z oceno, da je tak odlok standarden, se Zalar ne more strinjati in meni, da gre pri tem za interese občine, ki jih gre pripisati volilnemu letu.

Izjava

Zanj najbolj sporna zahteva je predložitev že pridobljenih soglasij lastnikov posesti, na katerih naj bi potekala smučarska aktivnost. 

Izjava

Brezovnik poudarja, da je nujno ločevati med smiselnimi zahtevami občine in arbitranimi omejitvami zasebnega interesa. 

Izjava

Denar je še vedno točka spora med občino in RTC Zatrnik, saj se prva brani slabih investicij, Zalar pa zatrjuje, da gre za zasebno vlaganje družbenikov v smučišče in da ima finančna sredstva že zagotovljena, čeprav še ni pripravljen razkriti imena investitorja. Težave se za prenovo žičnic tu še ne končajo, saj imajo na RTC Zatrnik pomisleke tudi pri tem, da je občina predvidela dva načina podeljevanja koncesije: ob izpolnjevanju vseh pogojev bi lahko potencialni koncesionar šel v direktno koncesijo, v nasprotnem primeru pa bi šlo za javni razpis. 

Izjava

Letos ne bo smučanja. Ali pač?
 / 10. 12. 2020
​​​​​​​Med lokalnim prebivalstvom se pojavljajo skrbi, kakšen vpliv bo večje smučišče imelo na okolje, neenotnost pa gre zaznati tudi v občinskem svetu – svétnica Anja Bunderla je najprej poskusila glasovanje o odloku umakniti z dnevnega reda, kasneje pa je sejo pred obravnavo odloka zapustila. Zalar meni, da so strahovi lokalcev odveč. 

Izjava

Gorje in Zalar nikakor ne morejo najti skupnega jezika, čeprav oba vpletena trdita, da delata v javnem interesu. Pri tem se Zalar ne otepa konspirativnih idej o stricih iz ozadja, ki mu onemogočajo izpolniti veleposestniške sanje, občina pa hkrati Zalarja obtožuje zasebnega projekta, za katerega niso prepričani, da si ga sploh lahko privošči. Ob tem ne gre pozabiti še tretje strani, ki opozarja na morebitno okoljsko škodo, na pomisleke o kateri Zalar odgovarja le po ovinkih. Dokler se ti spori ne razrešijo, bo vznožje smučišča na voljo le otrokom. 

OFFsajd sta pripravili vajenka Andrea in Lucija.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.