Pet minut za študentska mnenja

Oddaja

Spoštovano poslušalstvo, od mrtvih obujamo oddajo 5 minut za boljši ŠOU. Tokrat se ciklusa oddaj lotevamo nekoliko drugače. Odpravili smo se na ljubljanske fakultete ter študente in študentke povprašali, kje vidijo največje ovire in prednosti, povezane s študijem pri nas. Povedano smo okvirno zbrali v tokratni oddaji, njihova mnenja in predloge pa bomo sproti osvetljevali še v prihodnjih oddajah. V teh bomo izpostavljene tematike razdelili po sklopih in za strokovno mnenje povprašali pristojne, od študentskih funkcionarjev in državnih birokratov pa do samoorganiziranih študentskih skupin.

Država štipendijsko politiko vodi z namenom spodbujanja študija. A v praksi se velikokrat zalomi. Študentje opažajo predvsem nepotrebne in dolgotrajne birokratske ovire. Izpostavili so problem prenizkih štipendij, ki mnogim ne omogočajo preživetja brez dodatnega dela, pa tudi nesmiselno zaostrovanje pogojev za njihovo pridobitev, predvsem za pridobitev Zoisove štipendije.

IZJAVA

Vsa študentska populacija mora tudi nekje prebivati. Splošno znano je, da v prestolnici namestitvenih kapacitet primanjkuje. V prihodnosti naj bi dodatne namestitvene kapacitete gradila celo Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Z bivališčem, tako pri zasebnikih kot v študentskem domu, je večina študentov in študentk zadovoljna. Opozarjajo pa na odnos lastnikov stanovanj, ki študentom v zameno za zaračunano mesečno najemnino pogosto ponudijo bore malo. Tiste v študentskem domu frustrirajo zgolj prepogoste žurke ter morebitni slabi varnostni in higienski pogoji:

IZJAVA

Običajno je največjih hvalospevov deležna politika bonov. Hvali jo tudi marsikateri tuji študent. “Na hard jedcem” boni res ustrezajo, vsem pa ne:

IZJAVA

Še najmanj se študentska populacija pritožuje nad prevozi. Tako z medkrajevnim kot z ljubljanskim mestnim prevozom so zadovoljni. Če so premajhne kapacitete in zamude vendarle preveč moteče, obstaja alternativa - deljenje avtomobila:

IZJAVA

V prihajajočih tedenskih oddajah Pet minut za boljši ŠOU se bomo posebej lotili vsake danes izpostavljene tematike tako, da bomo k zagovoru pozvali pristojne. Čez en teden se bomo poglobili v problematiko bivanja.

Veliko, res veliko bi imeli za povedati tudi študentski vajenki Nina in Amadeja.  

 

Foto: Svet24

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.