15 minut za prihodnost otrok

Oddaja
5. 9. 2022 - 16.00

ARRS je tik pred zdajci prekinil za 1. september napovedano ukinitev digitalnega arhiva eObrazci, ki naj bi se zgodila zaradi​​ »celovite prenove in razvoja sistema«. Raziskovalce in raziskovalne organizacije je pred tem pozval, naj si sami shranijo arhivske podatke, ki bi jih morebiti še potrebovali, kar je naletelo na veliko neodobravanje. Gre namreč za še eno v vrsti dejanj, ki si sledijo od začetka prenove informacijskega sistema lani poleti. Tako že več kot eno leto ni moč dostopati do podatkov o tekočih aktivnostih za razpise, aktualnih poročil o financiranih aktivnostih itd. Znanstveniki in znanstvenice opozarjajo, da letno financiranje znanstvene dejavnosti v višini 200 milijonov evrov ni več transparentno. 

Na dogajanje sta se odzvala tako Visokošolski sindikat Slovenije kot Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki sta v izjavi zapisala, citiramo: »Vpeljava sistema eObrazci in posledično možnost dostopa raziskovalcev do svoje dokumentacije oziroma personalnih arhivov vsak trenutek ter urejenih na enem mestu se je izkazalo kot odlična rešitev, ki poenostavi delo, poveča učinkovitost in pomaga pri vzdrževanju reda pri raziskovalnem delu slehernega raziskovalca.« Opozorila sta še, da je bila storitev eObrazci najvišje ocenjena pri vseh analizah zadovoljstva uporabnikov, zato ocenjujeta, da portal »ustrezno služi svojemu namenu«.

Prvega septembra je v prostorih študentskega kampusa potekala dolgo pričakovana seja programskega sveta Tribune. Komisijo so sestavljali Tibor Suša za Radio Študent, Helena Sorč, poslanka Modrih in predstavnica ŠOU v Ljubljani, ter Manja Arnšek, dosedanja urednica. Z dvema glasovoma za in enim proti je bil za novega urednika, vodjo stalne dejavnosti Tribune, predlagan Juš Javornik s Fakultete za družbene vede, ki bo na mestu urednika potrjen na naslednji seji predsedstva ŠOU. Pri kandidaturah najbolj bode v oči velika razlika pri honorarjih za urednika in pisanje prispevkov. Medtem ko bi Javornik tako za honorarje sodelavcev kot honorarje uredništva namenil 5000 evrov, je druga kandidatka, Sara Svati Sharan, za pisanje prispevkov namenila 1700 evrov, 1800 za likovno gradivo in nekaj manj kot 1000 evrov za honorarje uredništva. Več kot polovico od skupno 12.000 evrov sredstev bi Svati Sharan namenila za tisk, Javornik pa tiskane izdaje Tribune ni predvidel. O postopku izbora več pove Suša: 

Izjava

Fakulteta za matematiko in fiziko, krajše FMF, je prejšnji teden objavila novico, da bodo z letošnjim študijskim letom 32 študentkam in študentom pridobivanje kreditnih točk omogočili tudi v zameno za inštruiranje oziroma prostovoljno učno pomoč v višini 30 individualnih ali skupinskih ur. FMFbo pri izvajanju sodelovala s humanitarnimi organizacijami, med drugim z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Koordinator sodelovanja, dr. Damjan Kobal s FMF-ja, pravi, da zgornja meja 32 študentov ni končna – višjega števila prijav bi bili veseli in bi v tem primeru sodelovanje poskusili omogočiti vsem študentkam in študentom.

V sredo, 24. avgusta, je vodstvo Fakultete za farmacijo organiziralo sestanek, na katerem je študentke in študente obvestilo o spremembah Pravilnika o pripravništvu in strokovnih izpitih zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na področju zdravstvene dejavnosti, ki v veljavo stopile 1. junija 2022. Največ težav je sprememba povzročila tistim, ki so po 1. juniju opravili vse študijske obveznosti in zagovarjali magistrsko delo, vendar jim je bila kasneje odvzeta kvalifikacija za nadaljnje samostojno opravljanje farmacevtskega poklica.

Študente farmacije je podprla tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, ki naj bi od Ministrstva za zdravje pridobila zagotovilo, da pristop k strokovnemu izpitu ni in ne bo pogoj za pridobitev naziva magistre oziroma magistra farmacije. To sicer drži že ves čas, a magistri in magistre farmacije brez opravljenega strokovnega izpita dela ne morejo opravljati samostojno, saj je to v nasprotju z določili evropske direktive. In ravno v tem tiči pomembnejši del problema. 1. septembra so se sestali predstavniki Ministrstva za zdravje in Fakultete za farmacijo. V zvezi z izvajanjem in priznavanjem strokovnega izpita za študente, ki so študij zaključili po 1. juniju, še pridobivajo pravno mnenje, prav tako se usklajujejo okoli načina izvedbe strokovnega izpita za naslednje študijsko leto. 

Jutri, 6. septembra, bo na Rektoratu Univerze v Mariboru potekal podpis pogodbe za celovito prenovo najstarejšega mariborskega študentskega doma na Tyrševi ulici. Prenova prihaja v času, ko postelj v študentskih domovih vedno bolj primanjkuje. Do 16. avgusta so Študentski domovi Ljubljana prejeli več kot 9000 vlog za sprejem ali podaljšanje bivanja, na voljo pa imajo nekaj več kot 7000 postelj. Za mariborske postelje je vlogo oddalo 300 študentov več od razpoložljivih mest. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Študentke in študenti, ki so že v sistemu študentske prehrane, si lahko pravico tudi letos podaljšajo kar po spletu. To lahko storijo prek aplikacije SŠP ali na spletni strani www.studentska-prehrana.si, medtem ko morajo tisti, ki bodo prvič uživali študentski status, eno izmed točk SŠPobiskati osebno.

Še do 16. septembra lahko študentke in študenti oddate kandidaturo za volitve v študentski zbor in upravne odbore ŠOVZ. Več informacij najdete na spletni strani ŠOU LJ pod zavihkom Javne objave in razpisi. Kar pogumno!  

 

Vir fotografije: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.