BREZSTANOVANJSKIH 15

BREZSTANOVANJSKIH 15

Oddaja
23. 1. 2019 - 14.00

Pred nekaj dnevi so predstavniki mladih oziroma predsedniki Študentske organizacije Slovenije, Dijaške organizacije Slovenije in Mladinskega sveta Slovenije na Vlado Republike Slovenije naslovili javno pismo. V njem so opozorili na problematike, ki zadevajo mlade, z željo, da bi jih Vlada vključila med prioritete v letu 2019. Izpostavili so predvsem odsotnost stališča in vizije na področju stanovanjske problematike. Pogovarjali smo se z Jako Trilarjem, predsednikom ŠOS. Pojasnil nam je, kaj jih je najbolj zmotilo oziroma kaj mislijo da manjka med prioritetami Vlade za leto 2019:

IZJAVA

Trilar je povedal je tudi, kakšen odgovor so prejeli od Vlade:

IZJAVA

Na vprašanje, kaj je bil glavni namen pisma, Trilar odgovori:

IZJAVA

Kaj pa podpisniki pisma od Vlade Republike Slovenije pričakujejo?

IZJAVA

Projekt, ki ga je zdaj relevantno izpostaviti, je izdaja priročnika za vzpostavitev stanovanjske zadruge. V sodelovanju s stanovanjsko zadrugo Zadrugator sta ga izdelala fundacija Umanotera in društvo Focus, in sicer v okviru projekta Dovolj za vse: skupnostno upravljanje življenjskih virov.

Več o priročniku nam pove Barbara Kavc iz društva Focus :

IZJAVA

V petek je sindikat Mladi plus na svojem Facebook profilu opozoril na sporen zaposlitveni oglas, ki je bil objavljen na spletni strani Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Vseboval je razpis za delovno mesto podatkovnega analitika. V oči je bodlo dejstvo, da podjetje CRMT ponuja redno študentsko delo z 8-urnim delavnikom. Sindikat opozarja, da je študentsko delo namenjeno občasnemu delu in ni nadomestilo za redno delovno razmerje. V tajništvu FMF so nam pojasnili, da lahko na njihovo zaposlitveno oglasno desko podjetja sama objavljajo oglase in jih fakulteta sama  ne preverja. Fakulteta se s splošno izjavo o omejitvi odgovornosti, ki je pod vsakim oglasom, zavaruje tudi za sporne objave, kot je prej omenjena. Navedena zaposlitvena oglasna deska je namenjena izključno vzpostavitvi stika študentov s potencialnimi delodajalci.

V preteklem tednu, natančneje 19. 1. 2019, je v Vipavi potekala 6. redna seja Rektorske konference Republike Slovenije, prvič s predsedovanjem Univerze v Novi Gorici. Na seji se je razpravljalo predvsem o financiranju univerz in raziskovalne dejavnosti v prihodnje. Seje so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V obravnavi predloga Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti so razpravljali predvsem o predlagani ureditvi sistema financiranja. Ta univerzam prinaša možnost porabe t. i. ustanoviteljskih sredstev tudi za raziskave. Za pošiljanje zakona v prihodnje postopke naj bi bili potrebni samo še drobni popravki in uskladitve. Po debati o predlogu novele Zakona o visokem šolstvu, ki se pripravlja, je predsednik rektorske konference Danilo Zavrtanik dejal, da bo treba zakon dopolniti predvsem na področju avtonomije univerz in koncesij. V izjavi je poudaril, da je po veljavni zakonodaji, po kateri je univerza javni zavod, organizacijska in strokovna avtonomija marsikje kršena. Skupno stališče vseh univerz je to, da je treba pripraviti zakon o univerzah.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2019/20. 17.684 učencev in učenk bo lahko kandidiralo za 23.702 vpisni mesti na srednjih šolah. Prijave bodo potekale do 2. aprila. V dijaških domovih bo za prihodnje šolsko leto predvidenih 2281 prostih mest.

Poglejmo čez mejo.

V belgijskem Bruslju je že drugi teden zapored več kot 12.000 študentov in dijakov sodelovalo na protestih proti podnebnim spremembam. Shod se je sklenil pred Evropskim parlamentom. Tokrat se je zbralo več mladih kot na prvem shodu, napovedujejo pa, da bo shod postal vsakotedenski. Podobna gibanja so se pred časom začela tudi drugod po Evropi, začenši z gibanjem na Švedskem, katerega voditeljica, 15-letna Greta Thunberg, je pozneje celo nagovorila državnike na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah. 

Poročali smo že o protestih šolskih delavcev v Združenih državah Amerike. Po več lanskih protestih so odšli na ulice tudi šolski delavci drugega največjega enotnega šolskega območja Los Angeles. Po prazničnem podaljšanem vikendu - v ZDA 21. januarja praznujejo dan Martina Lutra Kinga mlajšega - so šolski delavci protestirali že šesti delovni dan. Kar 80 % otrok, ki sicer obiskujejo stavkajoče ustanove, prihaja iz revnejših okolij. Sindikati so z uradniki šolskih ustanov dosegli pogojni dogovor o zvišanju plač in zmanjšanju velikosti razredov, ki pa še ni bil realiziran. Pouk bi naj vsaj zaenkrat začel teči normalno. O epilogu in okoliščinah protestov in pogajanj bomo še poročali.

Na shodu proti rasizmu in marginalizaciji staroselskega prebivalstva so se včeraj v Covingtonu zbrali predstavniki Ameriškega staroselskega gibanja Kentucky in Indiana. Gre za odziv na dogodke, videoposnetki katerih so polnili družabna omrežja v preteklih dneh. Na videoposnetkih so se dijaki Katoliške srednje šole Covington pokriti z kapami predsedniške kampanje Donalda Trumpa očitno posmehovali staroselcu indijanske krvi. Predstavniki indijanskega gibanja želijo z miroljubnim shodom opozoriti na problematiko rasizma in se oddaljujejo od groženj, ki naj bi jih bili najstniki deležni, potem ko so posnetki z njihovim početjem zaokrožili po spletu. Srednja šola je bila iz varnostnih razlogov zaprta, čeprav je shod potekal mirno. Predsednik Trump je sicer na Twitterju obsojanje početja dijakov označil kot fake news. Omenjeni dogodek je v ameriški javnosti dvignil več prahu kot denimo Trumpovo dejanje izpred mesecev, ko je demokratsko senatorko Elizabeth Warren poimenoval kot Pocahontas, saj naj bi imela staroselke prednike.

Na protestih so se zbrali tudi študentje kanadske univerze v Algomi. Shod, ki ga je organiziralo združenje študentov, je direkten odgovor na politične reforme, ki jih pripravlja oblast province Ontario. Spremembe obetajo dvig šolnin za 10 % v prihodnjem akademskem letu ter rekonstrukcijo programa, ki omogoča brezplačen študij za študente iz družin, ki si plačljivega ne morejo privoščiti. Predstavniki študentskega združenja univerze v Algomi želijo sodelovati v razpravah, ki bi prinesle kakšne reforme. S protestom želijo vladi poslati sporočilo, naj preneha s politiko, posegajočo v študentske pravice do kakovostnega in dostopnega izobraževanja.

Od 20. do 23. januarja v Londonu poteka Svetovni forum o izobraževanju, na katerem sodeluje tudi slovenski minister Jernej Pikalo. Gre za dogodek, ki se ga udeležuje več kot 1200 delegatov iz 95 držav. Med drugim je zbrane nagovoril britanski državni sekretar za izobraževanje Damian Hinds, ki jim je predstavil primer dobre prakse, s katerim so uspešno pomagali revnejšim otrokom in tistim s posebnimi potrebami. Gre za projekt Pupil premium, ki ga od leta 2011 izvaja britanska vlada, s katerim v obliki nepovratnih namenskih sredstev podpira šole, ki jih obiskujejo otroci v skrbništvu lokalnih skupnosti, v rejniških družinah oziroma v podobnih nezavidljivih položajih. Pretekli teden so namenili poltretji milijon britanskih funtov za 2900 izmenjav revnejših učencev, ki obiskujejo državne šolske ustanove.

Predsedstvo Študentske organizacije Slovenije je objavilo poziv k oddaji kandidatur za predsednico oziroma predsednika Študentske organizacije Slovenije. Kandidati, ki morajo imeti status študenta in jih mora pisno podpreti vsaj ena organizacijska oblika ŠOS, morajo kandidature vložiti najkasneje do 28. Januarja, to je do prihodnjega ponedeljka. Več informacij najdete na spletni strani Študentske organizacije Slovenije.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo 25. in 26. januarja potekal sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Na sejmu se bodo predstavile srednje šole, šolski centri, visoke in višje strokovne šole, fakultete, univerze ter različne organizacije. Društvo Duh časa bo med drugim podarilo 150 računalnikov za tiste šolajoče se, ki si tega ne morejo privoščiti.

Študentska stanovanja neuspešno išče vajenec Klemen.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.