Stavkovnih 15?

Aktualno-politična novica
7. 11. 2022 - 16.00

Prva pogajanja SVIZ in VSS z MIZŠ
 / 30. 9. 2022
Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je 28. oktobra na novinarski konferenci izrazil nestrinjanje z napovedjo stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije, krajše VSS.

IZJAVA

Glavni zahtevi sindikata sta zvišanje plač vsem visokošolskim delavkam in odprava plačnih krivic, ki so jih deležne visokošolske sodelavke brez doktorata, bibliotekarke, informatičarke in druge. V sindikatu opozarjajo tudi na slabe delovne pogoje v primerjavi s tistimi na nekaterih drugih evropskih javnih univerzah. Več pove predsednik VSS, Gorazd Kovačič.

IZJAVA

Pogajanja se tako nadaljujejo, predstavniki VSS pa so že sporočili, da so sprejeli sklep o začetku priprav na nadaljevanje stavke v visokem šolstvu. 

Zagovornik načela enakosti, Miha Lobnik, se je na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport obrnil s priporočilom, naj pripravijo spremembo Zakona o visokem šolstvu. Lobnik je v postopku ocene diskriminatornosti zakona ugotovil neposredno diskriminacijo študentk na podlagi osebne okoliščine državljanstva – pri dostopu do subvencioniranega bivanja. Oseba brez slovenskega državljanstva se namreč ob izpolnjevanju zahtevanih vsebinskih pogojev lahko vpiše na fakulteto, pridobi štipendijo ali opravlja študentsko delo, ne more pa bivati v subvencionirani nastanitvi – študentskem domu. Ministrstvu je predlagal, da pripravijo zakon, ki omogoča subvencionirano bivanje vsem študentkam s stalnim bivališčem v Sloveniji.

Na pobudo Bosanskega akademskega društva v Sloveniji oziroma BADS se je oktobra v nekaterih osnovnih šolah začelo dopolnilno poučevanje bosanskega jezika. Predmet, ki je primarno namenjen šolarkam bosanskega porekla, je trenutno v testnem stadiju, saj ga profesorice bosanskega jezika poučujejo izključno prostovoljno. Več o projektu pove podpredsednica društva, Adriana Kuči.

IZJAVA 

Pajzl na medicinski fakulteti zapira svoja vrata
 / 21. 10. 2022

Konec oktobra smo v oddaji Kaj pa univerza poročale o Pajzlu, avtonomnem prostoru študentk medicinske fakultete, ki se zaradi gradnje Trojnega kampusa Medicinske fakultete izseljuje iz prostorov na Vrazovem trgu 2. Izselitev vseh inštitutov in ambulant ter Pajzla se je zgodila prejšnji teden. Preostali naseljenci Vrazovega trga so do nadomestnih prostorov že prišli, medtem ko Pajzlčanke na svoje še čakajo.

TUJINA

Preselimo se v Iran, kjer se protestno vrenje ne umirja. Protesti, ki jih je sprožila aretacija mlade Iračanke Mahse Amini zaradi nepravilne nošnje obvezne naglavne rute, so največji po tistih, ki so se zvrstili po iranskih predsedniških volitvah leta 2009. 26. oktobra, 40 dni po smrti Amini, so se na več iranskih univerzah znova zvrstili študentski protesti, ki so jih varnostne sile poskušale nasilno razdreti. Študentke so v znak protesta sedele pred univerzitetnimi stavbami in opozorile, da se bodo predavanj udeležile takrat, ko bodo njihove sošolke ponovno na prostosti. Na univerzi v Babolu pa so v znak protesta študentke odstranile ovire, ki so v njihovi menzi ločevale spole in so bile tam zakonsko postavljene. Na univerzitetnih protestih naj bi bilo aretiranih že več kot 300 študentk, tako priprte študentke kot preostale priprte protestnice po državi pa naj bi čakalo množično sojenje.

Članice italijanske mladinske komunistične organizacije Cambiare Rotta so 25. oktobra pred rimsko univerzo La Sapienza organizirale protest proti upravi šole. Dekanat je ob zmagi na parlamentarnih volitvah javno čestital Giorgii Meloni, članici skrajno konservativne stranke Bratje Italije, in v prostorih univerze dovolil organizacijo predavanja na temo dobrega kapitalizma. Predavanje je organizirala skrajno desna študentska organizacija Azione Universitaria, predavala pa sta gosta, povezana z Brati Italije. Med protestom so se med članicami obeh organizacij začela trenja, kasneje je posredovala policija. Ta je med študentke odvrgla dimne bombe, po nekajminutnem ukrepanju pa so članice Cambiare Rotta v procesiji s prizorišča odšle.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Univerza v Ljubljani je objavila razpis Srčna UL, na katerega se lahko študentke prijavijo za sofinanciranje najemnine, živil, oblačil, študijskega materiala in računalniške opreme. Objavljen je tudi razpis za pomoč študentkam v stiski zaradi ukrajinske krize. Rok za oba razpisa je 30. november, prijavni obrazci pa so dostopni na spletni strani Srčna UL.

Filozofska fakulteta bo od 14. novembra prizorišče filozofskega maratona, ki ga organizira Študentsko filozofsko društvo. Predavanja na temo metoda v filozofiji bodo potekala ves teden, gosti pa bodo tako tuji kot domači filozofi.

Skoraj avtonomni prostor K17 na FF
 / 14. 10. 2022
To sredo se bo ob 19. uri odvila konstitutivna seja študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Potekala bo na Študentskem kampusu, prenos pa bo mogoče spremljati na Facebook strani in po Youtube prenosu Radia Študent. Dogajanje bomo sodelavke radia komentirale tudi v živo!

V avtonomnem študentskem prostoru Filozofske fakultete K17 bo danes ob 17.00 potekala skupščina, na kateri se bo pogovarjalo o načrtu upravljanja in organizaciji novonastalega prostora. Vabljene prav vse študentke, da se bo skupnost K17 kar najbolje vzgojilo. Trenutno imate do srečanja še slabo uro, tako da pičite na Aškerčevo.

Oddajo sta spisali Eva in vajenka Nika.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.