Volitve študentskih svetnikov, drugič

Oddaja
26. 2. 2021 - 16.00

To popoldne bomo osvežili spomin na nedavne volitve v študentske svete članic Univerze v Ljubljani. Slišali bomo več o tem, zakaj je prišlo do razveljavitev volitev na Fakulteti za pomorstvo in promet, izvedeli bomo, kdo gospoduje na Ekonomski fakulteti, spregovorili pa bomo tudi o načinih obveščanja o volitvah in se spraševali, čigave informacije dosežejo študente. 

Razveljavitev volitev v študentski svet Fakultete za pomorstvo in promet je še vedno nezaključena odisejada. Pritožbo zoper razpisan postopek volitev v študentski svet je podal poražen kandidat in član Piratov Damjan Čičić. Do razveljavitve je prišlo zaradi postopkovnih napak obojih – aktualnega študentskega sveta in Piratov. Pa vendar se lahko vprašamo, ali tiskarska napaka skupine Trizob ob objavi razpisa volitev nosi enako težko kot nagovarjanje volivcev na dan volitev s strani skupine Pirati, ki po pravilniku ni dovoljeno. Na odgovore Študentskega sveta Univerze v Ljubljani o tem, kako bo razveljavitev vplivala na konstituiranje študentskega sveta Univerze v Ljubljani in kdaj bodo naslednje volitve, še čakamo.

Kaj na razveljavitev volitev porečejo Pirati? V svojem odgovoru se sklicujejo na Pravilnik o volitvah predstavnikov študentov v študentske svete članic in organe članic Univerze v Ljubljani, kakor se je skliceval tudi pošiljatelj pritožbe in njihov član Damjan Čičić. Nadalje ti študentski svet obtožujejo nedemokratičnega prirejanja in izvedbe volitev, kraje študentskih pravic, izvajanja zasebnih kupčij ter želje po obvladovanju položaja in kanaliziranju javnega študentskega denarja. Hja, težko je, ko moraš za lastne apetite soditi drugemu. Dekanov fakultete je trditve o karkšnih koli finančnih malverzacijah skupine Trizob že ovrgel, pohvalil pa je tudi njeno dosedanje delo. Na drugi strani je opozoril, da bo zaradi dogodkov ob poskusu Piratov, da bi poleg študentske organizacije zasedli še študentski svet fakultete, treba izvesti nekaj resnih pogovorov z vpletenimi.

Prej omenjene obtožbe pa so se znašle tudi v objavi na strani Študentske novice na Facebooku. Na strani, s katero upravljajo Povezani, se je v torek, 23. 3., pojavil zanimiv zapis. V njem zgroženi študentje Fakultete za pomorstvo in promet izražajo skrb nad kršitvami pravil na volitvah v študentski svet. Očitki sumljivo spominjajo na prej omenjene obtožbe Piratov. Avtorji objave pa so pozabili omeniti, da so kandidati Piratov na dan volitev javno izvajali volilno agitacijo: vabili so na jutranjo meditacijo, na kateri so prisotne odkrito pozivali h glasovanju sebi v prid. Zanimanje vzbuja predvsem to, da so objavo podprla znana »povezana« imena, Uroš Novak, Rok Petrič in med drugim kar Pirati sami. Želja Povezanih, da bi na Fakulteti za pomorstvo in promet obvladovali vso študentsko predstavništvo in iz njega izrinili neodvisno študentsko skupino, je očitna. Študentske novice smo vprašali o pristranskosti objave, vendar se v času redakcije niso oglasili. 

Člani Trizoba v odgovor na navedbe dodajajo, da so razočarani nad tem, da so študentje na fakulteti postali posredniki skupine, za katero se ve, kaj dela. Vodstvo jih je kontaktiralo in sami se strinjajo, da pristop k volitvam, ki so ga ubrali Pirati, ni pravilen. Po njihovih besedah se bodo od takega načina volitev poskusili odmakniti. To vodi v slab odnos med študenti Fakultete za pomorstvo in promet in vsekakor zmanjšuje ugled fakultete. 

Do očitnega prekrivanja in podajanja funkcij študentskega sveta in študentske organizacije prihaja tudi na Ekonomski fakulteti. Tu študentski svet in študentsko organizacijo že več mandatov obvladujejo prej izpostavljeni Povezani. Vodja poslanske skupine Povezani v študentskem zboru, Aleksander Miličević, je v preteklem mandatu vodil študentski svet, na položaju namestnika podpredsednika pa se je znašel Omar Smajlović, hkrati takratni poslanec v ŠOU  Ljubljana. Nova sestava študentskega sveta ni nova – Omarju Smajloviću  se je posrečilo priti na mesto podpredsednika, predsednik pa ostaja isti. Lahko rečemo, da Aleksander Miličević trenutno vlada tako študentskemu svetu kot študentski organizaciji, Omar Smajlović pa je bil kot predstavnik ŠOU  imenovan v predsedstvo ŠOS. 

Takšno obvladovanje predstavništva študentov v fakultetnem prostoru ne postavlja jasne ločnice med delom študentskega sveta in delom organizacije. Glavna naloga študentskega sveta je namreč ustrezno reševanje študentske problematike, povezane s študijskim procesom. Ko pa se dejavnosti sveta in obštudijske dejavnosti organizacije med sabo prekrivajo, pobere zasluge le eden. Ravno to se po naših informacijah dogaja na Ekonomski fakulteti, na kateri si študentska organizacija in njej vladajoči Povezani pripisujejo zasluge sveta, s tem pa si lažje zagotovijo nadaljnje članstvo tako v fakultetni kot v univerzitetni študentski organizaciji. Formalno ločeno delovanje obeh struktur na Ekonomski fakulteti se zdi res Povezano.

Pa razmislimo še, kako so bili o volitvah obveščeni študentje. Za primer vzemimo ekonomsko in naravoslovnotehniško fakulteto. V uredništvo smo prejeli izjave študentov NTF-ja, ki za volitve sploh niso vedeli. Podobno pravijo nekateri na Ekonomski fakulteti. Z učinkovitim obveščanjem se lahko pohvalijo denimo na Biotehniški fakulteti – vodstvo fakultete po mailing listi, spletni strani in uradni strani na Facebooku obvesti študente o poteku volitev, kandidatih in tudi rezultatih. Hkrati k udeležbi na volitvah spodbudi sam študentski svet s svojimi člani. Z enakim se lahko pohvali tudi Filozofska fakulteta. Obveščanje o volitvah z obeh strani tako pripomore k transparentnosti samega poteka volitev. 

Na Študentski svet Naravoslovnotehniške fakultete smo naslovili omenjene pomisleke, vendar so nam zagotovili, da je bil razpis o volitvah objavljen na spletni strani – nam ga sicer ni uspelo najti. Na prošnjo, da nam posredujejo rezultate volitev in trenutno sestavo študentskega sveta, se niso odzvali. Tudi na spletni strani Ekonomske fakultete razpisa volitev ni mogoče najti, kandidati pa so volivcem v zameno za glas ponujali nasvete in pomoč. Ta praksa sicer ne preseneča, saj so podobno taktiko ubrali tudi Povezani na Fakulteti za pomorstvo in promet. 

O tem, kje je našel informacije o volitvah v svet in zakaj se jih je udeležil, spregovori študent Fakultete za računalništvo in informatiko. 

Uradni informacijski kanali sicer res težje dosežejo študente, vendar so za zagotavljanje transparentnosti in pravilnega izvajanja volitev nujno potrebni. 

Pozdravljamo bolj angažirano in pozorno študentsko publiko. Dogajanje na področju študentskega organiziranja zadnjih nekaj mesecev je marsikoga spodbudilo k aktivnejšemu udejstvovanju in volilni udeležbi. Mi pa upamo, da bodo do naslednje oddaje znani rezultati volitev in volilna udeležba na vseh članicah Univerze.

 

V delček sage o Povezanih se je zazrla vajenka Klara.

 

 

*popravek vezan na 9. in 10. odstavek oddaje:

Volitve v Študentski svet Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani so potekale v celoti skladno z določili Pravilnika o volitvah predstavnikov študentov v študentske svete članic in organe članic UL, kot tudi Rokovnika volilnih opravil za volitve v študentske svete članic in konstituiranje ŠS UL za študijsko leto 2020/2021. 

Študenti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju EF UL, so bili o volitvah obveščeni preko za to uradno vzpostavljenih kanalov obveščanja študentov, za kar na EF UL uporabljajo Študent-net, hkrati pa so bila obvestila o volitvah objavljena tudi na fizični oglasni deski na recepciji fakultete.  Enakega načina obveščanja so se poslužili tudi leto poprej. 

Izpostavljamo tudi, da skupina Povezani ne spada pod upravljanje EF UL, prav tako pa je delovanje fakultete neodvisno od delovanja ŠOU v Ljubljani.  Članstvo v študentskem svetu je pogojeno le s statusom študenta. Na vprašanje, kako EF UL komentira prekrivanje članov skupine Povezani s potekom volitev na EF UL ne morejo komentirati, saj te povezave v sklopu poteka volitev na EF UL  z njihove strani ni bilo zaznati.

Prav tako je bila sestava novega sveta objavljena na spletni strani v roku, torej 3 delovne dni po konstitutivni seji 17. 2. 2021. V študentski svet so bili izvoljeni vsi kandidati.

*popravek vezan na 8. in 9. odstavek oddaje:

Volitve za Študentski svet NTF so se izvedle decembra, o čemer so bili študentje obveščeni, prav tako pa je bilo obvestilo objavljeno na spletni strani. Navedbe o pomanjkanju obveščanja o volitvah v študentski svet se torej nanašajo na februarske volitve, ki se na NTF niso izvajale in posledično ne držijo.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.