VRAČANJE MLADIH V NASILNA DRUŽINSKA OKOLJA

Oddaja
5. 4. 2020 - 16.00

V današnji oddaji Pod katedrom bomo prisluhnili komentarju diplomirane socialne delavke Helene Govekar, koordinatorke za preprečevanje nasilja v Centru za socialno delo Ljubljana, v nadaljevanju CSD. S komentarjem bomo osvetlili problem vračanja mladih v nasilna družinska okolja v času epidemije novega koronavirusa.

V času epidemije nekatere organizacije, kot sta javni zavod Mladi zmaji in Društvo za nenasilno komunikacijo, opozarjajo na nevarnost povečanja nasilja v družini. Porast nasilja je v teh časih povezan z ukrepi, ki nam prepovedujejo prosto gibanje in zapovedujejo naj ostajamo doma. V javnem zavodu Mladi zmaji navajajo, da že v normalnih razmerah okrog 20 odstotkov prebivalstva doživlja katero od oblik nasilja v družini, ta odstotek pa bo po napovedih v tem času strmo narasel. Kako se je na možnost povečane stopnje nasilja v družini odzval Center za socialno delo Ljubljana, pove Govekar:

Porasta prijav nasilja v družini kot posledice ukrepov samoizolacije v CSD še niso zaznali.

Oviro pri preprečevanju nasilja v družini predstavlja tudi zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov, med njimi tudi razširjene mreže mladinskih centrov. Ta mreža predstavlja varen prostor za kvalitetno preživljanje časa mladih in hkrati prostor, kamor se mladi lahko umaknejo in dobijo pomoč. Za mlajše je onemogočen dostop do Unicefovih varnih točk, ki so v različne javne ustanove postavljene z namenom, da se vanje zatečejo po pomoč.

Govekar opozori na problem izseljevanja iz zavodov ter dijaških in študentskih domov. O izseljevanju iz slednjih smo na frekvenci 89,3 MHz že poročali v oddaji Kaj pa univerza. Kljub zaprtju številnih ustanov pa se žrtve nasilja lahko vedno umaknejo v krizni center

Vladni odlok o izselitvi študentskih domov
 / 20. 3. 2020

Vseeno pa poudarja, da je realno stanje lahko hujše.

Govekar pove, da se bo v primeru porasta primerov družinskega nasilja rešitev moralo najti. Hkrati pa opozori še na pomanjkanje prostorov za tiste, ki zbolijo in morajo ostati v izolaciji v nasilnem okolju.

Izjave za današnjo oddajo je podala Helena Govekar.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.