Britoff pozitivnih besed

Britoff pozitivnih besed

Aktualno-politična novica

Nedavna študija nizozemskih avtorjev z univerz v Amsterdamu in Utrechtu ugotavlja, da v povzetkih znanstvenih objav izrazito narašča pogostost pojavljanja določenih pozitivnih besed.

Christiaan Vinkers in njegova kolega so namreč raziskovali spreminjanje frekvence večjega skupka besed. Analizirane besede so razdelili v pozitivni, negativni in nevtralni sklop. V pozitivnem sklopu so se nahajale besede, kot so robusten, kreativen in edinstven, kot negativne besede pa so dojemali neučinkovito, nepomembno in slabo. V sklopu nevtralnih je bilo po drugi strani mogoče zaslediti načrt, eksperiment ali možgani. Za podatke so uporabili povzetke vseh študij, objavljenih med letoma 1974 in 2014 v arhivu PubMed.

Vinkers je s sodelavci ugotovil, da se je absolutna pogostost pozitivnih besed v povzetkih v zadnjih štiridesetih letih povečala za okoli 15, relativna pa za kar 880 odstotkov. Delež negativnih in nevtralnih besed se je v istem obdobju minimalno spreminjal. Avtorji sicer sami priznavajo, da umeščenosti besed niso analizirali kontekstualno, zaradi česar se dobljenih rezultatov ne da globlje vsebinsko obravnavati.

Rezultati postavljajo vprašanje, ali znanstvene objave res postajajo vse boljše, ali pa gre zgolj za posledico želje po prodaji lastnih izdelkov in vse večjega števila objav.

Skupina nevropatologov pod vodstvom Ann McKee z bostonske univerze je opredelila ključne diagnostične kriterije kronične travmatske encefalopatije (o bolezni smo govorili v oddaji Frequenza della scienza). To je nevrodegenerativna bolezen, ki se pojavlja pri osebah, ki so tekom življenja utrpele številne pretrese možganov. Bolezen je dokumentirana že več desetletij, vendar je njena patofiziologija še vedno razmeroma slabo poznana.

V namen preverjanja veljavnosti predlaganih diagnostičnih kriterijev je skupina sedmih nevropatologov neodvisno pregledala 25 posmrtnih možganskih vzorcev različnih nevrodegenerativnih bolezni, za katere je značilno kopičenje proteina tau v možganih. Ta beljakovina ima sicer vlogo pri stabilizaciji mikrotubulov v nevronih.

Nevropatologi so ugotovili, da je kronično travmatsko encefalopatijo možno jasno razločiti od sorodnih bolezni. Zanjo je značilna akumulacija proteina tau v nevronih in podpornih astroglija celicah. Patologija je v nepravilnih vzorcih porazdeljena okoli žilic v vdolbinah možganske skorje.

Dokazana veljavnost kriterijev je velik korak pri preučevanju kronične travmatske encefalopatije. Bolezen bo tako mogoče razločiti od sorodnih nevrodegenerativnih stanj, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen. Poleg tega bi to sčasoma lahko omogočilo zanesljivo diagnozo bolezni še pri živih ljudeh, kasneje pa tudi bolj učinkovito preventivo in zdravljenje.

S posebno pozornostjo na pozitivne besede sta znanstvene članke prebirala Sebastijan in Andraž.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness