RemdesivirOFF

Aktualno-politična novica
7. 10. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Iz nekaterih evropskih držav že poročajo o primanjkovanju zdravila remdesivir. Poleg steroida deksametazon je to zdravilo edino farmakološko orožje, ki ga človeštvo ta trenutek premore v boju proti virusu SARS-CoV2. Čeravno zdravilo ne zmanjšuje smrtnosti, so klinična testiranja pokazala, da bolniki z resno obliko bolezni covid-19, ki jemljejo remdesivir, okrevajo hitreje, kar omogoči hitrejšo sprostitev postelj na intenzivnih oddelkih in tako lažje obvladovanje epidemije.

Vest o kopnenju evropskih zalog v času, ko se Evropa sooča z velikim porastom okužb, tako zbuja skrb številnih zdravstvenih ministrov in zdravstvenih delavcev. O pomanjkanju zdravila tako že poročajo z Nizozemske in Poljske. Primanjkovanje zdravila pa vpliva tudi že na smernice zdravljenja obolelih. V Veliki Britaniji je tako denimo vodstvo zdravstvenega sistema NHS od zdravnikov zahtevalo, da zdravljenje z remdesivirjem začasno omejijo zgolj na tiste bolnike, pri katerih bo učinek zdravila največji.

Vzrok za nastalo krizo glede dostopnosti remdesivirja gre seveda iskati v ponovni globalni rasti okužb in hospitalizacij, pa tudi v junijskem dogovoru Trumpove administracije s podjetjem Gilead, ki s patentom proizvaja zdravilo remdesivir. ZDA so namreč takrat zakupile praktično celotno trimesečno proizvodnjo zdravila, medtem ko si je evropska komisija v dogovoru s podjetjem uspela izboriti zgolj manjši delež proizvodnje, ki zadošča za 30 000 zdravljenj. Dodatno oviro pri dobavi remdesivirja predstavljata tudi njegova visoka cena – za terapijo enega bolnika je treba odšteti 2000 evrov – in patent, ki onemogoča konkurenčno proizvodnjo generikov.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.