Lovke

Aktualno-politična novica
9. 11. 2020 - 7.05

Mnogo zapisov o življenju današnjih staroselcev opiše moške kot lovce in ženske kot nabiralke. Toda neposredna terenska opazovanja kažejo, da imamo tudi danes kar nekaj skupnosti, v katerih ženske sodelujejo pri lovu. Izsledki raziskave okostij in grobov iz Andov v Peruju izpred 9000 let pa ne podpirajo hipoteze o moških kot edinih lovcih. 

Leta 2013 so arheologinje in arheologi začeli izkopavati na najdišču Wilamaya Patjxa v Andih v Peruju na 3925 metrih nadmorske višine. Leta 2018 so naleteli na nekaj posmrtnih ostankov, pokopanih skupaj z orodjem in orožjem za lov. Ob okostju so našli kamnito orodje in orožje, ki je kazalo, da bi oseba lahko sodelovala tudi pri lovu na veliko divjad. Po nadaljnji analizi od spola odvisne oblike proteina amelogenina v sklenini zobov se je izkazalo, da gre za okostje dekleta.  

A izjeme potrjujejo pravilo, zato je raziskovalna skupina izbrskala še podatke o grobovih iz kar 107 različnih nahajališč iz Amerik, ki so datirana kot starejša od 8000 let. Odkrili so 10 grobov ženskih skeletov z orožjem in 16 grobov moških skeletov z lovskim orožjem. Tako so zaključili, da v tem časovnem obdobju vsaj v teh krajih ni bilo razlik po spolu pri lovu na velike živali. 

A ker nimamo časovnega stroja in ker je verjetno veliko ostankov še zakopanih in neraziskanih, ne vemo, kako pogosto so dekleta lovila. Ne vemo, ali določeni ekološki pogoji spodbujajo lov obeh spolov. 

Do sedaj je znanih že nekaj primerov okostij, ki kažejo, da so dekleta sodelovala tudi pri bitkah. Raziskovalne skupine so do sedaj že odkrile ženske borke pri izkopavanjih iz obdobja izpred 1500 let v Mongoliji. Poznamo tudi starejše ostanke okostij deklet iz Kalifornije z znaki obrabe, ki kažejo v smer sodelovanja pri borbi in lovu. Tudi v evropskem prostoru so odkrili vikinginjo, ki se je pred kakšnimi 1000 leti borila v Skandinaviji.

Raziskava torej meče dvom na obstoj ene univerzalne hipoteze spolnih vlog ljudi pri lovu. Morda so nekje lovili zgolj moški, drugje ženske ali vsi spoli. Ljudje se prilagodijo glede na geografijo in ekologijo, ki lahko vodi do razvoja določenega načina življenja in spodbuja lov pri vseh spolih ali pa predvsem pri enem. 

Preteklost je raziskala Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.